Sophies Canelé – den nya heta snackisen

Franska bakverk är så trendiga just nu. Inte minst tack vare Sebastien Boudet som lär oss fransk brödkonst i TV. Den nya och heta trenden som börjar synas på allt fler caféer i Stockholm är Sophies Canelé.

20130907-170144.jpg

Jag fick möjligheten att träffa Sophie Maillard i somras och provsmaka hennes klassiska franska bakverk. Vi befann oss i ett litet okänt bageri i Vasastan och min första upplevelse av en Canelé tog mig med storm!

En perfekt canelé har en krispig yta och är ljuvligt krämig och luftig inuti. Sophies Canelé är precis så. Till råga på allt också svåra att sluta äta när man väl börjat. Bakverken är en färskvara som helst ska ätas samma dag medan ytan är krispig.

20130907-170104.jpg

20130907-170157.jpg

Namnet Canelé kommer från den musselformade bakformen av koppar (cuivre cannelé) som den bakas i. Canelé uttalas [kanölé] och har sitt ursprung från 1800-talets Bordeaux.

 

20130907-170210.jpg

Smeten påminner om pannkakssmet och det är alltid en gnutta alkohol i. Canelés bakas sedan försiktigt under mycket hög temperatur. Sophie använder inga tillsatser eller konserveringsmedel.

Caféer i Stockholm där man kan hitta Sophies Canelé är bland annat Coffice och Sempre (Jakobsbergsgatan). De går också att beställa online. Sophies Canelés finns i olika smaker och jag ser fram emot att prova en canelé med lakrits 🙂

 

 

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Rooibosglass - god och läskande teglass utan socker

Krämiga tryfflar med Baileys - försvinnande goda

Drömgod smörig kola med Baileys - succé bland gottegrisar

Vit hasselnötsfudge med Baileys - försvinnande gott

Inom - Mat och dryck

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm