Svensk finalist i S. Pellegrino Young Chef awards 2018

Svenske Anton Husa är skandinavisk och baltisk regionsvinnare av S. Pellegrino Young Chef 2018.

Tävlingens syfte är att lyfta och utveckla unga kockar samt förbättra fine dining runtom i världen. För att delta i tävlingen får man inte vara över 30 år. Kockarna ska även ha minst ett års arbetslivserfarenhet från restaurang som kock, souschef eller linjekock.

Anton Husa finalist i S. Pellegrino Young Chef Awards 2018

Semifinalen avgjordes i tisdags på Aveqia i Stockholm. Där fick de tävlande tillaga sina rätter. Samma kväll korades Anton som regionsvinnare under en galamiddag på Fotografiska. Anton Husa från Upper House Dining i Göteborg är regionsvinnare och finalist.

Tävlingen delas upp i 21 regioner som alla arrangerar en semifinal med tio tävlande. Den stora finalen går sedan av stapeln i Milano i juni 2018.

Alla tävlande har ansökt till tävlingen med en signaturrätt som har utvärderats.

S. Pellegrino mineralvatten på galamiddag på Fotografiska

S. Pellegrino Young Chef är en tävling initierad av varumärket S. Pellegrino. Tävlingen har kommit att bli en av de mest prestigefyllda kocktävlingarna, för unga kockar.

Av de två svenska kockar som lyckats ta sig till årets semifinal fick båda en finalplacering. Anton vann och Ida kammade hem tredje placeringen. Ida är kock på Mister French i Stockholm, en restaurang som jag skrivit om tidigare här. De serverar mycket goda middagsrätter, bland annat denna fantastiskt goda tonfisktartar.

Anton Husa Leek coated cod Foto Niklas Veenhuis

Antons rätt var ”torsk med purjolöksfjäll”. Rätten består av karamelliserad selleri, fylld lök med rökt dillemulsion
serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse. Den ser helt fantastisk ut! (Fotot är taget av Niklas Veenhuis).

 

Vilka delar bedömer juryn i S. Pellegrino Young Chef?

Varje semifinalists rätt bedöms baserat på tävlingens ”fem gyllene regler”. Dessa är: ingredienser, färdighet, innovation, utseende och
budskap.

Juryn bestod av representanter från Skandinavien och Baltikums absoluta kockelit.
Skandinavien: Tom Sjöstedt från Sverige, Nikolaj Skadborg från Danmark, James Maxwell-Stewart från Norge och Henri Alen från Finland.
Baltikum: Janis Zvirbulis från Lettland, Egidijus Lapinskas från Litauen och Andrus Laaniste från Estland.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Thailändska rötter - årets tema på Sommarsalongen på Esperanto

God knäckebrödsmacka på Leksands ekologiska trekantsknäcke

Heta burgare med ost, baconsmul och smarrig relish

Choco Mania - chokladcafé med belgiska våfflor och crêpes

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm