Nytt i mathyllan – Bergsparmesan från Italien

Det sägs att bergsparmesan anses vara den finaste av alla Parmesanostar. Jag har svårt att avgöra om det är så, men jag tyckte om den nya bergsparmesanen från Zeta. Mjölken som osten görs på kommer från kor som betar högt upp i bergen i provinserna Parma och Reggio Emilia. Osten lagras i 24 månader, vilket gör att osten blir krämig och får en lång eftersmak.

kvalitetskontroll av parmesan och bergsparmesanbergsparmesan och rött vin

Jag älskar ostbricka. Parmesan äter jag helst i bitar rakt upp och ner, eller doppar den lite i en sötare balsamico.

 

Så kontrolleras kvaliteten på Parmesan

När en Parmesan har lagrats i 12 månader kontrolleras kvaliteten på osten av en oberoende kontrollant från italienska Parmesankonsortiet. Godkänns osten får den kallas Parmigiano Reggiano och märks med ett sigill och ett unikt serienummer.

Genom att knacka på osten och lyssna på ljudet går det att avgöra om osten motsvarar kraven för att få lagras vidare.

Bergsparmesan tillverkas på samma sätt som vanlig Parmigiano Reggiano men har några ytterligare krav för att få sin kvalitetsstämpel. Bland annat måste minst 60% av djurens foder komma från bergsområdet där djuren bor. Osten måste dessutom lagras i bergen i minst ett år. Efter 24 månader kvalitetstestas ostarna igen på traditionellt vis. Dessutom görs ett sensoriskt test.

 

Pris Zeta Bergsparmesan

Bergsosten från Zeta är 300 gram och kostar ca 110 kr. Både Ica, Hemköp och Coop har den i sitt sortiment.

 

Tips på ostbricka för gravida

Parmesan kan du äta när du är gravid, jippi! Hela guiden till ostbrickan för gravida hittar du här.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Rågknäcke bakat med bönor och sötpotatis

God knäckebrödsmacka på Leksands ekologiska trekantsknäcke

Sparkling rosé - sommarens stiligaste bubbel kommer från Italien

Ny mjukost från Kavli - bra hetta, krämighet och goda smaker

Inom - Mat och dryck

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm