Krämiga tryfflar med Baileys – försvinnande goda

Det är väldigt enkelt att få till härligt krämiga tryfflar med detta recept. Drömgoda små rackare att bjuda på till kaffet. Vill du inte ha Baileys i kan du ersätta med någon annan gräddig likör. Eller så tar du bara motsvarande mängd grädde och smaksätter med exempelvis nymald kardemumma eller lakritspulver.

Ursprungsreceptet är framtaget av Tea Malmegård i samarbete med Baileys. Gillar du sötsaker ska du även kolla in Teas andra recept här i bloggen. Så som vit hasselnötsfudge, en fantastiskt god fudge som håller ett bra tag i kylen. Och så denna ljuvliga kola med Baileys. Bättre konsistens och smak på kola får man leta efter.

hemmagjorda krämiga tryfflar med Baileyshemmagjorda krämiga tryfflar

Krämiga tryfflar med Baileys

 

Ingredienser: 
150 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
100 g vispgrädde
110 g Baileys
50 g smör
50 g fast honung
1 nypa salt

 

Till rullning:
200 g ljus choklad
1 dl kakao

 

Gör så här:

Smält mjölkchokladen och den mörka chokladen tillsammans i ett vattenbad.

Värm grädde, honung och Baileys i en kastrull. Slå sedan blandningen över den smälta chokladen. Ta av kastrullen från plattan och mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt smör och salt och fortsätt att mixa tills det blir en slät smet.

Häll blandningen i en ren bunke och täck med plastfolie. Ställ in i kylen i 2 timmar.

Rulla lagom stora kulor av tryffelmassan. Ställ in kulorna i frysen i någon timme.

Till rullning: Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Häll kakaopulvret i en form med höga kanter.

Ta fram de kalla tryfflarna och smeta den smälta chokladen på dem. Lägg lite choklad i handen och rulla cirka 3 tryfflar i handen tills de är täckta med choklad. Chokladen ska bara bilda ett tunt lager så att kakaopulvret fastnar sedan. Släpp tryfflarna i formen med kakaon. Rör formen fram och tillbaka tills tryfflarna blir täckta med med kakao runt om. Lyft ut och lägg åt sidan.

Repetera tills alla tryfflar är täckta med choklad och kakao. Använd gärna gummihandskar så undviker du fingeravtryck på de färdiga tryfflarna.

Punk Royale Café – Garanterat ett besök du aldrig glömmer

Det är lätt att bli kär i Punk Royale Cafés koncept. Vissa rätter kanske äts med gummihandske, andra serveras från påse och ibland kan det komma in en halvnaken person med hästhuvud och servera mat. You never know! En sak är säker – ingen går härifrån oberörd.

Att det är ett av stans mest prisvärda ställen är bara en av anledningarna att besöka bakfickan. Det måste upplevas.

Punk Royale Café Stockholm grillad avokadolöjrom och jox riktigt gott förvånad anklever Vatten eller vodka vodka och kaviar Punk Royale

Lokalen är fullsatt, det är stimmigt, rökigt och fullt hålligång. Tittar man närmare ser man en hängande pajas, en Barbie i en bil, My little ponys och alla möjliga leksaker. Ett lyckohjul (syns till höger i översta bilden) över baren snurrar och gästerna i lokalen skanderar i kör ”NAKEN”! ”NAKEN”! Den som köpt ett snurr för 100 spänn riskerar att få sitta naken resten av kvällen. Men hjulet kan likväl stanna på alternativ som gratis bubbel eller att byta kläder med servitören. Vågar du snurra?

 

Hit går man bäst med ett gäng kompisar. Ett tips är att boka balkongen där det ryms ca 12-14 personer. Då får ni vara ett helt gäng för er själva och har schyst utsikt över lokalen.

Punk Royale Café är bakfickan till restaurang Punk Royale. Inte att förväxlas med andra ord. Bakfickan har eget kök och håller mycket lägre priser. Punk Royale öppnar även en krog i Köpenhamn.

 

Maten – Avsmakningsmeny på Punk Royale Café

Maten är riktigt god. Vi pratar avsmakningsmeny med smårätter. En meny består av 10 serveringar och kostar 400 kr. Ett glas bubbel går loss på 80 kr. Det är mycket smaker för pengarna. Exempelvis grillad avokado, löjrom, räkor på spett och pistagesås till. Den grillade avokadon lyckades fastna på bild. Tyvärr är bilderna av sämre kvalitet då det är väldigt rökigt, bökigt och stimmigt i lokalen. Dessutom är det väldigt varmt!

 

Priser

Tio smårätter kostar 400 kr, löjligt billigt! För att få hjulet snurrat får man pröjsa 100 spänn.

Mer info om Punk Royale och bordsbokning hittar du på deras sida.

 

Fler restaurangtips i Stockholm

Mina tips på bra restauranger, caféer och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg inom samma kategori hittar du här i bloggen under Restaurang Stockholm.

Tapenade – smarrig och snabbfixad röra med oliver

En god tapenade kräver sina oliver. Väljer man fel sort kan röran smaka bittert eller tråkigt. Det gäller så klart för all matlagning och råvaror. Dock blir det extra tydligt i en röra som innehåller väldigt få ingredienser. Särskilt som i etta fall där oliverna är den huvudsakliga smakbäraren. Nej, det går inte att fuska sig till en bra tapenade!

Jag använder gärna kalamonoliver till min röra. Fontana har dessa på burk, urkärnade och klara. Du hittar de jag använder här: kalamonoliver. Men välj den olivsort som du tycker extra mycket om, då kommer du att få ett gott resultat.

olivröra med kapris på salta kextapenade med kalamonoliver tapenade på svarta oliver och kapris

Tapenade med oliver och kapris

Ingredienser:
130 g kalamonoliver (nettovikt)
22 g kapris i lag (cirka en halv kryddburk)
2 vitlöksklyftor
1/2 msk olivolja
1 krm salt

 

Gör så här:

Lägg oliver och kapris i en sil så att de får rinna av ordentligt. Lägg sedan över i en bunke.

Pressa i vitlöken och häll i olivolja. Mixa grovt. Smaka av röran med salt.

Servera röran på små salta kex eller små toasts. Garnera gärna med smörgåskrasse.

Churro House – nyöppnat ställe med churros i Stockholm

Churros, churritos och churrobites! På lördag slår Churro House upp dörrarna till vad som väntas bli ett litet churrosmecka i centrala Stockholm.

I ett halvår har teamet bakom övat och experimenterat med både deg och maskiner. Resultatet är grymt. Faktiskt de mest krispiga churros som jag har smakat. Det är dessutom enastående att krispigheten består i några timmar efter tillagningen.

churros i stockholm

fyllda churros

Churritos är de små churrosvarianterna. De är fyra centimeter långa och det är perfekt att dela en skål med såna med sin bästa vän. Ingen risk för dubbeldippning när de är så små! Churrobites är små churros med söt fyllning. Goda och perfekta att äta när man är på språng och sötsuget knackat på.

Churrosen smakar absolut bäst när de äts färska, alldeles nyfriterade.
fritera churros

Så här ser de långa churrosen ut i rått tillstånd, strax innan de sänks ner i den heta oljan. De är hela 23 cm långa. Tack vare att de är så smala så blir de extra krispiga.
När churrosen är klara väljer man att få dem pudrade med socker, socker & kanel, vaniljsocker – eller utan något. Dippsåser finns det flera stycken att välja på. Bland annat Dulce de leche, mörk choklad, nutella och arequipe. Churros innehåller gluten, och än så länge har inte Churro House något glutenfritt alternativ i churrosväg, däremot erbjuds färsk frukt.

long and thin churros

churros at Churro House in Stockholm

Priser på Churro House

Initialt kommer priserna att ligga på cirka 49 kr för 6 st långa churros. Motsvarande mängd i mindre churritos fyller en skål. Dippsås kommer att kosta runt 15 kr. Det är som sagt priser som kommer att gälla initialt, troligtvis blir de justerade efter ett tag.

Churro House planerar även att ha gratis wi-fi i lokalerna.

 

Om Churro House

Churro House ligger nästan i hörnet Sveavägen/Tegnérgatan. Bara ett stenkast bort från Rådmansgatans tunnelbaneuppgång. Lokalen har två rum där man kan sitta och det ryms runt 20-30 personer. Det finns även en gästtoalett, vilket känns viktigt att poängtera med tanke på alla caféer i Stockholm som inte har det.

På sommaren kommer det även att finnas en uteservering. Churro House satsar även mycket på kaffe. Det finns både espresso och bryggkaffe att välja på.

Personerna bakom Churro House är Anylu Figueras och Jörgen Nilsson. Mer info om Churro House hittar du på deras Facebooksida.

 

Fler restaurangtips i Stockholm

Mina tips på bra restauranger, caféer och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg inom samma kategori hittar du här i bloggen under Restaurang Stockholm.

Köttfärs- och vitkålspanna – mustig och god vardagsmiddag

En mustig köttfärs- och vitkålspanna piffar till vilken vardagsmiddag som helst. En perfekt rätt att laga när man har en del vitkål över. Lite rårörda lingon i tillför härlig syra och smak. Fantastiskt gott!

mustig köttfärs- och vitkålspanna vitkålspanna med svamp och rårörda lingon

Mustig köttfärs- och vitkålspanna med rårörda lingon

5 portioner

 

Ingredienser:
700 g kokpotatis
225 g frysta lingon
1/2 dl socker
250 g champinjoner
400 g vitkål
100 g gul lök (ca 1-2 lökar)
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
1 1/2 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk buljongpulver alt. 1 tärning (köttbuljong)
1,5 msk timjan
1 msk kinesisk soja
smör till stekning
salt
svartpeppar från kvarn

 

Gör så här:

Tina lingonen och blanda med socker i en skål. Mosa lingonen lätt med gaffel mot skålen.

Skala och koka potatisen.

Skär champinjonerna i kvartar. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen på hög värme i fyra minuter. Tillsätt cirka 1 msk smör, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar från kvarn. Stek ytterligare en minut medan du rör om lite. Lägg svampen åt sidan.

Strimla vitkålen och hacka löken. Smält lite smör i pannan och tillsätt tomatpuré, vitlöksklyftor, lök och vitkål. Bryn på medelhög värme i 5 minuter. Tillsätt nötfärsen och låt bryna i 5 minuter till.

Tillsätt grädde, mjölk, timjan, buljongpulver eller buljongtärning, kinesisk soja, 1 1/2 tsk salt och 1 tsk svartpeppar från kvarn. Låt puttra i cirka 6 minuter på medelvärme. Rör ner en tredjedel av de rårörda lingonen och all svamp. Låt blandningen bli varm, det tar någon minut.

Servera pannan med potatisen och rårörda lingon.

 

Denna köttfärs- och vitkålspanna håller i kylen i 2-3 dagar. Det går också bra att frysa in rätten.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm