Kladdig mjuk pepparkaka i långpanna

Det här är en fantastiskt kladdig mjuk pepparkaka. Kombinationen med kakao och pepparkakskryddor gör att kakan blir både kanongod och får en fin mörk färg. Toppad med clementinganache blir den alldeles ljuvligt god! Receptet är framtaget för långpanna så att det räcker till många. Baka gärna kakan dagen innan, då blir den godast.

kladdig mjuk pepparkaka

Det bästa med detta recept är att kakan blir enormt god, oavsett om man bakar den som kladdkaka (grädda lite kortare) eller om man bakar den längre så att den “bara” blir mjuk och saftig. Jag rekommenderar clementinganache på, det lyfter hela smakupplevelsen något otroligt.

Vill man inte ha pepparkakssmak på kakan kan man ersätta kryddorna med en halv deciliter kakao, så blir det en chokladkladdkaka.

mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka med choklad och clementinganache

 

Ingredienser:
400 g smör
9 dl strösocker eller rörsocker
8 ägg
1 krm salt
2 msk kanel
2,5 tsk malen ingefära
2,5 tsk malda nejlikor
2,5 tsk stött kardemumma
1 dl kakao
6 dl vetemjöl

 

Gör så här:
Ta fram äggen ca en timme tidigare så att de blir rumsvarma.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret i en stor kastrull, rör ner sockret och blanda. Låt svalna.
Rör ner de rumsvarma äggen, ett i taget. Det är viktigt att smöret är så svalt så att äggen inte koagulerar.
Blanda salt, kakao och kryddor i en liten skål. Rör ner i kryddblandningen i kastrullen med smör.
Blanda till sist ner mjölet och rör till en slät smet.
Häll smeten i en långpanna (ca 28×34 cm) klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan längst ned i ugnen i ca 31-37 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna i formen och häll sedan över ganachen.
Om du vill ha en kladdkaka tar du ut kakan ur ugnen när smeten fortfarande dallrar lite i mitten (endast partiet runt kanterna ska vara mer fast). Låt kakan svalna en stund i rumstemperatur, häll över ganachen och ställ sedan i kylen. Kakan får en fast konsistens i kylen över natten.

 

Ganache

1 dl vispgrädde
0,4 dl socker
0,5 dl mörk sirap
2 msk muscavadosirap
50 g mörk choklad
2-3 clementiner, zest
50 g smör

 

Gör så här:

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och värm upp. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i kastrullen. Lägg i zesten. Låt koka tills det tjocknar lite (ca 10 minuter). Tag av kastrullen från plattan och rör ner smöret så att det blir en jämn ganache. Ringla/häll glasyren över den avsvalnade kakan och låt den stelna (om det är kladdkaka så låter du kakan stelna några timmar i kyl, gärna över natten).

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Rabarber och jordgubbspaj med mandel

Pistagetryffel från himmelen

Päronkaka med mandelmjöl och kardemumma

Gott fröknäcke med havre och örter

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm