Glasspuck – smarrigt on the go från Ben & Jerry’s

Har precis smakat Ben & Jerry’s nya glasspuck, en perfekt on the go-glass. Fyndigt nog heter den On the Dough. Jag ger den väl godkänt. Främst för det behändiga formatet, en puck! Väldigt lätt att hålla i handen och lagom storlek. Dock får man hålla pucken i omslagspapperet, annars får man snabbt chokladkladdiga fingrar.

Smaken är riktigt god: en mix av kola, jordnöt och choklad. Varje slice är fylld med Fairtrade-certifierad kolaglass och massor av chunks och swirls. Allt är förpackat i ett chokladigt överdrag.

Ben & Jerry's On the Dough

Ben & Jerrys nya glasspuck med choklad

Ben & Jerry’s glasspuck är deras första glass i detta format. God, men väldigt söt. Jag gillar också att Ben & Jerry experimenterar en hel del med smaker på vegansk glass. Nyligen lanserade de en kokos- och kolaglass, Coconutterly Caramel’d.

Fläskburgare med citrongräs och limemarinerad gurka

Det här är en saftig fläskburgare som verkligen överraskar smaklökarna. Citrongräs och limemarinerad gurka ger de där fräscha smakerna som blir så goda tillsammans med lite hetta. Burgaren steks på hög värme och görs sedan klart i ugn. På så sätt är det lättare att få en jämn temperatur och du kan göra en större sats med burgare. De kommer att gå åt.

Burgaren blir extra god med ingefärsketchup. Du gör en egen ketchup busenkelt! Recept finns här ingefärsketchup.

Fläskburgare med citrongräspork burger

Fläskburgare med citrongräs och limemarinerad gurka

4 portioner 

 

Ingredienser till servering: 
4 hamburgerbröd
1 kruka koriander
1 rödlök

 

Ingredienser burgare:
500 g fläskfärs
50 g citrongräs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 lime
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
3 tsk sambal oelek

 

Ingredienser limemarinerad gurka: 
1 gurka
1 lime (samma som används till burgaren)
2 tsk flytande honung

 

Burgare – Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjölk och ströbröd i en bunke. Tillsätt finhackat citrongräs, finrivet limeskal, salt, sambal oelek och pressade vitlöksklyftor. Rör om och lägg sedan i blandfärsen. Blanda ordentligt. Forma smeten till fyra burgare.

Stek burgarna på båda sidor i neutral olja i en stekpanna. Stek på medelhög värme så att burgarna får fin färg på ytan. Lägg över på en ugnsform. Ställ formen mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills burgarna är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader).

 

Limemarinerad gurka – Gör så här:

Skiva gurkan och lägg i en skål. Pressa saften från (den finrivna) limen och blanda med honungen. Ringla saften över gurkan och blanda runt. Låt stå till servering.

 

Servering Fläskburgare:

Servera burgaren med hamburgerbröd, skivad rödlök, limemarinerad gurka, koriander och en god sås.

Ugnspannkaka med palsternacka

Riktigt gott är det med ugnspannkaka med palsternacka! En typisk rätt som kräver mindre arbetsinsats än vad den ger i smak och mättnadskänsla. Pannkakan är mindre degig än vanlig ugnspannkaka, mer smakrik och mer mättande.

Tillbehör som lingonsylt, yoghurt och lite knaperstekt bacon gör hela smakkombon komplett.

ugnspannkaka med rotfrukter

ugnspannkaka med palsternacka

Matig ugnspannkaka med palsternacka

4 portioner 

Ingredienser: 
300 g palsternacka
5 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
smör till formen

Till servering:
Lingonsylt
Matyoghurt eller smetana
Knaperstekt bacon

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smör en ugnsform (ca 20*30 cm) med smör.
Skala och grovriv palsternacka. Knäck äggen i en bunke och häll ner mjölk. Blanda mjöl och salt för sig och häll sedan ner blandningen i bunken med ägg. Vispa med elvisp tills du får en slät smet. Blanda ner den rivna palsternackan.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter.

Servera ugnspannkakan med lingonsylt, matyoghurt och lite knaperstekt bacon.

Äppeltzatziki – gott tillbehör till färsbiffar

Sötsyrlig äppeltzatziki är fantastiskt gott till lammfärsbiffar eller järpar. Tzatzikin är enkel att göra och det behövs bara några få ingredienser. Ett tillbehör som är omtyckt både bland små och stora här hemma.

tzatziki på äpplenäppeltzatziki

Äppeltzatziki

 

Tillbehör för fyra personer 

Ingredienser: 
1 äpple
3 dl turkisk yoghurt
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar

 

Gör så här:

Grovriv äpplet och krama ur vätskan. Blanda med övriga ingredienser i en skål. Klart att servera!

 

Allergisk mot rått äpple?

Gör på samma sätt som ovan, men stek äppelrivet i lite smör först (då behöver du inte krama ur vätskan ur äpplet). Jag är själv allergisk mot rått äpple och gör på detta sätt. Det blir väldigt gott!

Knäckig ananaspaj med citron och kokos

Ljuvligt god och knäckig ananaspaj som smakar utsökt tillsammans med lite vaniljglass. Citronzesten ger en god citruston till den söta ananasen. Det är väldigt gott med en liten ton av kokos som bryter igenom diskret. Tycker du inte alls om kokos kan du utesluta det helt.

Jag gör denna paj med fryst ananas, har du färsk frukt går det minst lika bra. Det kan bara bli godare.

ananaspaj med citron och kokosananaspaj med fryst ananasAnanasbitarna ska täcka formens botten. Skär dem i ca 1,5*1,5 cm.

knäckig ananaspaj

Knäckig ananaspaj med citron

 

Ingredienser: 
1/2 citron, zesten
450 g fryst ananas (jag använde Garant)
150 g smör
1,5 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kokos (kan uteslutas)
1 krm salt

Till servering: 
Vaniljglass

 

Gör så här:

Tina ananasbitarna i en sil över en skål. Låt stå i 3-4 timmar i rumstemperatur. Saften kan du dricka upp sen.
Skär ananasen i mindre bitar, ca 1,5*1,5 cm. Lägg bitarna i en form så att de täcker hela botten (ca 23 cm i diameter).
Riv zesten från en halv citron över ananasbitarna.

Sätt ugnen på 200 grader (varmluftsugn 175 grader).

Gör smeten: smält smöret i en kastrull och häll i sirapen. Låt blandningen svalna något. Häll i övriga ingredienser och rör om. Det ska vara en rätt kladdig blandning. Fördela smeten över ananasen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills pajen har fått en gyllene färg.

Servera ananaspajen med vaniljglass och ät gärna upp den samma dag. Pajen tappar knäckigheten .

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm