Supersaftiga Citronrutor

De här citronrutorna är så härligt saftiga och syrliga. De är lätta att göra men kan vara lite bökiga att skära upp ibland.

Goda att servera rumstempererade eller lite kalla, efter att de har fått stå i frysen i någon timme. När de är kalla är de också lättare att skära upp.

IMG_0007

Ljuvliga bitar som uppskattas av många!

IMG_0009

Kakorna ska helst ätas upp inom två dagar, då smakar de som bäst.

IMG_0030

Servera ett riktigt gott kaffe till. Här har jag valt Zoegas nya sommarkaffe, Brazilian Summer. Ett fruktigt och friskt bryggkaffe som inte har så bitter eftersmak. Jag tycker att det är riktigt gott och just nu är det faktiskt en favorit vad gäller  färdigmalet bryggkaffe. Tyvärr kommer kaffet bara att finnas i en begränsad upplaga (det känns som att det är standard så fort som jag hittar ett nytt favoritkaffe).

 

Recept – Riktigt saftiga och syrliga Citronrutor

Botten
2 1/2 dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

 

Citronkräm
3 ägg
2 dl strösocker
1 citron, rivet skal
5–6 msk nypressad citronsaft
1/2 dl vetemjöl
florsocker (att pudra över)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och rumsvarmt smör till en smidig deg.
Platta ut degen i en form med låg kant (fyrkantig pajform går jättebra, cirka 20×25 cm).
Grädda botten mitt i ugnen i 12-15 minuter. Den ska inte få för mycket färg.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronsaft, rivet citronskal och mjöl. Blanda. Häll smeten i formen och grädda i 8-10 minuter. Var försiktig så att citronkrämen inte bränns, det går snabbt mot slutet. Citronkrämen är lite lös när kakan är färdig men den kommer att stelna sen. Låt kakan kallna ordentligt och pudra sedan florsocker ovanpå. Skär upp kakan i rutor. Servera gärna med bär och mynta.

Kall servering:
Kakan är väldigt god att servera lite kall vilket också passar bra om du har svårt att skära upp kakan (den kan vara lite kladdig). Ställ formen eller en del av kakan i frysen i någon timme. Ta ut och skär i bitar och servera till fikat, kakan ska fortfarande vara kall och får inte ha tinat helt.

 

Dukning på bilderna: Tårtfat i glas (24 cm) och glastallrik är ur serien Kastehelmi från Iittala, kaffekopp med fat kommer från serien Aureus från Villeroy & Boch.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Lyxiga pralinkulor med marsipan, päron och cognac

Rabarber och jordgubbspaj med mandel

Pistagetryffel från himmelen

Päronkaka med mandelmjöl och kardemumma

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm