Ärtguacamole – fräsch röra på gröna ärtor, avokado och citron

En färgstark ärtguacamole med smak av solmogna citroner. Det är en riktigt god röra som passar både som dipp, på mackan eller på pasta. Prova det sistnämnda till lunch, det är gott och näringsrikt. Här har jag serverat röran tillsammans med pasta som är gjord på majsmjöl.

Jag har också smakat en citron-olivolja som är brutalt god, den fick toppa rätten. Mer info om den hittar ni längre ner.

ärtguacamole till majspasta

Ppura citronolivolja till ärtguacamole

Olivolja med solmogna citroner från Italien

Detta är en ljuvligt god olivolja som jag starkt rekommenderar. Det var kärlek vid första droppen. Oljan är ekologisk och innehåller endast två naturliga råvaror: oliver och citron. Olivoljan kommer från Umbrien och citronerna från den soliga Amalfikusten. Oliverna och citronerna pressas tillsammans för att citronsmaken ska tillföras direkt i olivoljan. Smaken på olivoljan är riktigt bra. Mjuk, fruktig och det känns att det är solmogna smakrika citroner däri. Det finns ingen tråkig bitter ton som ofta kan förekomma i olivoljor. Den är len och smakrik. Du kan läsa mer om olivoljan från Ppura här.

Ppura ekologisk majspasta

Den glutenfria pastan är handgjord och ekologisk. Den består av 80% majsmjöl, rismjöl och italienskt källvatten. Konsistensen är lite kraftigare och smaken är mild.

ekologisk glutenfri pasta av majs

ärtamole till majspasta

Pasta med grön ärtguacamole

2 portioner  

 

Ingredienser:
1 avokado
1 dl frysta ärtor
1-2 tsk olivolja
citron
koriander, några färska stjälkar
havssalt
citron-olivolja (valfritt)

pasta för två personer

 

Gör så här:

Koka valfri pasta för två personer.

Lägg de frysta ärtorna i en bunke. Koka vatten och häll över ärtorna. Låt dem ligga i ca tre minuter i det heta vattnet. Spola sedan av ärtorna med kallt vatten och lägg dem i en ny bunke.

Gröp ur avokadoköttet och lägg i bunken med ärtorna. Plocka korianderbladen från stjälkarna och hacka bladen. Lägg hacket i bunken tillsammans med lite olivolja och några droppar citron. Mixa allt till en slät röra med stavmixer. Smaka av med salt.

Lägg röran på den nykokta pastan och ringla lite citron-olivolja över.

Kalljästa morotsfrallor – drömgoda till helgfrukosten

Underbara små frukostfrallor som är godast när de är nybakade. Ät dem gärna med smör och ost på, toppat med smörgåskrasse eller en god marmelad. Gör degen till dina morotsfrallor på kvällen och låt den jäsa i kyl över natten. På morgonen formar du bara små bollar av degen och skjutsar in dem i ugnen. Doften av nybakat kommer att locka hela familjen till köket.

kalljästa morotsfrallor enkla att göra

nattjästa morotsfrallor

Kalljästa morotsfrallor

ca 15-20 stycken

 

Ingredienser:
2 små morötter
20 g jäst
5 dl vatten
2 msk rapsolja
2 tsk salt
3 dl fint rågmjöl
9-11 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna.

Smula ner jästen i en bunke, häll på vatten, rapsolja och salt. Rör om. Häll i mjölet, lite i taget. Rör om med en trägaffel eller liknande.
När degen blir mer kompakt är det dags att börja bearbeta den med händerna. Knåda degen ordentligt i några minuter. Degen ska kännas smidig. Knåda gärna på ett bakbord eller bänkskiva så att du får ordentligt med kraft.

Lägg tillbaka brödet i bunken och täck med plastfilm och bakduk. Ställ in i kylen över natten.

På morgonen: ta ut bunken i kylen och forma små runda bollar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Om du vill kan du pensla bröden med vatten och strö sesamfrön över.

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 9-13 minuter, beroende på storlek på frallorna. Ta ut och låt frallorna svalna på galler.

 

Nu kan du Bre olivolja direkt på smörgåsen – enkelt och nyttigt

Att doppa bröd i olivolja är ingen nyhet. Att däremot lyckas bre olivolja på mackan är en konst i sig. Det handlar om att kunna få olivolja i en fast och bredbar form. Inte det lättaste om man vill ha en nyttig produkt utan några tillsatser.

Det tog Fernando Di Luca 18 år från idé till lansering att hitta den optimala formeln och tillverkningsmetoden. Men nu står äntligen produktnyheten BreOliv på bordet och njuts till morgonkaffet.

nyttigt pålägg BreOliv mackor med olivolja och grönsakerBreOliv och sheanötter Bre olivolja på mackan

Den nya produkten heter kort och gott BreOliv och består till 72% av olivolja. Resten är naturliga ingredienser som sheafett (18%), vatten (8,8%) och salt (1,2%).

Hade man använt sig av palmolja eller andra tillsatser hade en färdig produkt kunnat vara klar betydligt tidigare. Istället valde Fernando att fortsätta experimentera och hittade till slut sheafrukten som ser ut som en liten mangofrukt och växer i Afrika. Sheanöten innehåller ett fett som har en fast form i rumstemperatur. Det är tack vare sheanötsfettet som BreOliv får en mjuk och bredbar konsistens direkt från kylskåpet. Nötallergiker kan dessutom äta Breoliv då sheanöten inte tillhör den kategori nötter som orsakar allergiska reaktioner.

 

Hur smakar BreOliv på mackan

BreOliv smakar verkligen olivolja. Det är gott med några skivor tomat, rädisor, avokado och lite salt och chiliflakes på, som exempel. Produkten tillverkas till största delen av extra jungfruolivolja som är naturligt rik på enkelomättat fett och E-vitamin.

 

BreOliv finns i butik, på Ica, Coop, Hemköp och Citygross. Priset är ca 45 kr för en ask på 200 g.

Mer om BreOliv och Zeta kan du läsa om här.

Kikärtspannkakor med avokadoröra – snabbfixat, smarrigt och matigt

Smarriga kikärtspannkakor blir ljuvliga ihop med en krämig avokadoröra. De passar lika bra till lunch som till middag och de blir matigare än man tror. Jag äter två stycken och blir mätt. Ett perfekt sätt att få i barnen lite kikärtor på. Till pannkakorna är det även gott med en krispig sallad med paprika och rädisa.

pannkakor på kikärtor perfekt lunch

kikärtspannkakor med avokadoröra

Kikärtspannkakor med avokadoröra och paprikasallad

4 portioner

 

Ingredienser pannkakor: 
3 dl vetemjöl
5 dl mjölk
380 g kikärtor (en burk)
4 ägg
160 g majskorn på burk
1 tsk salt
smör

 

Ingredienser avokadoröra: 
3 tomater
2 avokadon
1 röd chili
1/2 lime
2 krm salt
1 krm svartpeppar

 

Ingredienser sallad:
1 grön kruksallad
10-15 rädisor
1/2 gurka
1/2 röd paprika
1 1/2 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar från kvarn

 

Kikärtspannkakor – gör så här:

Låt kikärtor och majs rinna av. Vispa mjölk och mjöl i en bunke, tillsätt de avrunna kikärtorna. Mixa smeten slät. Vispa ner ägg, salt och majskornen. Smeten kan stå tills röran och salladen är klara.

Smält smöret i pannan på medelhög värme. Häll i ca 1-2 dl smet och stek varje pannkaka i 2 minuter per sida, tills de blir gyllenbruna. Tillsätt en klick smör i pannan vid varje ny pannkaka. Lägg de färdigstekta pannkakorna på ett fat.

 

Avokadoröra – gör så här:

Tärna tomaterna fint och finhacka chilin. Mosa avokadoköttet och blanda ner tomaterna, chilin och limesaft. Smaka av med salt och peppar.

 

Sallad – gör så här:

Skölj och strimla salladen. Skölj och skär rädisorna i kvartar. Tärna gurkan och paprikan. Blanda alla grönsaker i en skål.

Rör ihop olivolja, balsamvinäger, salt och peppar och häll dressingen över salladen strax innan servering.

 

Servera kikärtspannkakorna med avokadoröran och salladen

Churrossemla – magiskt gott och efterlängtat

En drömgod churrossemla som måste upplevas. Tänk dig en krispig ljummen churros, fylld med mandelmassa och toppad med vispad grädde. Kombon är helt perfekt.

Churro House slog upp dörrarna för cirka en månad sedan och köerna har ringlat långa ända sedan start, särskilt på lördagarna. Nu har man tagit in förstärkning i köket så att serveringen går tre gånger så snabbt. Det lär behövas med den här ljuvliga semmelvarianten!
churrossemla

Churrosemla

churros med mandelmassa och vispad grädde

churro house och churrossemla

Den drömgoda Churrossemlan är 9 cm och serveras (tyvärr) bara denna vecka på Churro House. Annars finns som vanligt churros, churritos och churrobites på menyn. De långa churrosen är 23 cm långa. Du kan läsa mer om Churro House här i bloggen.

 

Pris för churrossemla

En servering omfattar tre stycken churrossemlor och kostar 49 kr. Ställets vanliga smala churros som är 23 cm långa kostar 49 kr för 6 stycken.

 

Fler restaurangtips i Stockholm

Mina tips på bra restauranger, caféer och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg inom samma kategori hittar du här i bloggen under Restaurang Stockholm.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm