Ljuvlig kladdkaka med diskret smak av mynta

Denna kladdkaka med mynta är nog den godaste kladdkaka som jag har ätit. En perfekt kladdig kaka med en underbart god kolaaktig ganache med diskret smak av mynta.

Ganachen kan man smaksätta med det som man tycker om, eller bara ta ‘vanlig’ mörk choklad för att enbart få den kolaaktiga smaken. Jag smaksatte denna ganache med lite marockansk mynta genom att välja en smaksatt mörk choklad. Tog cirka 60 gram ren mörk choklad från Amedei och 40 gram mörk choklad från Rococo med smak av marockansk mynta.

Använd bara kvalitetskakao och kvalietschoklad för att få den absolut bästa smaken och kvaliteten på kakan. Kakan kan frysas in, tina den i rumstemperatur eller kyl.

img_7180   img_7191

rococo-choklad-med-mynta

Denna choklad använde jag. Älskar chokladsorterna från Rococo, de har så många bra. Just denna med mynta passade perfekt till kladdkakan i och med att myntasmaken är så framträdande i chokladkakan. I  kladdkakan ger den en skön touch när man tar lagom mycket. Du kan köpa chokladen hos Beriksson på nätet eller se återförsäljare här.

img_7205

 

Kladdkaka med mynta

Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
0,75 dl farinsocker
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

 

Gör så här:

Smöra och bröa en rund springform, ca 24 cm i diameter. Använd gärna mandelmjöl eller pudra kakao i botten när du “bröar” formen.
Smält smöret och ta bort från plattan.
Vispa ägg och socker. Sikta ner mjöl, salt, vaniljsocker och kakao och blanda om (vispa inte).
Rör ner det smälta smörtet och blanda försiktigt tills det blir en slät smet.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 17-20 min.
Låt kakan svalna ca 10 min innan du häller över ganachen.

 

Ganache

2 dl vispgrädde
0,75 dl socker
1,25 dl ljus sirap
100 g mörk choklad (valfri smaksättning)
100 g smör

 

Gör så här:

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och värm upp. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i kastrullen. Låt koka tills det tjocknar lite (ca 20 minuter). Tag av kastrullen från plattan och rör ner smöret så att det blir en jämn ganache (den kommer att stelna i kylen). Häll glasyren över den avsvalnade kakan och låt den stelna några timmar i kyl. Kakan bör stå minst 3-4 timmar i kyl, gärna över natten.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Tre juldesserter med wow-känsla

Lyxiga pralinkulor med marsipan, päron och cognac

Rabarber och jordgubbspaj med mandel

Pistagetryffel från himmelen

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm