Chokladprovning med humor!

Igår var det dags för chokladprovning med Thess och Chokladbutiken.se. Då alla gäster anlänt och hunnit minglat lite bjöds det till bords och arrangörerna fick möjlighet att presentera sig själva och bjuda på passande dryck i form av rött vin eller alkoholfritt. Framför varje gäst på bordet stod en smakfyllt uppdukad tallrik med chokladbitar.

Efter en kortare presentation inleddes kvällen med viskleken, vilket som sig bör, spårade ur i skratt då de som skulle vara en mening om hur aztekerna nyttjade och tillverkade choklad blev någonting i stil med ”erotik och honung”.

På tallriken låg sju chokladbitar. De tre första smakades av i tur och ordning.
Den första var en Montesuma, uppkallad efter en aztekisk hövding vid namn Montesuma den andre, vilken är en mjölkchoklad innehållande 54% kakao. Den andra var en vit choklad från Michel Crussel, och sist av de tre testade vi en råchoklad från LAeQUA innehållande 54% kakao.
Medan vi smakade och testade fick vi lyssna på historiska kopplingar om hur chokladen kom till Europa, om aztekernas användning och syn på chokladen, chokladens ursprung och framställning samt processer kring bönornas förädling.

Vi fick även lära oss hur en bra choklad ser ut, procenthalter och olikheter med mera. Skålar med olika sorters bönor skickades runt som vi fick lukta och smaka på. Allt hela tiden kantat med humor, som toppades med en aztekisk choklad-dans. Måste upplevas!

Kvällens första lek gick ut på att gissa kakaoinnehåll i choklad i tre olika skålar, som även dessa skickades runt bordet. En mycket intressant upplevelse där smaklökarna fick ställas på prov för andra gången denna kväll. Vi skulle gissa vilken av skålarna gul, röd och blå som innehöll chokladen med mest kakao. Lättare sagt än gjort. Leken följdes upp av en fortsättning på vad som präglar en bra choklad.

Sen var det dags för de fyra återstående bitarna på tallriken. Även detta blev något av en lek, då vi skulle gissa smaksättning på chokladen. Denna del av provningen präglades av skratt och leenden, då alla försökte identifiera de olika bakomliggande smakerna i chokladbitarna vi åt. Några vinnare korades inte, däremot fick alla ett gäng gemensamma ”aaaa-just-det-upplevelser” då vi efteråt fick reda på vilka smaker som tillsatts i de fyra olika chokladbitarna.

Provningen avslutades med att vi fick smaka på en lakritsfylld choklad, och även här fick vi en historisk koppling kring just kombinationen lakrits/choklad.

Sammanfattat bjöds vi på en mycket trevlig kväll i en mysig och genuin butik med personlig touch. Kvällen innehöll många skratt och glada miner, men samtidigt en intressant föreläsning kopplat till den minst lika intressanta choklad vi för kvällen fick tillfälle att smaka på.

Tack alla deltagande och Chokladbutiken.se!

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Drömgod smörig kola med Baileys - succé bland gottegrisar

Vit hasselnötsfudge med Baileys - försvinnande gott

Saffransmandelkaka med citron och brynt smör - gott till jul

Tre juldesserter med wow-känsla

Inom - Resor och upplevelser

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm