Godaste vaniljsåsen gör du så här enkelt

Den här vaniljsåsen med äkta vanilj är vansinnigt god. Dessutom är den glutenfri, enkel att göra och håller i flera dagar i kylen. Älskar du också att äta vaniljsås direkt ur kannan? Då kommer du att gilla att denna sats räcker ett tag. Den är beräknad på cirka 10-12 normala portioner (8 portioner om man är en riktig vaniljsåsslukare).

IMG_4726
Servera såsen ur en kanna. Det ser både lyxigt ut och är enkelt att hälla utan spill. Den söta kannan på bilden kommer från Villeroy & Boch.

Recept: Vaniljsås med äkta vanilj

4 ekologiska äggulor
0,8 dl socker (75 gram)
4 dl vispgrädde
2 ½ dl mjölk
1 vaniljstång

Gör så här:
Vispa äggulorna med socker.
Häll mjölken och 2 dl grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur de små vaniljkornen. Lägg kornen och vaniljstång i kastrullen och koka upp. Ta cirka 1 dl av mjölkblandningen och häll ner i äggblandningen, vispa. Häll sedan äggblandningen i kastrullen och låt såsen sjuda tills den tjocknat. Såsen får absolut inte koka! Ta upp vaniljstången.
Vispa sedan resten av vispgrädden (2 dl). Tillsätt grädden i såsen när denna har kallnat. Rör om försiktigt.
Servera till en god fruktpaj, till exempel en läcker knäckig päronpaj.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Tre juldesserter med wow-känsla

Lyxiga pralinkulor med marsipan, päron och cognac

Rabarber och jordgubbspaj med mandel

Pistagetryffel från himmelen

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm