Godaste vaniljsåsen gör du så här enkelt

Den här vaniljsåsen med äkta vanilj är vansinnigt god. Dessutom är den glutenfri, enkel att göra och håller i flera dagar i kylen. Älskar du också att äta vaniljsås direkt ur kannan? Då kommer du att gilla att denna sats räcker ett tag. Den är beräknad på cirka 10-12 normala portioner (8 portioner om man är en riktig vaniljsåsslukare).

IMG_4726
Servera såsen ur en kanna. Det ser både lyxigt ut och är enkelt att hälla utan spill. Den söta kannan på bilden kommer från Villeroy & Boch.

Recept: Vaniljsås med äkta vanilj

4 ekologiska äggulor
0,8 dl socker (75 gram)
4 dl vispgrädde
2 ½ dl mjölk
1 vaniljstång

Gör så här:
Vispa äggulorna med socker.
Häll mjölken och 2 dl grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur de små vaniljkornen. Lägg kornen och vaniljstång i kastrullen och koka upp. Ta cirka 1 dl av mjölkblandningen och häll ner i äggblandningen, vispa. Häll sedan äggblandningen i kastrullen och låt såsen sjuda tills den tjocknat. Såsen får absolut inte koka! Ta upp vaniljstången.
Vispa sedan resten av vispgrädden (2 dl). Tillsätt grädden i såsen när denna har kallnat. Rör om försiktigt.
Servera till en god fruktpaj, till exempel en läcker knäckig päronpaj.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Fruktsallad i regnbågens färger - snygg och enkel dessert

Trifle på äpplen, vaniljmascarpone och mandelsmul

Rooibosglass - god och läskande teglass utan socker

Krämiga tryfflar med Baileys - försvinnande goda

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm