Nuet by Zacapa – pop-up-restaurangen som fokuserar på smak

Har du funderat över hur mycket fokus som krävs för att kunna identifiera smaker och dofter på ett tydligt sätt? Det är något som man faktiskt kan öva upp. I grunden handlar det om att ha tålamod och att vara öppen för olika sorters intryck. Detta är något som pop-up-restaurangen Nuet by Zacapa har tagit fasta på och vill lära sina besökare.

Vill du lära dig mer om hur du blir bättre på att identifiera smaker? Här hittar du sju värdefulla tips för att bli bättre på att identifiera smaker.

Jag blev inbjuden att ta del av det något hemlighetsfulla konceptet Nuet för ungefär två veckor sedan. Idén kring Nuet bygger på att låta gästerna prova tre olika rätter med matchande drinkar. Målet är att ge besökarna en upplevelse som involverar alla sinnen. Det handlar helt enkelt om att vara närvarande i stunden. För att möjliggöra detta fråntas alla gäster att sina telefoner. Dessutom ges det tips på hur man på bästa sätt använder sin syn, känsel och sitt lukt- samt smaksinne för att förstärka matupplevelsen.

Zacapa och Nuet

Bakom konceptet “Nuet by Zacapa” står Zacapa, som faktiskt är min favoritrom, om vi nu ska prata smaker.

Nuet har varit tillgängligt i form av en pop-up-restaurang på två orter hittills, Stockholm och Linköping. Nästa stopp är Göteborg där restaurangen gästar Sjömagasinet den 26 april. Vill man boka in sig gör man det smidigast via Sjömagasinets hemsida.

Romdrinkar

Menyn har skapats av stjärnkocken Edin Dzemat som vann Kockarnas Kamp på TV4 förra året.
De matchande drinkarna är framtagna av Jonas Andersen som rankats som en av världens bästa bartenders.
Omdöme efter provsmakning: Kombinationen mellan mat och dryck är mycket bra. En beskrivning av kombon är att drinkarna tillför något som “saknas” på tallriken, som en viss textur eller sås.

Den exakta menyn förblir delvis hemlig och avslöjas först efter att Nuets Sverigeturné har avslutats. Middagen består av tre rätter med matchande dryck och sittningen tar två timmar. Pris: 995 kr.

identifiera smaker med Nuet

Under eventet som jag var på delade även smakexperten Mischa Billing med sig av sina erfarenheter och råd kring att identifiera smaker.

Mischa Billing och Agnieszka

Jag passade på att växla några ord med Mischa efteråt. Hon är helt fantastisk i sitt sätt att beskriva doft och smak. Vissa kombinationer kunde hon framställa som “det känns som en ryggrad där rätten ligger i botten och drinken i toppen och där möts dem och ger en fin stabilitet” eller “det är som snabba viftande tår i flamenco”. Jag ber om ursäkt för att jag inte exakt kan citera Mischas beskrivningar ord för ord. Men ni förstår komplexiteten. Hon är också min favorit i juryn för Sveriges Mästerkock. Hon beskriver de smaker hon känner och det hon ser på tallriken på ett sätt som alltid fångar mig. Mischas tips för att lyckas med att identifiera smaker är att ständigt öva och våga känna efter.

Bli bättre på att identifiera smaker – sju tips

Har du funderat över hur mycket fokus som krävs för att kunna identifiera smaker och dofter på ett tydligt sätt? Det är något som man faktiskt kan öva upp. I grunden handlar det om att ha tålamod och att vara öppen för olika sorters intryck. Längre ner hittar du sju värdefulla tips på hur du kan utveckla ditt lukt- och smaksinne.

identifiera smaker

Det var via konceptet “Nuet by Zacapa” som jag mer fick möjlighet att gå in på djupet och lära mig mer kring smak och doft. Konceptet bygger på att låta gästerna prova tre olika rätter med matchande drinkar samtidigt som man måste vara helt i nuet. Alla fråntas sina mobiler. Mer om Nuet som koncept kan ni läsa om i bloggen här.

 

Så blir du bättre på att identifiera smaker

Att kunna känna doft och smak handlar om fokus. Att kunna koncentrera sig och vara här och nu och känna efter. Är du dessutom medveten om hur olika delar kan påverka dina intryck blir det mycket lättare att identifiera smak och lukt. Du får även en förståelse för varför dina upplevelser kan variera från gång till gång. Här kommer sju tips på hur du blir bättre på att identifiera smaker:

 

1. Dagsform

Hur känner du dig? Om du är stressad eller förkyld kommer detta att ha stor inverkan på din förmåga att känna smaker. Har du sovit dåligt är det inte heller så bra. Sömnbrist gör att du blir sämre på att uppfatta smaker. Se till att vara utvilad, avslappnad och frisk när du ska öva på din förmåga att uppfatta doft och smak.

 

2. Känslor

Vi uppfattar aromer, texturer och temperaturer  genom mun och näsa. En annan del som spelar in är även våra känslor.Vår upplevelse av doft och smak går rakt in i amygdala (reptilhjärnan) utan att passera vårt intellekt. I amygdala sitter vårt känslominne som triggas igång av dofter och smaker. Hur många gånger har du inte blivit slängd tillbaka till barndomen när du känt doften av hallonsaft eller nygräddade bullar? Eller kanske det är någon annan maträtt som du har extra mycket minnen kring. Bra eller dåliga. Risken är stor att din smakupplevelse påverkas om du blir serverad något som påminner dig om en tidigare händelse och känslor som du hade då.

 

3. Sitt ostört

Andra människor runtomkring oss har en förmåga att påverka oss. Hör man bordsgrannen gapa om att “det smakar lite som bränt krusbär” så är risken stor att du bara sitter och söker efter just den smaken eller doften. Försök att sitta i lugn och ro när du övar. Om du sitter i en grupp är det bra om även du håller din upplevelse för dig själv till en början. Då får de andra också en möjlighet att bättre reflektera över sina egna sinnesintryck.

 

4. Musik

Ljud och musik har en effekt på vår smakupplevelse. Både tempo och tonläge påverkar vår känslighet för sötma, beska, umami och syrlighet. Ett exempel är att musik med låg frekvens gör att maten upplevs smaka mer beskt. För flera år sedan ordnade jag ett bloggevent där gästerna fick prova ett rödvin till olika sorters musikstilar. Alla deltagare tyckte att vinet smakade olika beroende på vilken musik som de lyssnade på samtidigt! Du hittar mer om det experimentet här.

 

5. Färg och form

Både vår smakupplevelse och aptit påverkas väldigt mycket av olika färger. Väljer du att äta mat från en blå tallrik kommer du med stor sannolikhet att äta mindre. Även färg och form på det som vi dricker ur gör skillnad på smaken. Serverar du kaffe ur en vit kopp så kommer troligtvis kaffet att smaka mer intensivt. Det är viktigt att vara medveten om att dessa olika delar kan påverka oss så mycket. En rätt som du äter idag kan alltså smaka annorlunda nästa gång som du äter den, även om tillagning och recept är exakt samma. Ett bra verktyg är därför att sluta ögonen när du provar. Blunda och smaka, våga verkligen känna efter de olika nyanserna.

 

6. Kombinationer

Alla grundsmakerna påverkas av varandra. Kombinationen av sött, salt, surt, beskt och umami gör att maten smakar på olika sätt. Ett exempel är om du dricker en dryck med hög sötma till middagen så förstärks upplevelsen av friskhet i maten.

 

7. Tålamod

Att lära sig att uppleva doft och smak är en konst. Det är ett hantverk som tar mycket tid och kräver övning. Ju mer du tränar desto bättre kommer du att bli. Allt som krävs är en stor portion tålamod.

 

Papayasallad med kycklingspett och kokosris


Det är så vansinnigt gott med papayasallad. Lite smarrigt kokosris och goda grillade kycklingspett till och middagen får en härlig karibisk känsla.

I detta recept har jag tagit en genväg och använt färdiglagade kycklingspett som är en nyhet från Kronfågel. De är färdiga att äta precis som de är, men blir ännu godare om man snabbt vänder dem på grillen. Middagen tar bara 20 minuter att göra om man följer receptet.

Kyckling med kokosris

Kycklingspetten köps färdiglagade i butikernas delidisk. De är gjorda av kycklingbröstfilé från svenska gårdar och finns i fem smaker. Godast blir de att grilla på så att man får en god rökig smak. Annars värms de kort i ugn, bara i 10 minuter på 150 grader. Mikro funkar också. Mer inspiration om Kronfågels kycklingspett hittar du här.

Papayasallad med kokosris och kycklingspett Papayasallad

Kycklingspett med papayasallad och kokosris

 

Ingredienser Kokosris
2 dl ris (Garant)
3 dl kokosmjölk
1/2 lime, zest
1-2 krm salt

 

Kokosris – gör så här

Skölj riset noga. Koka upp kokosmjölk med salt. Lägg i riset och minska till låg värme. Låt småputtra under lock i 12 minuter. Lägg i limezesten efter halva koktiden. När riset har kokat klart låter du det stå och dra i cirka 5-10 minuter. Det ska vara krämigt och ingen vätska ska finnas kvar.

 

Ingredienser Papayasallad
3 dl färsk papaya
2 avokado
1 gurka
2 salladslökar
1 jalapeno
1/2 dl koriander
2 matskedar färskpressad limesaft
1/2-1 msk flytande honung

 

Papayasallad – gör så här

Skär papaya och avokado i tärningar. Skala gurkan, ta bort kärnhuset och skär resten i tärningar. Skiva salladslöken i cirka 3-5 mm tjocka skivor. Skiva jalapenon tunt. Riv eller skär koriandern i mindre bitar (använd endast bladen), hacka inte! Lägg allt i en skål och rör runt försiktigt. Täck med ett lock/plast tills dressingen är klar.
Blanda limesaft med honung. Smaka av hur söt du vill ha såsen. Häll dressingen över salladen. Blanda om försiktigt och låt stå och dra ca 15-20 minuter innan servering så att papayan suger åt sig dressingen.

OBS! Om du har papayabitar som är mindre söta (de kan ha en liten bitter ton) kan du lägga dessa åt sidan och låta marinera i en del av dressingen (låt dra ca 5-10 minuter). Vänd sedan ner bitarna tillsammans med den resterande dressingen i salladen.

 

Ingredienser Snabba Sweet Chili Kycklingspett
Kycklingspett Sweet Chili från Kronfågel (finns i delidisken i livsmedelsbutikerna)

 

Kycklingspett – gör så här

Kycklingspetten är färdiglagade och kan ätas kalla. Godast blir det om de får sig en snabb uppvärmning på grillen och får lite grillsmak. Annars kan de värmas i ugn eller mikro. Värmer du i ugn sätter du in spetten på 150 grader i tio minuter.

Gott fröknäcke med havre och örter

Att börja dagen med en stadig frukost är ett måste för mig. Ett gott fröknäcke är en av favoriterna på frukostbordet. Måste därför tipsa om ett gott och nytt fröknäcke från Göteborgs Utvalda. De har till och med varit så generösa så att de delat sitt recept på förpackningen, ni hittar samma recept längre ner i detta inlägg.

gott fröknäcke Göteborgs Utvalda

Brödet är både knäckigt, matigt och smakrikt. Det är bakat på havre vilket gör det fantastiskt gott. Det behövs inte så mycket mer än lite smör, ost och någon färsk grönsak på toppen för att fullända hela frukosten. Förutom gott fröknäcke hittar ni fler produkter från Göteborgs Utvalda på deras sida.

gott fröknäcke

Gott fröknäcke med havre och örter

2 plåtar

 

Ingredienser:
6 dl havregryn
1 dl vetekli
1 tsk havssalt
4 dl solrosfrön
2 dl linfrön
1 tsk torkade örter
1 dl solrosolja
7 dl vatten

 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 160 grader (gärna varmluftsugn).
Blanda ihop alla ingredienser. Låt blandningen stå i rumstemperatur i ca 15 minuter.
Bred ut blandningen tunt på två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Bre så tunt som möjligt.
Baka båda plåtarna i ugn i cirka 10 minuter. Ta ut plåtarna och skär till önskad storlek på knäckebröden. Ställ sedan tillbaka plåtarna i ugnen och baka i ytterligare 60 minuter.
Ta ut bröden och låt dem svalna på galler.

Vid behov kan knäckebröden eftertorkas i ugn på cirka 100 grader med ugnsluckan på glänt.

Restaurang TAK – fantastisk lokal på hög höjd

En av Stockholms absolut snyggaste restauranger har öppnat! Restaurang Tak som öppnade
upp i torsdags bjuder inte bara på ett fint inre, utan även på en storslagen utsikt över Stockholms takåsar.
Bakom matkonceptet står stjärnkocken Frida Ronge. Hennes idé bygger på att känna Japan i vad man än äter, även om det är en korv med bröd.
Restaurang Tak
All mat görs på svenska och hållbara huvudråvaror i säsong. Teknikerna som används i matlagningen är japanska, likaså de smaksättare som adderas, som soja. Fisk och skaldjur är självklart MSC-märkt.
 
matchagrottor
Matchagrottor som är Fridas variant av hallongrotta. Jag har själv bara hunnit smaka dessa kakor här. De smakade helt ok. Nu ser jag fram emot att komma tillbaka och äta maten på restaurang Tak. Restaurangens sida hittar ni här.
Tak består av fyra olika restaurangdelar som ligger i två plan: restaurang, bar, råbar och en stor takterrass. Maten som serveras i baren och på terrassen är comfort Food, som hamburgare eller korv.
Urban escape trapphus
Entrén längst ner i byggnaden rymmer ett häftigt trapphus. Riktigt snyggt! Till höger ser man hissarna som tar en hela vägen upp till Tak.
utsikt från takterrass Restaurang Tak
Takterrassen är riktigt stor och ramas in av ett högre glasräcke för att man ska kunna se så mycket som möjligt av Stockholm.
restaurang Tak bar
Baren inomhus är stor och det finns gott om sittplatser. Så snygga fåtöljer!
restaurang tak
Restaurangen är 1000 kvm och rymmer 430 gäster. Det finns några såna här trevliga bås om man skulle vilja sitta lite mer “privat” med sitt sällskap. Härifrån har man dock inte lika bra utsikt.

 

Om drycken på restaurang TAK

Det är lite roligt att Tak gör sin egen sake. Restaurangen har även en sakesommelier, Dan Jay-Olsson. Bara det känns riktigt exklusivt i Sverige. Jag har aldrig träffat en sakesommelier tidigare. Sake är en risbrygd (alkoholhalt 15%).
På Tak kan man även konsten med att servera gott te. Det är något som jag annars ofta brukar kunna vara missnöjd med på krogen, att te och kaffe i slutet av en måltid inte smakar så bra. Tak brygger även ett eget öl som smaksätts med Yuzu.

 

TAK öppettider

Lunch mån-fre 11.30-14.30
Middag mån-lör 17-22.30
Råbar mån-sön 17-23
Bar mån-ons 15-00, tors-fre 15-01, lör 16-01, sön 16-00.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm