Biff tataki med rostad vitlök och teriyakimajonnäs

En av de godaste förrätterna som jag vet är biff tataki. Den här versionen görs med yuzu i teriyakimarinad och serveras med rostad vitlök, teriyakimajo och lite grönsaker. Fantastiskt gott!

Biff tataki innebär att köttet halstrats, kylts ned och därefter marinerats för att till sist skäras upp i tunna skivor. Receptet nedan funkar lika bra att köra på lax eller tonfisk. Är man vegetarian funkar också portobello.

bifftataki och teriyakimarinad

Innan köttet halstras klappas det in med en japansk blandning som heter furikake. Den består främst av rostade sesamfrön, men även alger. Dessa finns att köpa färdiga i butik, men de är också lätta att göra själv. I receptet längre ner hittar du länk till hur du enkelt gör din egen furikake. Perfekt att ha hemma och ta fram för att strössla över mat eller sallad.

Teriyakimarinad i flaska

I receptet har jag använt Kikkomans nya Teriyakimarinad. Den är glutenfri och går att använda direkt som marinad. Däremot blir den godare när man, som i receptet, adderar lite färsk ingefära, honung, yuzu och sesamolja. Den smakar gott och jag rekommenderar den verkligen.

Biff tataki

Biff Tataki med rostad vitlök och teriyakimajo

4 portioner

Ingredienser:
400 g ryggbiff (veg. ersätt med portobello)
1 1/2 msk furikake (recept på egen blandning hittar du här)
1 tsk grovmalen svartpeppar från kvarn
salt
sesamolja och rapsolja till stekning
1/2 dl teriyakimarinad

 

Biff – gör så här:

Klappa in hela biffen med furikake och svartpeppar. Salta biffen runtom.
Värm en stekpanna med sesamolja och rapsolja. Stek köttet snabbt på båda sidor så att köttet får en fin stekyta.
Lätt åt sidan och låt svalna.
Lägg biffen i en plastpåse och häll i 1/2 dl teriyakimarinad. Låt köttet marinera i kyl i två timmar.

 

Teryaki-marinad

4 portioner

Ingredienser:
1 dl Kikkoman glutenfri Teriyaki-marinad
1 tsk sesamolja
1 tsk färsk riven ingefära
1 tsk yuzu
1 tsk honung

 

Teriyaki-marinad – gör så här:

Riv ingefäran och lägg i en skål. Blanda ihop med de övriga ingredienserna till marinaden. Lägg valfritt protein i en plastpåse och häll i marinaden. Knyt ihop påsen ordentligt med så lite luft som möjligt i påsen. Låt marinera i kyl i 2-3 timmar. En sats marinad räcker till cirka 800-900 gram kött.

Servera gärna det marinerade köttet, fisken, fågeln eller grönsakerna tillsammans med en teryaki-majonnäs.

 

Teriyaki-majonnäs

4 portioner

Ingredienser: 
1 dl majonnäs
3 tsk teriyaki-marinad
1 tsk färsk riven ingefära
Några stänk Röd Tabasco Original Pepparsås

 

Teriyaki-majonnäs – gör så här:

Rör ihop majonnäsen med teriyaki-marinaden. Tillsätt den rivna ingefäran och rör om. Smaka av med några stänk Röd Tabasco Original Pepparsås.

 

Rostad vitlök

3 vitlöksklyftor
olja till stekning
salt

Rostad vitlök – gör så här:
Skala vitlöksklyftorna och skär i tunna skivor. Stek dem i olja tills de blir gyllene. Lägg på hushållspapper och salta.

 

Grönsaker

5-8 sugarsnaps
Ärtskott
Citronmeliss

 

Grönsaker – gör så här:
Skär sugarsnapsen diagonalt i mindre bitar. Skär ärtskotten i mindre bitar. Plocka de minsta bladen från citronmelissen och dekorera rätten sist med dessa.

 

Servering av Biff Tataki – gör så här:

Ta fram biffen och skär i tunna skivor. Lägg upp på tallrikar och pensla marinaden på köttet.
Gör små klickar av teriyakimajonnäs runt om på tallriken. Strö över rostad vitlök, sugarsnaps, ärtskott och dekorera till sist med små citronmelissblad.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Rödbetstartar med pepparrotskräm och krasseolja

Nyhet: rökta laxskivor för smörgåsen

Auberginepizza - himmelska glutenfria minipizzor

Friterade kycklingkroketter - smart om du har kyckling över

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm