Trifle på äpplen, vaniljmascarpone och mandelsmul

Det här är en härlig dessert som passar året runt men kanske är extra god nu när sommaräpplena tittar fram. En förföriskt god trifle som bjuder på olika smarriga lager. Här varvas stekta äpplen med citron, vaniljmascarpone med kardemumma och mandelsmul gjort på brynt smör. Det finns både syra, fett, knaster och sötma i dessertglasen. Och, en god efterrätt blir alltid bättre med ett matchande dessertvin.

dessertvin till äppeldessert

Brochet är ett nytt vin och är gjord på druvan Chenin Blanc. Vinet är veganvänligt och smakar som len, frisk och lätt honung. Tillsammans med denna äppliga trifle kommer både de fräscha och söta tonerna fram. Det blir varken för mycket eller för lite av något, en perfect match. Vinet finns på Systembolaget, ni hittar det på deras sajt.

trifle på äpplen, vaniljmascarpone och mandelsmul

Brochet veganskt dessertvin gott till fruktiga desserter med honung

Trifle på äpplen, vaniljmascarpone och mandelsmul

4 portioner

 

Ingredienser:
3 äpplen
2 msk smör
1,5 tsk vaniljpulver (0,5 + 1 tsk vaniljpulver)
1/2 citron, saften
1 msk honung
250 g mascarpone
1,5 dl vispgrädde
1/2 krm kardemumma
2,5 msk socker  (1 + 1,5 msk socker)
1,5 dl mandelmjöl
50 g smör
1 msk apelsinjuice (färskpressad)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Bryn smöret och rör ihop det med mandelmjöl och 1,5 msk socker. Lägg degen på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till den ordentligt och jämnt. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 7 minuter, tills gyllenbrunt. Låt svalna. Smula sedan plattan till kaksmulor. Blanda smulorna med apelsinjuicen.

Skala, kärna ur och tärna äpplena fint. Smält 2 msk smör i en liten kastrull och lägg i äppelbitarna, 0,5 tsk vaniljpulver, citronsaft och 1 msk honung. Låt koka upp, sänk värmen och låt småputtra under lock i någon minut tills äpplena mjuknar. De ska inte bli för mjuka, då blir det mos. Ta kastrullen från värmen och låt äpplena svalna.

Blanda mascarpone med 1 tsk vaniljpulver, kardemumma och 1 msk socker (kan ersättas med samma mängd honung). Vispa grädden och vänd ner i mascarponen.

Lägg lite mandelcrunch åt sidan. Fyll fyra små glas med alternerande lager mandelcrunch, mascarponegrädde och och äpplen. Låt stå i kyl ca 30-40 minuter innan servering. Ta ut och toppa med lite mandelcrunch på toppen.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Fruktsallad i regnbågens färger - snygg och enkel dessert

Genvägen till festlig plockmat för olika tillfällen

God knäckebrödsmacka på Leksands ekologiska trekantsknäcke

Heta burgare med ost, baconsmul och smarrig relish

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm