Jordgubbar i fräscha och smakrika marinader

De här jordgubbarna i två sorters lag gick åt som smör i solsken på Slow Food festivalen i Polen i helgen. Jag och Ylva tillagade båda varianterna på plats och bjöd sedan nyfikna besökare på smakprover. Många besökare frågade efter recepten och ville själva göra blandningarna redan samma kväll.

Den ena lagen är fräsch med citron och mynta, medan den andra kan upplevas lite mer vuxen med smaker av basilika och balsamico. Båda varianterna passar jättebra att äta var för sig, jag brukar servera som de är. Gärna med ett glas bubbel!

IMG_7502

Strawberry surprise

1 liter jordgubbar
2 citroner, saften och skalet
1 dl socker, cirka
1 kruka mynta
½ röd chilifrukt


Gör så här:

Snoppa av och skär jordgubbarna i kvartar, lägg i en skål.
Riv av zesten på citronerna, ställ åt sidan.
Pressa citronerna och blanda citronsaften med sockret i en annan skål.  Rör om väl tills sockret har smält. Smaka av. Ta mer socker om du tycker att det smakar för surt.
Riv lite mer än hälften av hela myntan i mindre bitar och lägg i skålen med citronsaft. Finhacka chilin och lägg den i citronsaften.
Ta en fin serveringsskål och varva jordgubbar med citronsaft.
Riv eller hacka det sista av myntan och strö över jordgubbarna.
Vänd jordgubbarna väldigt försiktigt i skålen, så att alla jordgubbar marineras.
Låt dra i cirka 40-60 minuter.

Garnera med lite mynta och strö rivet citronskal över innan du serverar.

 

 

Strawberry basilico

1 liter jordgubbar
Crema di Balsamico (Balsamvinägerkräm)
½ kruka grön basilika
½ kruka röd basilika

Gör så här:
Snoppa av och skär jordgubbarna i kvartar, lägg i en skål.
Ringla över Balsamico. Riv eller hacka basilikan och rör ner i skålen. Blanda försiktigt. Smaka dig fram till rätt mängd balsamico. Jag brukar ha några matskedar, ibland mer. Det beror på hur stark balsamicon är.
Låt blandningen dra i cirka 60 minuter.

Garnera med lite basilika vid servering.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Trifle på äpplen, vaniljmascarpone och mandelsmul

Rooibosglass - god och läskande teglass utan socker

Krämiga tryfflar med Baileys - försvinnande goda

Drömgod smörig kola med Baileys - succé bland gottegrisar

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm