Citronkladdkaka med lakritskolaganache

Denna citronkladdkaka gjorde jag nyligen och den blev riktigt god. Surt, salt och sött på samma gång.

Jag bjöd på den när vi hade släkt och Melvins gudmor på besök. Gudmor som aldrig har tyckt om lakrits tog flera bitar. Hon förstod det knappt själv, än mindre jag som till och med varnade henne för att ganachen smakar mycket lakrits. Riktigt salt lakrits dessutom.

Citronkladdkakan blev härligt kladdig. Smaken var väldigt citronfräsch och tillsammans med ganachens smak av sälta, kola och choklad så blev det en hit. Om du gör denna själv så rekommenderar jag att smaka av ganachen under tiden som den kokar ihop, så att du kontrollerar hur salt du vill ha den.

img_8389

Jag lät kladdkakan stå till sig i kylen över natten. Den brukar smaka bäst dagen efter när smakerna har fått sätta sig, både i kakan och ganachen.

img_8400

img_8455

Till kakan använder jag denna grymma saltlakritssirap från Lakrids by Johan Bülow. Den är härligt salt och smakrik. Jag kan äta en sked rakt uppochner ur burken, men mer än en så blir nästan lite för mycket på en gång. Så smakintensiv är sirapen. Helt perfekt att ha i bakverk och mat eftersom att man inte behöver ha i så mycket.

img_8434

Citronkladdkaka med lakritskolaganache

 

Citronkladdkaka

150 g smör
2 ägg
1 ekologisk citron
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver
1,5 dl vetemjöl

 

Kladdkaka – gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.
Tvätta citronen och riv av skalet. Använd gärna ett zestjärn för att bara få med det gula från skalet. Pressa citronen.
Sikta ner mjöl och vaniljsocker i en separat bunke och rör om.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt mjölblandningen, zest, citronsaft och det avsvalnade smöret. Rör om.
Häll smeten i en rund form, ca 23-24 cm i diameter.
Grädda mitt i ungen i cirka 150 grader, i ca 30-35 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna i sin form. Gör ganachen och häll över kakan som inte behöver ha svalnat helt (men den ska inte vara för varm).

 

Ganache

2 dl vispgrädde
0,75 dl socker
1,25 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
1-2 msk salt lakritssirap (mängd efter smak)
100 g smör

 

Lakritskolaganache – gör så här:

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och värm upp. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt saltlakritssirap. Låt koka tills det tjocknar lite (ca 20 minuter). Du kan tillsätta en mindre mängd lakritssirap först och öka mängden sirap när såsen fått koka i cirka 15 minuter – efter att du smakat av. Tag av kastrullen från plattan och rör ner smöret så att det blir en jämn ganache (den kommer att stelna i kylen). Häll glasyren över kakan som svalnat och låt den stelna några timmar i kyl. Kakan bör stå minst 3-4 timmar i kyl, gärna över natten. Ta ut kakan cirka 15 minuter innan servering och ringla lite extra saltlakritssirap över. Vill du inte ha ganachen så salt räcker det att du ringlar saltlakritssirapen över kakan, då gör du ganachen precis efter receptet men utesluter lakritssirapen i koket.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Tre juldesserter med wow-känsla

Lyxiga pralinkulor med marsipan, päron och cognac

Rabarber och jordgubbspaj med mandel

Pistagetryffel från himmelen

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm