Nyhet: rökta laxskivor för smörgåsen

Har du saknat ett smidigt fiskpålägg till mackorna på morgonen? Suget kanske har funnits, men inte tiden eller orken att hantera en förpackning med fisk? Nu kan du andas ut, Pärsons har just lanserat Havets skivor, ett nytt pålägg i form av runda laxskivor.

Nyheten är det första i sitt slag och ger de som föredrar fisk möjligheten att njuta av goda laxpålägg direkt på vardagsmackan.

laxskivor till mackan

Havets skivor från Pärsons är Sveriges första påläggsskivor från havet. Skivorna finns i två smaker: varmrökt regnbågslax och lättrökt lax.

Min favorit av dessa två nyheter är skivorna gjorda på varmrökt regnbågslax. De består till lite drygt 90% regnbågslax (odlad i Norge). De smakar mycket lax och lagom mängd rök. Skivorna är smidiga att ta ur förpackningen, ger minimalt med kladd och de har ett bra tuggmotstånd. Det innebär att de inte faller isär och de är ändå lättuggade. För mig är detta ett perfekt frukostpålägg mitt i veckan.

Havets skivor finns ute i butikerna.

laxpålägg till smörgåsen - varmrökta skivor regnbågslax till mackan

Jag älskar “vanlig” rökt lax på mackorna, men vi köper sällan hem det då det känns lite meckigt att hantera, även om laxen är skuren i skivor. Har man barn hinns liksom inte den där längre vardagsfrukosten med mitt i veckan. Då är slabbiga förpackningar bannlysta på frukostbordet.

 

Så gör du en grymt god laxsmörgås

2 mackor

Två skivor gott bröd
Bredbar färskost (Philadelphia eller liknande)
4 st Havets skivor, varmrökt regnbågslax från Pärsons
1 avokado
Gurka
Färsk gräslök
Chiliflakes
Olivolja

 

Gör så här:

Bre brödskivorna med färskosten. Lägg på två rökta laxskivor per macka.
Dela avokadon och skär den i skivor. Lägg avokadoskivorna över hela mackan.
Skär längre tunna gurkremsor med en potatisskalare, undvik kärnhuset. Lägg gurkremsorna mellan avokadoskivorna.
Sprinkla lite olivolja över mackorna.
Hacka gräslöken. Toppa mackorna med gräslök och chiliflagor.

 

Voilà! Bara att tugga i sig och njuta.

Smoothie med spenat och broccoli – grönt och nyttigt

En god morgon börjar med en bra frukost som bäddar för mycket ork en bra bit in på förmiddagen. Smoothie får gärna vara en del av min frukost, även om det oftast blir på helgmorgnar. Det är då som jag hinner fixa med sådant. Häromdagen drack jag en god grön smoothie med spenat och broccoli. Den bestod av både frukt och grönt och smakade ändå inte så mycket grönsaker. En god och smakmässigt välbalanserad smoothie som också är ett fantastiskt sätt att få i barnen grönsaker på.

smoothie med spenat och broccoli

juice äpple ingefära

Färdig juice är faktiskt ett väldigt bra sätt att spä ut sin smoothie med och jag väljer helst ekologiska juicer. Här är de två senaste ekonyheterna från God Morgon: Apple Ginger (cloudy äpple- och ingefärsjuice) och Sunny Citrus Blend (en citruskombination).

Visste du att två av tre kylda ekologiska juicer som säljs i Sverige kommer från God Morgon?

grönsakssmoothie med avokado

Grön smoothie med spenat och broccoli

2 glas

Ingredienser smoothie:

4-5 dl God Morgon Organic Orange juice
1 avokado
1 näve spenat (ca 50 g)
5 frysta broccolibuketter (ca 50 g)
10 cm gurka
2 msk pumpafrö
1 msk färsk riven ingefära
ev. några färska myntablad

Servera med:
2 passionsfrukter
2 msk kokoschips

 

Gör så här: 
Häll alla smoothieingredienser i en blender. Mixa slät på hög hastighet. Tillsätt en skvätt vatten eller mer juice om den känns för tjock. Dela passionsfrukterna och häll ner saft och kärnor i två glas. Häll upp smoothien och toppa med kokoschips.

 

Receptet är framtaget av Green Kitchen stories i samarbete med God Morgon.

Auberginepizza – himmelska glutenfria minipizzor

En av mina mest omtyckta förrätter är de här små auberginpizzorna. Med bara några få ingredienser blir det ändå världens godaste auberginepizza. En god tomatsås är den viktigaste basen. Recept på en egen snabbfixad och god tomatsås hittar du också längre ner.Auberginepizza

Auberginesäsongen brukar vara under april-maj och juli-augusti. Aubergines brukar ändå gå att få tag på i butik under större delen av året. En säsongskalender över frukt och grönt hittar du här.

Auberginepizza i ugn

Auberginepizza

ca 10 minipizzor

1 aubergine
1 paket mozzarella (ca 125 g)
Tomatsås (recept nedan)
Riven parmesan eller annan lagrad hårdost
Basilika (färsk)
Salt
Peppar

 

Tomatsås recept

3 msk tomatpure
1,5 tsk oregano
1/2 tsk balsamvinäger
1/2 tsk honung
Svartpeppar
Tabasco, några droppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva auberginen i 0,5 – 1 cm tjocka skivor  och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över lite salt och peppar. Sätt in plåten i ugnen i ca 13-15 minuter.

Ta ut plåten och klicka på tomatsås på varje aubergineskiva. Lägg på mozzarella och färsk basilika. Toppa med lite riven ost. Skjutsa sen in allt i ugnen igen. Pizzorna är klara när osten smält och fått lite färg, cirka 5-7 minuter. Ge osten lite extra fin färg genom att köra ugnens grillfunktion sista 2 minuterna.

Chilisåser med mycket smak – såsparadis från Sauce Shop

Sällan blir jag så begeistrad över en hel serie såser! Flaskorna från Sauce shop hamnade på vårt köksbord och står praktiskt taget där till varje måltid. Vi pratar alltså goda chilisåser som smakar mycket och som kommer i många olika spännande smakkombinationer. Alla såser är märkta med en siffra som anger hur starka de är på en tiogradig skala och det finns såser i hela spektrat.

goda chilisåser från Sauce Shop

Sauce shop verkar spruta ur sig nya smaker konstant. Jag hinner precis hitta en ny favorit, samtidigt som nästa nyhet infinner sig.

Några av Sauce shops goda chilisåser

Smokey Chipotle ketchup
Buffalo hot sauce
Lime and Coriander Sauce
South Carolina BBQ Sauce
Everyday Chili Sauce
Green sriracha
Really hot sauce

Sauce Shop har dessutom vunnit priser för sina såser. De tog hem storsås-vinsten på Great Taste Awards 2017. Totalt vann de fem stjärnor för de goda smakerna. Deras goda chilisåser som vann är Lime och koriander, South Carolina BBQ, Green Sriracha, Really Hot Sauce och Smoky Chipotle Ketchup. Det är säkerligen inte deras sista vinst om de fortsätter att tillverka sina såser med samma bravur. Ren såsmagi!

lime och koriander sås

En av mina storfavoriter är Lime and Coriander Sauce. Det är en mild sås som smakar väldigt fräscht. Bra smak av koriander. Gillar man koriander är chansen stor att man kommer att falla för denna sås direkt. Jag älskar den serverad till grönsaker och använder den som dippsås. Perfekt som fredagsmys och till en elegant grönsaksbricka.

Roligare dipsåser utan gräddfil

Really hot Sauce är definitivt inget för känsliga magar! Den dundrar om ordentligt. Finns det någon som inte reagerar på denna sås har personen förmodligen skadade smaklökar, eller är van att äta piri-piri till frukost sedan barnsben. Phu, denna sås är inte att leka med. Varning för svettningar. Det brinner ju ur öronen. Att såsen enbart är markerad som en sjua på deras tiogradiga skala är för mig en gåta.

elegant grönsaksdipp till fredagsmys

smokey chipotle ketchup

Smokey Chipotle ketchup – en riktig jag-kan-inte-klara-mig-utan-denna-sås.  Med sin rökiga smak och behagliga styrka är såsen ett perfekt lyft för burgaren.

chipotlemayo och srirachamayo

Srirachamayo och Chipotlemayo

Sauce Shops senaste tillskott är så välkomna! Srirachamayo är en riktig hit och passar till både rött kött, grillade grönsaker och kyckling. Chipotlemayon är härligt rökig och passar bra till kött, gärna på burgare. Smakrikare och krämigare mayo får man nog leta efter.

 

Var hittar man Sauce Shops goda chilisåser

I Stockholm säljs de bland annat hos Urban Deli Nytorget, NK saluhall och Hötorgshallen. Spana in alla återförsäljare i Sverige här. Beställa online kan man göra i Berikssons webshop här.

Tre juldesserter med wow-känsla

Bjud på något extra i jul och bespara dig en del jobb i köket. Picard har tagit fram några bedårande desserter, så fina att man inte vill skära i dem. Min favorit är ett glasshus, det är en glasstårta som ser ut som ett pepparkakshus.

glasstårta som pepparkakshus glasshus som pepparkakshus

Picards imponerande fina glasstårta kommer i form av ett hus. Ett chokladigt hölje omsluter ett innanmäte som smakar både vanilj och karamell. De är så fina att det tar emot att skära igenom dem. Skulle gärna vilja ställa fram en hel liten by med glasshus till årets glöggmingel hemma.

chokladkottar

Chokladkottar. De ser verkligen ut som riktiga kottar!

Picard-bûche 2017

Årets Picard-bûche kommer i smakerna vanilj och hallon.

 

Limited edition

Desserterna kommer att säljas i Picards butiker inför jul i år. Gissar att man får skynda sig iväg och handla eftersom att efterrätterna kommer att tillverkas i begränsad upplaga.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm