Saffransmandelkaka med citron och brynt smör – gott till jul

Baka en ljuvlig saffransmandelkaka med citron och brynt smör till jul. Mandelmjölet gör kakan riktigt saftig och det brynta smöret lyfter smakerna till en helt annan nivå. Saffran, mandel och citron är en fantastisk kombination ihop. Godast blir det när kakan får en knäckig nötig kant runtom samtidigt som den är saftig inuti. Ät kakan helst samma dag, medan kanten är så där härligt knäckig.

saffransmandelkaka med citron och brynt smör

Smeten till kakan är i grunden samma som jag använder till mina financiers, fast till denna kaka gör jag en större sats. Vill ni baka små kakor så är det ett toppenrecept att kika på, här hittar ni det: financiers med hallon. Hallonen kan du med fördel byta ut till andra bär. Till jul tycker jag att det är väldigt trevligt med en stor kaka att samlas kring, tända lite ljus, sätta på skön musik och mysa ihop.

Julig kaka med mandel och saffran Mandelkaka med saffran och citron

Saffransmandelkaka med citron och brynt smör

 

Ingredienser:
225 g smör (osaltat)
1,5 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
4,5 dl florsocker
6 äggvitor
1 msk vaniljsocker
1,5 krm vaniljpulver
1/2 tsk salt
2 citron, rivet skal
0,5 g saffran
mandelspån och tunna äppelskivor till dekoration

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
Smöra och mjöla en pajform eller kakform (ca 25-28 cm i diameter), använd gärna mandelmjöl när du mjölar formen.
Bryn smöret i en kastrull och låt det sedan svalna en stund. Smöret ska bli gyllenbrunt och ‘tystna’, då har den nötiga doften framträtt.
Sikta ner vetemjöl, mandelmjöl och florsocker i en bunke. Häll ner vaniljsocker, vaniljpulver, saffran, salt och citronskal. Blanda.
I med äggvitorna och rör om ordentligt. En slickepott är perfekt att använda.
Häll sedan i smöret och rör om. Det tar en stund innan smöret blandar sig med resten av smeten. Den ska bli slät och fin.
Häll smeten i formen. Strö över mandelspån och lägg eventuellt tunt skurna äppelskivor som dekoration.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter. Kakan ska få fin färg, känn gärna av med sticka.
Ta ut kakan, låt den svalna en stund i formen.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Tre juldesserter med wow-känsla

Lyxiga pralinkulor med marsipan, päron och cognac

Rabarber och jordgubbspaj med mandel

Pistagetryffel från himmelen

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm