Friterade kycklingkroketter – smart om du har kyckling över

Kroketter är ett smart sätt att använda rester och göra något gott av det. Har du lite kyckling över från gårdagen kan du prova att göra dessa krispigt friterade kycklingkroketter. Gott är bara förnamnet. De är försvinnande goda!

panerade och friterade kycklingkroketter

Jag blev serverad de smarriga kroketterna på en brunch som ordnades av Kronfågel. Vi snackade om- och tittade på ekologisk kyckling.
Har du själv sett en kyckling strutta runt utomhus och jaga flugor? De ser så roade ut när de springer och hugger efter flugorna i luften. Kycklingar som får gå fritt utomhus äter bättre och rör sig mer. Det märks även i smaken hemma på tallriken.

Kycklingkroketter

Friterade kycklingkroketter

ca 30- 40 st
500 g tillagad/grillad kycklingbröstfilé från Bosarp (eller andra kycklingrester som du har över)
100 g vetemjöl
100 g smör
200 g standardmjölk
50 g svart perigordtryffel
15 g salt
3 g finmalen svartpeppar

Till panering
4 ägg
500 g panko (Japanskt ströbröd)
2dl vetemjöl

Till fritering
2 l frityrolja eller matolja

 

Dag 1 – Gör så här

Tärna kycklingköttet som du har tillagat (i ugn, stekt eller grillat) sedan tidigare.
Smält smör i en kastrull, tillsätt vetemjölet och låt skjuda under omrörning ca 5 minuter. Tillsätt mjölken och låt koka upp under omrörning, låt sedan sjuda ca 5 minuter. Det ska bli mycket tjockt. Tillsätt den tärnade kycklingen, saltet, pepparn och riv i den svarta perigordtryffeln. Blanda väl och lägg i en bunke. Plasta mot ytan av smeten så att det inte kommer luft mot den. Kyl över natt i kylskåp.

 

Dag 2 – Gör så här 

Rulla smeten i ca 25-30 g stora bollar och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i kylen och låt stå och vila ca 1 timme.
Panering: vispa äggen, börja med att rulla bollarna i vetemjölet, sedan i vispat ägg och slutligen i panko. Se till att det är ordentligt panerat och inga hål i panaden för då läcker bollarna vid fritering. Hittar du hål så vänd ytterligare ett varv i ägg och panko.
Värm sedan oljan till 170 grader och fritera bollarna ca 2-3 minuter, låt sedan rinna av på papper.

Servera varma friterade kycklingkroketter med tryffeldipp.

Recept av Lars Larsson Produktionschef på Urban deli Catering.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Rödbetstartar med pepparrotskräm och krasseolja

Auberginepizza - himmelska glutenfria minipizzor

Festlig smörgåstårta med avokado och sockerärtor

Bananpannkaka för barn och vuxna

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm