Saftiga Financiers med hallon

De här franska bakverken är härligt saftiga och lätta att göra. Kombinationen av mandelmjöl, brynt smör, citron och hallon är ljuvligt god. Ät dessa gärna samma dag som de bakats, låt dem bara svalna helt. Bakverken är godast ca 1-4 timmar efter att de har bakats. Då är de både goda och lite småkrispiga på ytan. Dagen efter har dessa saftiga Financiers kvar sin goda smak, men ytan har mjuknat betydligt.

IMG_6723

IMG_6719    IMG_6767

De blir riktigt saftiga och härligt smaskiga. Gör gärna en dubbel sats på en gång eftersom att de går åt väldigt snabbt!

saftiga Financiers

Saftiga Financiers med hallon

cirka 10-12 stycken

 

Ingredienser:
150 g smör
1 dl vetemjöl
1,25 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
4 äggvitor
1 msk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk salt
1 citron, rivet skal
30-36 färska hallon
mandelspån

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
Smöra och mjöla en muffinsplåt, använd gärna mandelmjöl.
Bryn smöret i en kastrull och låt det sedan svalna en stund. Smöret ska bli gyllenbrunt och ‘tystna’, då har den nötiga doften framträtt.
Sikta vetemjöl, mandelmjöl och florsocker i en bunke. Häll ner vaniljsocker, vaniljpulver, salt och citronskal och blanda. I med äggvitorna och rör om ordentligt. En slickepott är perfekt att använda till detta.
Häll i det brynta smöret och rör om. Till en början kan det verka som att smöret inte vill blanda sig med resten av smeten, men fortsätt bara att röra om tills alla eventuella klumpar är borta. Det tar en stund tills smeten blir slät och fin.
Fördela smeten i muffinsplåten. Lägg  3 hallon per muffinsform. Knacka plåten ett par gånger i bordet så att eventuella luftfickor försvinner. Strö över mandelspån.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter. Kakorna ska få lite fin färg innan du tar ut dem, känn gärna av med sticka.
Ta ut kakorna och låt dem svalna en stund i formen. Lyft sedan ut dem och placera på ett galler tills de svalnar helt. Pudra över florsocker och garnera med citronmeliss innan servering.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Bondkakor - gyllene, knäckiga och sega på samma gång

Rooibosglass - god och läskande teglass utan socker

Kalljästa morotsfrallor - drömgoda till helgfrukosten

Krämiga tryfflar med Baileys - försvinnande goda

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm