Grön currygryta med lax, koriander och sesamfrön

Grön currygryta är så gott och denna variant är otroligt lätt att göra. Den är till och med en av mina snabblagade favoriter. Smarrig och smakrik. Passar både som lyxig vardagsmiddag och till helgmiddagen.

grön currygryta

Grön currygryta med lax, koriander och sesamfrön

4 portioner

Ingredienser: 
600 g färsk laxfilé
1 gul lök
2 morötter
150 g haricots verts
Färsk ingefära, ca 2-3 cm
50 g grön currypasta
250 ml kokosmjölk
Färsk koriander (några kvistar)
1 msk sesamfrön
Grönsaksbuljong, 1 tärning
1 lime
1 röd chili
3 dl vatten
Rapsolja, eller annan neutral olja
Salt
Jasminris (4 portioner)

 

Grön currygryta – Gör så här:

Skär bort skinnet från laxen och ta bort eventuella ben. Skär fisken i mindre bitar, ca 3-4 cm.

Hetta upp en torr stekpanna och rosta sesamfröna tills de fått en fin färg. Rör runt så att fröna inte bränns. Det tar cirka 1-5 minuter beroende på hur hög värme du har. Häll fröna i en skål och ställ åt sidan.

Skär bort de yttersta ändarna på haricots verts, ställ åt sidan så länge.

Koka riset.

Klyfta limen och skiva chilin tunt. Plocka korianderblad från stjälkarna. Ställ åt sidan och spar till servering.

Skala och strimla morötterna och ingefäran. Skala och klyfta löken. Hetta upp rapsolja i en stekgryta/traktörpanna. Lägg i den gröna currypastan och rör runt med oljan. Lägg i morötter, ingefära och lök och fräs grönsakerna i 2-3 minuter på hög värme.

Sänk värmen och tillsätt kokosmjölk, vatten och smula ner grönsaksbuljong. Lägg i haricots verts. Låt sjuda i 3-4 minuter.
Lägg ner laxen i grytan och sjud i ytterligare 2-3 minuter, tills fisken är klar. Smaka av med lite salt.

 

Servering:

Lägg riset på botten i fyra skålar. Fyll på med currygrytan. Toppa med färsk koriander, rostade sesamfrön, den skivade chilin. Servera med en limeklyfta.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Köttfärslimpa med timjan, sås och potatis

Stuvad potatis med dill och purjolök

Torsk i ostsås och fänkålssallad - Rekordsnabb vardagsmiddag

Crunchig kyckling med kiwisalsa och böncrème

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm