Mat och restaurang i Marrakech

Det var mycket svårare att hitta restauranger som serverade god mat i Marrakech än jag trodde. Det beror mycket på att man inte har samma äta-på-restaurang-kultur som vi har i Sverige. Ofta serverade hotellen (eller riaderna) mycket bättre mat än andra restauranger. Det finns tre saker som man bara inte kan missa när man besöker Marrakech:

* Marockanskt te
* Tagine
* Marockansk sallad

Marockanskt te består till störst del av väldigt mycket mynta och socker. Teet hälls upp i små traditionella glas ur en silverkanna som hålls högt från glaset, för att få en extra lång stråle. Första glaset smakar väldigt gott, fräscht och sött på samma gång. Det gäller att ta en påfyllning snabbt, annars hinner teet dra och bli beskt. Man har verkligen inte så mycket tid på sig däremellan, så inget myspysdrickande under första glaset.

20130407-192909.jpg

Tagine är en lergryta med konformat lock. Denna används till både kött, fisk och vegetariska rätter. Tagine med kött och torkade plommon, russin eller citron är väldigt vanligt förekommande. Till Taginen får man bara bröd serverat i normala fall. Brödet serveras oftast direkt när man sätter sig till bords, så det kan vara bra att tänka på om man vill spara några bitar att doppa i såsen i Taginen.

20130407-193216.jpg

20130407-193036.jpg

Vill du få lite variation och bli överraskad är Marockansk sallad en bra rätt att beställa. Marockansk sallad består av flera skålar med olika röror, ibland även vårrullar eller liknande. En uppsättning tapas helg enkelt. Man vet aldrig vilka röror som de olika restaurangerna kommer att bjuda på i sin uppsättning av salladen. Eftersom variationen och utbudet i övrigt inte är särskilt stort på restaurangerna generellt, är denna rätt lite roligare att beställa.

20130407-193005.jpg

På La Maison Arabe hittade jag min favoritrestaurang. Det är också en av de äldsta Riaderna i Marrakech. Restaurangen är fin och innergården väldigt mysig, med en pool som lyses upp med levande ljus kvällstid. Drinkarna var helt underbara och maten likaså. Det roliga med denna Riad är att de även har ett provkök där man kan gå en kurs och lära sig att laga marockansk mat.

Innergården på La Maison Arabe.

20130407-193055.jpg

Inomhus på La Maison Arabe.

20130407-193528.jpg

La Salama är en annan snygg, modern och väldigt mysig restaurang. På borden ligger fezer utplacerade som man kan ta på sig om man vill (vilket vi inte gjorde). Servicen var väldigt bra och maten väldigt god. Uppe på första våningen i restaurangen kan man få ett bord vid fönstret för två personer. Då har man bra utsikt över promenadgatan. Här kan det vara bra att boka bord i förväg.

20130407-192803.jpg

Riad Catalina var den riad som vi bodde på. Maten och servicen var väldigt bra, priset dock något högre.

20130407-193654.jpg

Dessert på Riad Catalina:

20130407-192946.jpg

Alla tre är restauranger som jag gärna skulle återvända till. Prisklassen ligger runt 140-200 kr för en varmrätt, på dessa ställen.

I Gueliz, den nya delen av staden, kan man få en mer västerländsk variant av maten.

20130407-192610.jpg

Här ligger också Le Grand Café de la Poste som var riktigt snyggt och i fransk kolonial stil. Ett skönt och fräscht ställe att bryta av med mot den dammiga Medinan. Priserna är mycket högre. Det här är även ett ställe som Nicole Kidman gärna besöker fick vi veta.

20130407-192643.jpg

Färskpressade juicer är en lyx som går att njuta mycket av i Marrakech. Priserna varierar mellan 3 kr på torget till ca 40 kr per glas på de finare restaurangerna. Marockanerna sockrar juicerna lite extra, vill du ha utan är det viktigt att säga det direkt.

20130407-224022.jpg

Till frukost serveras ofta olika varianter av crepes och pannkakor.

20130407-192847.jpg

Vill du veta lite mer om vad som finns att uppleva i Marrakech? Spana då in mitt inlägg om tips inför resan till Marrakech. Är du sugen på att shoppa och gå på den stora marknaden? I bloggen hittar du även tips för shopping på marknaden i Marrakech.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Genvägen till festlig plockmat för olika tillfällen

Äppelchutney med chili och stjärnanis - gott till skinkan

Grönkålssallad med granatäpple - gott och juligt

Klassisk griljering av julskinka - så gör du

Inom - Resor och upplevelser

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm