Mattrender 2012

Under finalen av Årets Kock tog vi del av de senaste trenderna ur Arlas Kockrapport. Sammanfattat är det fokus på det genuina hantverket, lokal produktion och säsongens smaker. Kanske inte helt oväntat? 😉

Kockarna spår ett fokus på det nordiska köket, med stort intresse för de svenska smakerna. Vi kommer se fler landskapsrätter lyftas fram med en ny twist. Vi går ifrån fine dining och användandet av historiska tekniker blir populära. Säsongerna får en större betydelse och dess råvaror lyfts fram ännu mer.

Man ser det svenska/nordiska köket som något exotiskt, både i den yngre generationen och bland turister.

På tallriken tror man att trenderna landar i enklare uppläggningar, tydligare råvaror och med hänsyn till miljöaspekter.

Bland råvarorna kommer grönsaker, fläsk och viltkött ta en större plats. Fokuset blir att ta vara på hela djuret och vi kommer se udda styckningsdetaljer.

Nyheten på listan över ekologiska produkter blir det ekologiska vinet (ex. Chill Out Mountains Malbec på PET-flaska som vi testat och som fick väldigt bra betyg bland våra medlemmar).

Man tror att årets mejeriprodukter blir smör, Crème fraiche och Smetana (syrad grädde).

Över lag är det väldigt mycket ”Granny style”. Vi syltar och saftar som aldrig förr. Vi fikar gärna med klassiska bakverk som rulltårta och sju sorters kakor. Allt vanligare blir pyttesmå bakverk så att vi ska kunna prova många fler.

Just små rätter bjöds det även på under dagen: mini-hotdogs hos Scan, Crostini & glass med brynt smör hos Arla och riktigt god lax från Leröy Finest.

Stort Grattis säger vi till Klas Lindberg som vann Årets Kock 2012!

En del från Klas bidrag i tävlingsuppgiften “Råvarukorg”. Ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja.

 

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Festlig smörgåstårta med avokado och sockerärtor

Säsongskalender - Så äter du frukt och grönsaker i säsong

Bli bättre på att identifiera smaker - sju tips

Guiden för mat och dryck på dop eller namnceremoni

Inom - Mat och dryck

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm