Dukkah – recept enligt café Pom och Flora

Den egyptiska kryddblandningen Dukkah är både god och nyttig. Att den goda blandningen är omtyckt märks bland annat tydligt hos café Pom och Flora som serverar Dukkah på en del av sina mackor (tillsammans med fetaostcreme, avokado och ruccola). Det finns massor av varianter av kryddblandningen, men grunden är att en Dukkah består av hasselnötter och kryddor. Nedan hittar du Pom och Floras recept på den goda kryddblandningen.

Dukkah recept

Det finns färdig Dukkah att köpa i butik, men det är busenkelt att göra egen! Förvara blandningen i en glasburk med tättslutande lock sedan, så håller den ett tag.

I helgen åt vi Leksands nya ekologiska knäckebröd med avokado och dukkah. Det behövs inte så mycket mer för att känna lite frukostnjutning.ekologiskt knäckebröd

Det ekologiska brödet från Leksands är deras första knäcke som är bakat på 100 procent KRAV-märkt svenskt ekologiskt rågmjöl. Tydligen är det en utmaning att få tag på bra ekologiskt råg eftersom att det är ett väldigt känsligt spannmål.

Jag gillar att Leksands Knäckebröd enbart använder sig av svenskt spannmål. Basingredienserna i knäckebrödet är detsamma som när man började baka knäcket. Mjöl, vatten från egen källa, jäst och vaccumsalt. Alla kakor kavlas och gräddas en i taget och torkas sedan på spett.

dukkah på knäckebrödsmacka

Dukkah går att använda till så mycket mer än bara till avokadomackan. Det kan vara gott i sallad, på kött, fisk eller grillade grönsaker.

dukkah på avokadomacka

Pom och Floras Dukkah

cirka 1 dl

Ingredienser:
4 msk rostade hasselnötter
2 msk fänkålsfrön
2 msk korianderfrön
3 msk vita sesamfrön
2 msk torkad timjan

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.
Lättast är sedan att ta tre små formar. Sprid ut kryddorna på botten i en form, sesamfrön i den andra och hasselnötter i den tredje. Det ska bara täcka botten, inga nötter eller kryddor ska ligga som ett tjockt lager på varandra.
Rosta allt i ugnen i 20 minuter. Mortla därefter kryddorna fint.
Krossa hasselnötterna i morteln. Blanda kryddor, nötter och hela sesamfrön. Lägg blandningen i en burk med tättslutande lock så håller den ett tag.

Strössla kryddblandningen över mackan eller använd i sallad.

 

Pom och Flora

Café Pom och Flora är ett mysigt ställe att sitta på och deras meny är inspirerande. Här hittar man frukostalternativ som känns nya och spännande. Mycket roliga kryddblandningar och fräscha grönsaker.

Pom och Flora har två caféer. Det ena ligger på Söder, Bondegatan 64. Caféet är endast öppet på vardagarna 7.30-16.

Deras andra café ligger på Odengatan 39. Det är öppet på vardagar 7-17 och helger 9-16.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Brunch på restaurang TAK i Stockholm

Eat Sweden - köp boken med rabattkod

Rator - Restaurangrejtings av folk som du litar på

Svensk finalist i S. Pellegrino Young Chef awards 2018

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm