Kycklingfilé med krämig risoni, gremolata och lök i balsamicosky

Krämig risoni är genvägen till en risotto gjord på pasta, istället för ris. Risoni är nämligen pasta som ser ut som ris. Det är lättlagat, kokar sig själv på runt tio minuter. Konsistensen blir väldigt bra och är lätt att få krämig samtidigt som tuggmotståndet finns kvar. Passar riktigt bra ihop med kyckling, och denna rätt är en väldigt lyxig vardagsmiddag. Krämig risoni, kyckling med gremolata och lök i balsamicosky. Lätt att laga är det också.

kycklingfilé med gremolata och krämig risoni

krämig risoni med kyckling och gremolata

krämig risoni med kyckling och lök i balsamicosky

Kycklingfilé med krämig risoni, gremolata och lök i balsamicosky

4 portioner

 

Ingredienser kycklingfilé i ugn: 
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
Smör och olivolja till stekning

 

Ingredienser Krämig risoni:
50 g fint riven parmesan
1 knippe bladpersilja
125 g schalottenlök (ca 5-6 lökar)
3 dl risoni (250 g)
3 msk vitvinsvinäger
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl matyoghurt
Olivolja till stekning
Salt

Ingredienser Lök i balsamicosky: 
125 g schalottenlök (ca 5-6 lökar)
1 msk socker
1,5 tsk torkad timjan
2 krm salt
1 tsk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 1/2 dl vatten

 

Ingredienser Gremolata: 
en knippe bladpersilja
1 citron, zesten
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 krm salt

 

Kycklingfilé – Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Salta och peppra kycklingfiléerna. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Bryn filéerna i 1-2 minuter, så de får fin färg runt om. Lägg över kycklingen i en smord ugnsform. Laga klart kycklingen i mitten av ugnen, ca 10-12 minuter. Innertemperaturen ska vara 70 grader. Spara pannan.

 

Risoni – Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlök. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs lök och risoni i 2-3 min. Häll på vitvinsvinäger, vatten och smula ner grönsaksbuljong. Låt sjuda i 8-10 min.

Grovhacka persilja. Rör ner yoghurt, persilja och riven parmesan i kastrullen. Smaka av med lite salt.

 

Gremolata – Gör så här:

Finhacka persilja och blanda med finrivet skal (zesten) från citronen, pressad vitlök, olivolja och salt i en skål.

 

Balsamicosky – Gör så här:

Skala och dela schalottenlökarna på längden. Hetta upp den använda stekpannan och stek löken med snittytan nedåt. Stek på hög värme i 3-4 minuter. Sänk till medelvärme och tillsätt vaten, socker, balsamvinäger, timjan, olivolja och salt. Låt sjuda i 3-4 min.

 

Servering:

Skär upp kycklingfiléerna i tjockare skivor och klicka gremolata över. Servera tillsammans med krämig risoni, lök i balsamicosky och en fräsch grönsallad.

 

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Köttfärslimpa Tex-Mex med paprikasås

Ingefärsketchup - recept på egen smarrig ketchup

Kalkonfärsbiffar med curry - saftiga och smakrika biffar

Fläskburgare med citrongräs och limemarinerad gurka

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm