Snabblagad torskfilé med citron- och purjolökssås

En god och snabblagad torskfilé som blir krämig går hem både bland stora och små. Sonen som snart fyller två år äter denna rätt med väldigt god aptit. Den krämiga såsen med citron och purjolök är mild i smaken och kommer på köpet när man lagar torsken. Du behöver inte göra så mycket mer än att blanda ingredienserna, så lagar torsken sig själv i grytan. Snabbt går det också.

krämig torskfile med citron- och purjolökssås

snabblagad torskfilé med citron- och purjolökssås

Snabblagad torskfilé med citron- och purjolökssås

4 portioner 

 

Ingredienser: 
4 portioner basmatiris
600 g färsk torskfilé
1/2 purjolök (den vita delen)
2 dl crème fraiche
2 msk smör
1 citron
3/4 grönsaksbuljongtärning (eller 3/4 msk buljongpulver)
1 krm salt
1 krm svartpeppar

 

Gör så här:

Koka riset. Ta fram en traktörpanna med lock till fisk + sås.

Skölj och finstrimla den vita delen av purjolöken. Smält smöret i traktörpannan och fräs purjon på medelvärme i 3 minuter. Tillsätt crème fraiche, vatten, smulad buljongtärning, zesten från 1 citron och saften från 1/2 citron. Låt småputtra på svag värme i 2 minuter.

Klappa av överflödig vätska från torskfilén med lite hushållspapper. Skär torsken i 5 cm breda bitar. Krydda bitarna med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Lägg ner fiskbitarna i pannan och låt sjuda på låg värme under lock i ca 4-5 minuter.

 

Servera torskfilén med nykokt basmatiris.

Potatissallad med parmesandressing

Sommaren är den perfekta tiden att äta smarriga potatissallader. Det blir dessutom otroligt gott när man rostar potatisen istället för att koka den. En riktig höjdpunkt är denna potatissallad med parmesandressing. Den gör sig lika bra en vardagskväll, som till midsommarlunchen. Servera gärna salladen till grillad kyckling.

Potatissallad med parmesan i dressing

potatissallad med parmesandressing

Potatissallad med parmesandressing och rosmarin

4 portioner 

Ingredienser potatissallad:
1 romansallad
1 kg småpotatis
2 msk olivolja
1,5 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
1 ask cocktailtomater
1 rödlök

 

Ingredienser parmesandressing:
50 g riven parmesan
2 dl matyoghurt
2 vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 tsk dijonsenap
svartpeppar från kvarn

 

Potatissallad – Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader och klä en ugnsform med bakplåtspapper. Blanda olivolja, salt, rosmarin och lite svartpeppar i en större bunke. Tvätta och halvera potatisen, behåll skalet på. Lägg potatisen i bunken och blandarunt så att alla potatisar täcks med olja. Lägg potatisen på plåten och rosta dem mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter, eller tills potatisen är klar.

Ta ut potatisen och låt svalna. Halvera tomaterna, skriva rödlöken tunt och bryt romansalladen i mindre bitar. Lägg i en salladsskål och blanda ner den rostade potatisen och parmesandressingen. Vänd runt försiktigt.

 

Parmesandressing – Gör så här:

Skala och skiva vitlöksklyftorna. Lägg alla ingredienserna i en bunke. Mixa slätt och smaka av med lite svartpeppar.

Trifle på äpplen, vaniljmascarpone och mandelsmul

Det här är en härlig dessert som passar året runt men kanske är extra god nu när sommaräpplena tittar fram. En förföriskt god trifle som bjuder på olika smarriga lager. Här varvas stekta äpplen med citron, vaniljmascarpone med kardemumma och mandelsmul gjort på brynt smör. Det finns både syra, fett, knaster och sötma i dessertglasen. Och, en god efterrätt blir alltid bättre med ett matchande dessertvin.

dessertvin till äppeldessert

Brochet är ett nytt vin och är gjord på druvan Chenin Blanc. Vinet är veganvänligt och smakar som len, frisk och lätt honung. Tillsammans med denna äppliga trifle kommer både de fräscha och söta tonerna fram. Det blir varken för mycket eller för lite av något, en perfect match. Vinet finns på Systembolaget, ni hittar det på deras sajt.

trifle på äpplen, vaniljmascarpone och mandelsmul

Brochet veganskt dessertvin gott till fruktiga desserter med honung

Trifle på äpplen, vaniljmascarpone och mandelsmul

4 portioner

 

Ingredienser:
3 äpplen
2 msk smör
1,5 tsk vaniljpulver (0,5 + 1 tsk vaniljpulver)
1/2 citron, saften
1 msk honung
250 g mascarpone
1,5 dl vispgrädde
1/2 krm kardemumma
2,5 msk socker  (1 + 1,5 msk socker)
1,5 dl mandelmjöl
50 g smör
1 msk apelsinjuice (färskpressad)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Bryn smöret och rör ihop det med mandelmjöl och 1,5 msk socker. Lägg degen på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till den ordentligt och jämnt. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 7 minuter, tills gyllenbrunt. Låt svalna. Smula sedan plattan till kaksmulor. Blanda smulorna med apelsinjuicen.

Skala, kärna ur och tärna äpplena fint. Smält 2 msk smör i en liten kastrull och lägg i äppelbitarna, 0,5 tsk vaniljpulver, citronsaft och 1 msk honung. Låt koka upp, sänk värmen och låt småputtra under lock i någon minut tills äpplena mjuknar. De ska inte bli för mjuka, då blir det mos. Ta kastrullen från värmen och låt äpplena svalna.

Blanda mascarpone med 1 tsk vaniljpulver, kardemumma och 1 msk socker (kan ersättas med samma mängd honung). Vispa grädden och vänd ner i mascarponen.

Lägg lite mandelcrunch åt sidan. Fyll fyra små glas med alternerande lager mandelcrunch, mascarponegrädde och och äpplen. Låt stå i kyl ca 30-40 minuter innan servering. Ta ut och toppa med lite mandelcrunch på toppen.

Genvägen till festlig plockmat för olika tillfällen

Det finns så mycket att fira nu under våren och sommaren. Mors dag, nationaldagen, studenten, födelsedagar, namnsdagar och bara det att värmen har kommit extra tidigt i år. Det har varit så varmt i flera veckor att jag har känt mig slöare om kvällarna. Helst har jag velat umgås med vänner och goda grannar, äta och dricka gott, men inte orkat städa efteråt. I de lägena har det funnits en räddning. Ett självklart val när det vankas festlig plockmat som inte kräver så stora förberedelser. Jag pratar om färdiga smårätter från Picard. Vissa av dem ser helt bedårande ut.

Det bästa med god mat är att den ofta får människor att slappna av och gör dem gladare. Bästa förutsättningen för en lyckad fest!

Fest med Picard

Miniburgare

Charmigaste miniburgarna. Med dessa raringar är snacket på festen igång direkt. Barnen gick loss på dessa med en gång.

Minipizzor Picard

Minipizzorna bakas klart i ugn i cirka 20 minuter. Doften är underbar och pizzorna är väldigt goda.

mini quiches Picard

Små minipajer. Vissa är det svårt att se skillnad på, så det är bra att tänka på om det finns några allergier. Annars gör de sig godast ihop med en fräsch sallad.

vårrullar mini Picard

Minivårrullar som steks några minuter innan servering. De kommer med en smarrig sås. Vårrullarna är en av favoriterna när det kommer till festlig plockmat hos oss.

Festlig plockmat

croissants from Picard

Picard croissants

Picards croissanter är riktigt bra. En av de bästa bake-off som jag har ätit. De är färdigformade och ligger i en fryspåse. Behövs bara lägga dem på en plåt och baka klart dem i ugn. Det tar ca en kvart.  Jag älskar nybakade croissants till frukost, en sådan lyx!

 

Mina tre favoriter från Picard just nu

1. 10 st mini-croissanter, pris 39,95 kr. Väldigt enkla att få perfekt gräddade och smakar ljuvligt.

2. 9 små pizzor, pris 41,95 kr. Med ost och skinka. Tar bara 10 minuter att få klara i ugn. Smakar gott!

3. 16 små vårrullar, pris 36,95 kr. Lätta att steka och blir härligt krispiga.

 

Läs mer om produkterna på Picards sajt.

Thailändska rötter – årets tema på Sommarsalongen på Esperanto

När Sayan Isaksson experimenterar i köket skapas magi. Denna gång är inget undantag. Snart är det dags för Sommarsalongen, Esperantos årliga sommar Pop-Up.

Årets tema går under namnet ’Thailandish Roots’. De thailändska rötterna har Sayan i blodet. Han är både född och adopterad därifrån. Men landet har Sayan besökt endast vid ett tillfälle, och då fick han laga lunch åt det thailändska kungaparet.
Det känns rätt avväpnande att höra Sayan berätta om sina tankar kring sin tolkning av den thailändska maten. Han säger att han har skapat maten på det sätt som han tror att den hade kunnat serveras i Thailand. Efter en provsmakning av delar på menyn bryr jag mig knappt ifall maten hade passat bra i Thailand eller inte. Det enda jag vet är att det smakar fantastiskt. Magi är rätta ordet.

rökta vaktelägg marmorerade i svart te

Lättrökta vaktelägg marmorerade i svart te och fisksås. Så vackra och så krämiga.

Endiveblad fyllda med hummus smaksatt med Mussamancurry

Röda Endiveblad fyllda med en röra på kikärtor och Mussamancurry. Vackraste tilltugget.

Kolgrillade kycklingvingar med skaldjurssocker

Kolgrillade kycklingvingar, rubbade i skaldjurssocker. Skaldjurssocker har en väldigt speciell doft, akta känsliga näsor.

IMG_8583

Tomater och thaibasilika i färsk kokosmjölk. Smakar helt ljuvligt.

Prawncrackers med chilisylt

Prawncrackers med köttig chilisyt. Oemotståndligt gott!

fermenterad fläskkorv med svart vitlök

nterad fläskkorv från Ubon, svart vitlök som tillbehör.

Råskuren lax, koriander, citrongräs, limeblad och gotlandsgurka

Råskuren lax, koriander, citrongräs, limeblad och gotlandsgurka. Vilken enastående kreation.

fyllda bananblad i sommarsalongen på esperanto

Bananblad fyllda med ris, torkade havskräftor och djungelcurry.

Rätterna från à la carte menyn är lekfulla och sofistikerade på samma gång. Tanken med Sommarsalongen är att bryta ut från vardagen på Esperanto genom att tolka ett visst tema eller en matkultur.

Bland restaurangens alla utmärkelser finns fortfarande stjärnan i Guide Michelin kvar. Det är nu tolfte året i rad som restaurangen har behållit sin stjärna. Sayan Isaksson har dessutom fått tillaga Nobelmiddagen två år i rad. Första gången var 2015 och då var det 1350 sittande gäster.

 

Sommarsalongen på Esperanto – Priser och bokning

Priserna kommer att ligga på ungefär samma nivå som förra året. En rätt kostade då mellan ca 65-250 kr, beroende på vilken typ av rätt det var. Gästerna rekommenderas att äta ca 3-4 salta rätter och en dessert per person. Rätterna är gjorda så att man kan vara fler personer som delar. Prisnivån ligger långt under Esperantos ordinarie priser, men då är det också en annan typ av matlagning och rätter.

Bordsbokningen är öppen från den 18 maj. Det kommer att finnas två sittningar för upp till 16 personer per kväll. Sommarsalongen håller öppet tisdagar till lördagar från den 26 juni till den 28 juli. Mer information om Sommarsalongen och bokning hittar ni på restaurangens sajt.

 

Restaurangen ligger på tredje våningen i gamla Jarlateatern. Sommarsalongen tar plats i loungen, precis utanför Esperantos matsal. Alla gäster sitter samlade runt ett gemensamt långbord. Det är samma bord som syns på bilderna.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm