Torsk i ostsås och fänkålssallad – Rekordsnabb vardagsmiddag

En fiskrätt som är löjligt lätt att göra, tam-ta-tam klart på 20 minuter. Fem ingredienser behövs till denna torsk i ostsås, inklusive salt. Sonen som är strax över två år älskar denna rätt. En barnvänlig fiskrätt är guld värd. Vem vill inte att ens barn äter massa fisk emellanåt? När jag gör torsken till honom så gör jag två miniformar utan pepparrot i ostsåsen. Till oss vuxna vräker jag ner en massa färskriven pepparrot.

Fänkålssalladen passar riktigt bra till, det blir både fräscht och en bra balans mellan alla smaker.

torsk i ostsås med pepparrot torsk i pepparrotssås

Torsk i ostsås och fänkålssallad

4 portioner 

 

Ingredienser torsk i ostsås: 
600 g torskfilé
1/2 tsk salt
1 förp Kelda pastasås Mild Ost
50 g färsk pepparrot
1 knippe gräslök

 

Ingredienser fänkålssallad: 
1/2 gurka
1/2 fänkål
en knippe persilja
3 tsk olivolja
1 tsk färskpressad lime
1/2 tsk mortlad rosépeppar
havssalt

 

Ingredienser – till servering 
Bulgur för fyra personer
1 klick smör

 

Torsk i ostsås – gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg torskfilén i en ugnsform och salta på ovansidan. Riv pepparroten och blanda med ostsåsen i en bunke. Smaka av och lägg i mer pepparrot om du vill ha mer smak. Häll såsen över torsken.

Tillaga mitt i ugnen i ca 12-13 minuter. Finhacka gräslöken och ställ åt sidan.

Servera torsken med salladen och matvete eller bulgur. Strö den hackade gräslöken över fisken.

 

Fänkålssallad – gör så här:

Skala gurkan och skär den i små bitar. Hyvla fänkålen på en mandolin (jag använder inställning 2 av 4 på en Kyocera). Lägg allt i en skål. Hacka den färska persiljan och lägg i skålen.

Mortla rosépeppar och häll över i en liten skål. Häll ner olivolja, limesaft och lite salt. Rör om och smaka av. Ta mer salt om det behövs.

Häll dressingen över salladen och rör runt.

 

Servering – gör så här:

Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Klicka i smöret i kastrullen när den kokat klart. Rör om försiktigt. Servera torsken med nykokt bulgur och fänkålssallad.

Nytt i mathyllan – Bergsparmesan från Italien

Det sägs att bergsparmesan anses vara den finaste av alla Parmesanostar. Jag har svårt att avgöra om det är så, men jag tyckte om den nya bergsparmesanen från Zeta. Mjölken som osten görs på kommer från kor som betar högt upp i bergen i provinserna Parma och Reggio Emilia. Osten lagras i 24 månader, vilket gör att osten blir krämig och får en lång eftersmak.

kvalitetskontroll av parmesan och bergsparmesanbergsparmesan och rött vin

Jag älskar ostbricka. Parmesan äter jag helst i bitar rakt upp och ner, eller doppar den lite i en sötare balsamico.

 

Så kontrolleras kvaliteten på Parmesan

När en Parmesan har lagrats i 12 månader kontrolleras kvaliteten på osten av en oberoende kontrollant från italienska Parmesankonsortiet. Godkänns osten får den kallas Parmigiano Reggiano och märks med ett sigill och ett unikt serienummer.

Genom att knacka på osten och lyssna på ljudet går det att avgöra om osten motsvarar kraven för att få lagras vidare.

Bergsparmesan tillverkas på samma sätt som vanlig Parmigiano Reggiano men har några ytterligare krav för att få sin kvalitetsstämpel. Bland annat måste minst 60% av djurens foder komma från bergsområdet där djuren bor. Osten måste dessutom lagras i bergen i minst ett år. Efter 24 månader kvalitetstestas ostarna igen på traditionellt vis. Dessutom görs ett sensoriskt test.

 

Pris Zeta Bergsparmesan

Bergsosten från Zeta är 300 gram och kostar ca 110 kr. Både Ica, Hemköp och Coop har den i sitt sortiment.

 

Tips på ostbricka för gravida

Parmesan kan du äta när du är gravid, jippi! Hela guiden till ostbrickan för gravida hittar du här.

Knäckig päronpaj med brynt smör

En fantastiskt smarrig dessert är denna knäckiga päronpaj. Alldeles ljuvlig sötma från päronen ryms under det knäckiga och sega täcket. Det här är en paj som man verkligen vill ta fler bitar av. Servera gärna med vaniljglass eller sås. Recept på vaniljsås hittar du här. Men det går faktiskt lika bra att äta den utan någon tillbehör. Så god är den!

ljuvligt god och knäckig päronpajgodaste päronpajenpäronpaj med brynt smörknäckig päronpaj

Knäckig päronpaj med brynt smör

Ingredienser:
6-7 små päron
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1,5 dl socker
0,75 tsk bakpulver
150 g smör
3 msk grädde (ok med mjölk också)
0,75 dl ljus sirap

 

Gör så här:

sätt ugnen på 200 grader.

Lägg alla torra ingredienser i en bunke: mjöl, socker, bakpulver och havregryn. Blanda runt.

Skala och skiva päronen tunt. Täck en pajform (25 cm i diameter) med skivorna så att det blir två lager.

Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta från värmen och rör ner sirap och grädde. Rör om ordentligt så att allt blandas. Häll blandningen över de torra ingredienserna i bunken och blanda väl. Använd gärna en slickepott.

Klicka smeten över päronen så att allt täcks.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills pajen blir gyllenbrun.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Rågknäcke bakat med bönor och sötpotatis

Leksands senaste nyhet i brödhyllan är ett rågknäcke som bakats på favabönor och sötpotatis. Trekantsknäcket rymmer även chiafrön och havrekli. Bara naturliga och rena råvaror, inga tillsatser. Rågen kommer från svenska gårdar och vattnet från egen källa.

Brödet är krispigt och innehåller 14% protein.

rågknäcke med favabönor och sötpotatisLeksands rågknäcke med chiafrön

Konsistensen och krispigheten känns som Leksands “vanliga” knäcke. Däremot är smaken annorlunda. Kan varken säga att jag tycker att det är godare än vanligt knäckebröd eller inte. Jag älskar Leksands ekologiska knäcke, så det är fel att jämföra dessa två. Är man däremot ute efter mer protein så är Leksands bönknäcke ett mycket bra val. Hälsosamt och nyttigt.

Crunchig kyckling med kiwisalsa och böncrème

Syrlig kiwisalsa med hetta är så gott att servera till kyckling. Eller servera den direkt till nachos. Fantastiskt gott!

Under kiwisäsongen brukar det vara billigt att köpa en korg fylld med kiwi i livsmedelsbutikerna. Många gånger hinner jag knappt äta hälften innan frukten börjar bli lite för mjuk. Då är det perfekt att göra en kiwisalsa till fredagsmyset eller till finmiddagen med kyckling. Mumma!

kyckling med kiwisalsa och böncreme

Gott vin till kyckling med kiwisalsa är Las Moras Reserve Chardonnay. Ett ekologiskt vin med fruktig smak. Tonerna av exotisk frukt och lime får vinet att smälta ihop riktigt fint med maten.

crunchig kyckling med kiwisalsa

Crunchig kyckling med kiwisalsa och böncrème

4 portioner

 

Ingredienser böncrème: 
230 g svarta bönor (avrunnen vikt)
1 vitlöksklyfta
2 msk vatten
3/4 tsk spiskummin
3 krm salt
1 lime

 

Ingredienser kiwisalsa: 
4 kiwi
1 rödlök
1 kruka koriander
4 krm chiliflakes
1/2 lime, saften

 

Ingredienser crunchig kyckling: 
600 g Minutfilé från Kronfågel
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl corn flakes
1 tsk salt
2 krm chiliflakes
Olivolja till stekning

 

Övriga ingredienser: 
1 påse majschips
8 tortillabröd

 

Crunchig kyckling – gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Mortla corn flakes fint och lägg på ett fat. Lägg mjöl på ett annat fat och vispa upp ägg i en skål. Krydda kycklingen med salt och chiliflakes runtom. Vänd sedan kycklingfiléerna först i vetemjöl, sedan i ägg och därefter i krossade corn flakes.

Stek kycklingen krispig och gyllenbrun i olivolja i en stekpanna, ca 1-2 minuter per sida. Lägg över kycklingen i en ugnsform och tillaga klart i ugnen. Det tar ca 8-9 minuter. Kycklingen ska bli helt genomstekt och ha en innertemperatur på 72 grader.

 

Böncrème – Gör så här:

Skölj bönorna och låt rinna av i en sil. Lägg dem i en bunke. Pressa ner vitlöken och häll i vattnet. Lägg i spiskummin och salt, finrivet skal från 1 lime och pressad saft från halva limen.

 

Kiwisalsa – Gör så här:

Skala och tärna kiwi fint. Finhacka rödlök och koriander. Lägg allt i en skål. Krydda med chiliflakes och häll över pressad saft från den använda limen (som du rivit skalet av till böncrèmen)

 

Servering:

Servera crunchig kyckling med kiwisalsa, svart böncrème, varma tortillabröd och majschips.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm