Njut av en lyxig Chokladkebab på M.O.A.S

Vad sägs om en lyxig dessertekebab? Har du inte provat denna söta chokladkebab är det hög tid att styra kosan till M.O.A.S och sätta tänderna i denna skapelse.

Kebaben är framtagen av nobelkonditorn Daniel Roos. Bara det gör denna chokladkebab värd att testa. Förutom att konceptet känns lite roligt med en söt kebab så är den faktiskt också väldigt god. Och otroligt mättande.

Kebab med choklad Daniel RoosChokladkebab i Stockholm

Om kebabrestaurangen M.O.A.S

Den lilla tjusiga kebabrestaurangen M.O.A.S startades av Jiray, a.k.a @Kebabspotting på Instagram. Han har verkligen gjort kebabkonst till sin nisch. Under flera år har han rest världen runt och ätit sig igenom “all världens kebaber” för att hitta de bästa.
Även de matiga kebaberna som serveras på restaurangen är lyxiga, väldigt fräscha och smakar riktigt bra.
Kebaberna och rätterna baseras till stor del på Jirays smakupplevelser från många olika länder där han har ätit kebab.

Restaurangen är liten, snyggt inredd och det finns även en liten uteservering sommartid.

Chokladkebab M.O.A.S Stockholm

Vad denna chokladkebab innehåller

Den söta kebaben går under namnet “Bryssel” på menyn. Det söta surdegsbrödet är fyllt med fyra sorters Valrhonachoklad som hyvlats ner (ljus, mörk, blond och vit choklad), tapiocapärlor, passionsfruktscurd, färska och torkade hallon och atzinakrasse.
Balansen mellan de olika smakerna är riktigt bra, det är varken för sött eller för mäktigt. Chokladkebaben är dessutom “lagom saftig”, inget som flyter ut och geggar ner och inga torra historier. En överraskande god dessert.

Perfekt rostbröd till frukost – Rosta & Dela!

Vilken succé Polarbröds nya brödkoncept gjorde på frukostbordet hos oss. Det nya brödet heter Rosta & Dela och funkar precis som namnet antyder. Man rostar hela brödet och delar det efter rostningen. För mig är det här ett perfekt rostbröd. Utsidan blir krispig och insidan mjuk. Precis som jag vill ha det!

rosta och delagoda och perfekt rostade mackor bra bröd att rosta

Brödrosten används flitigt hos oss men jag brukar i vanliga fall rosta bröd på lägre temperatur. Annars kan det bli alldeles för krispigt och nästan torrt. Jag vill ha mellantinget där brödet är både krispigt och mjukt på en och samma gång. Sådär lagom rostat. Med Rosta & Dela får jag exakt det jag har sökt efter, ett perfekt rostbröd. När jag tänker på det känns det egentligen väldigt märkligt att det inte har funnits en liknande produkt tidigare. Eller så är det bara jag som har missat det?

frukost med rostad mackaperfekt rostbröd

Två smaker

Rosta & Dela är bakat med surdeg och havssalt. Brödet är mjölkfritt och finns i två varianter. Det ena är bakat på råg och det andra på vete. Brödet är runt och delat på mitten. Efter rostningen drar man enkelt isär de två halvorna och brer smör på. Det mjuka inkråmet ger känslan av ett nybakat bröd. Särskilt när smöret smälter så där härligt som det brukar göra på ett hembakat bröd som man nyligen tagit ut ur ugnen. Mer info om Polarbröds nyheter hittar du på deras sajt.

Fruktigt Rooibos-iste med smak av rosmarin

Fruktigt och läskande är detta iste. Rosmarin adderar en oväntad och vuxen touch på isteet och gör att det smakar väldigt gott. All frukt och bär gör att isteet dessutom får en härlig fruktig smak och att det ser väldigt vackert ut. Rooibos iste passar bra under de varma dagarna när man vill ha något svalt och smakrikt att svalka sig med.

Rooibos innehåller inget koffein och utvecklar inget ämne som gör drycken besk. Det innebär att Rooibosbladen kan dra länge och att isteet kan stå ett bra tag utan att det utvecklas några bittra toner. Perfekt för långa soliga dagar och ljumma sommarkvällar.

Rooibos iste

Rooibos kommer inte från den vanliga tebusken och är därför inget te. Bladen kommer från Rooibosbusken som heter Aspalathus linearis på latin. Busken växer endast i ett begränsat område i västra Kapprovinsen i Sydafrika. Vill du veta mer om Rooibos finns det en jättebra sida med mer information här.

Rooibos isdryck med frukt

Det blir väldigt fint med alla bär och frukter och rosmarin. Jag låter skalet sitta kvar på citronskivorna och melonbitarna.

Rött iste med frukt och bär

Läskande Rooibos iste med frukt och rosmarin

Rooiboste, 4 påsar eller ca 2-3 msk i lösvikt
3 l vatten
2 dl socker
2 kvistar färsk rosmarin
istärningar
1/2 citron, ekologisk
Vattenmelon
Jordgubbar

 

Gör så här:
Koka upp vatten och Rooibos. Om du har tepåsar så klipper du sönder dem och häller rooibosen direkt i kastrullen så att inte drycken får smak av tepåsen. Häll i socker och rör om. Lägg i rosmarinkvistarna och låt drycken dra i cirka tre timmar. Ju längre rooibosen får dra i vattnet desto mer smak blir det. Sila av rooibosbladen och smaka av. Söta lite till om du vill ha drycken sötare. Häll drycken i en behållare eller karaff och lägg i skivad melon och hela jordgubbar. Ta bara bort det gröna på jordgubbarna innan du läggar i dem. Låt gärna rosmarinkvistarna ligga kvar. Ställ drycken i kylen i några timmar. Strax innan servering lägger du i citronskivorna och is.

Tips: Isbitarna får gärna vara frusen hemmagjord jordgubbssaft eller rooiboste som du tidigare har frusit in. På så sätt blir inte teet urvattnat.

 

Egendesignad flaskhållare får ut det sista av favoritsåsen

Ni känner nog igen det där med att vilja få ut det allra sista av favoritsåsen som ligger i flaskans botten. Det absolut sista som känns typ omöjligt att få ut om man inte häller vatten i flaskan. Man gör allt annat för att lyckas, typ ställer flaskan upp och ner i kylen, lutandes mot en massa andra mjölkpaket och smörpaket. I bästa fall kanske man ställer flaskan upp och ner i en kopp. Lösningen här blev en speciell hållare för flaskor.

hållare för flaskor

Som vanligt tog jag tag i sambon och förklarade problemet. Jag som verkligen inte kan skissa får försöka verbalisera så gott det går (det ser värre ut än en teckning som en 4-åring ritat när jag kommer igång). Sambon frågar alltid vad varje streck i mina bilder föreställer. Jag kan faktiskt knappt rita en rak linje. Förstår inte hur jag kunde få femma i bild, än mindre fattar sambon det. På bildlektionerna ingick tack och lov aldrig uppdraget att rita upp en skalenlig bild till en ingenjör i syfte att producera en mojäng. Hur som helst. Jag förklarade och gestikulerade, det är jag å andra sidan väldigt bra på tycker jag själv.

holder for bottles

Sambon klurade och gick till 3D-verkstan och kom hem med en lösning som ni ser på bilden. Det tog några omgångar med olika utskrifter för att få till de perfekta dimensionerna. En hållare för flaskor måste nämligen kunna stå stadigt oavsett hur mycket innehåll som finns i flaskan. När sambon gjorde sin egen skiss så utgick han från mina favoritsåser “Yanuq” som finns på små flaskor. Som ni kan se på bilden så har precis all sås från botten åkt ner till toppen på flaskan. Korken sitter på så klart. Så det är bara att ta ut flaskan ur hållaren, skruva av korken och vips så glider resten av såsen ut. Räcker perfekt till en måltid.

yanuq goda chilisåser

De här chilisåserna har verkligen blivit riktiga favoriter hemma. Fantastiskt goda! Chipotle, jalapeno och den med passionsfrukt är mina favoriter. Ni hittar såserna i utvalda butiker i Sverige, annars i Berikssons webshop.

 

Hur gör man en egen hållare för flaskor

Hållaren som sambon gjorde är 3D-printad. Den är utskriven i ett snällt plastmaterial som bryts ned helt naturligt. Det är med andra ord även ofarligt för barn att tugga på dessa. Skissen till flaskhållaren hittar ni på sambons konto på Thingiverse där han samlar sina 3D-projekt. Bara att ladda ner och printa själv om man har tillgång till en 3D-skrivare. Tänk då på att hållaren är anpassad efter omkretsen på Yanuqflaskorna. Du kan behöva justera storleken om du vill använda den till andra flaskor.

Lyckad korvbricka med smarriga korvar och tillbehör

En korvbricka är ett härligt sätt att servera korv på. Jag gillar konceptet där man har en huvudprodukt att utgå ifrån (korven) och plockar till lite olika smaker i form av olika tillbehör. Jag brukar blanda olika korvsorter och fördrar de som smakar mycket. Med flera smarriga tillbehör vid sidan om blir det en festlig lunch eller middag. Här kommer lite tips för en god korvbricka.

tips till korvbricka

Först och främst har vi korven. Den viktigaste delen på korvbrickan. Ta några av dina korvfavoriter och lägg till någon ny sort. Det är alltid roligt att prova nytt. Jag vill passa på att tipsa om Bullens Beer Banger. Det är nya korvar som Bullens precis har lanserat. Detta kultvarumärke har inte släppt någon ny produkt sedan 1953, och så plötsligt BAM! släpper de tre nya korvar som smakar galet gott. Alla korvar innehåller 90% svenskt kött, svensk öl och olika sorters rostad malt.

bullens korvar

Bullens Beer Banger är kokt för att bibehålla sin unika färg och smak (traditionell ölkorv är rökt och lufttorkad). Hemma grillar eller steker man korven innan servering.

bullens beer banger

Bullens korvar Beer Banger – tre smaker

Lager: smaksatt med riktig lageröl och pilsnermalt.

IPA: smaksatt med IPA och karamellmalt.

Stout: smaksatt med stout och svartmalt.

Korvarna är framtagna i samarbete med Charlis Brygghus, ett mikrobryggeri i Trolle Ljungby, Skåne.

currykål till korvbricka

Ett av tillbehören på korvbrickan är currykål. Currykål passar riktigt bra till korv. Jag åt det för första gången när jag provade Bullens Beer Banger och har gjort kålen flera gånger sedan dess. Det har blivit en ny tillbehörsfavorit. Se länk till recept längre ner.

god korvbricka

Den lyckade korvbrickan – godsaker att ha med

* Några riktigt goda korvar
* Currykål – recept currykål
* Syrad rödlök
* Inlagda paprikor med färskost
* Rostade rotfrukter
* Potatischips
* Shrirachaketchup
* Het sås (den gula såsen på bilden kommer från Sauce shop och är den hetaste sås som jag någonsin smakat. En knivsudd och det bränner så starkt att man vill gömma sig).
* Öl

 

Har du med de här sakerna får du garanterat en god korvbricka.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm