Köttfärslimpa med timjan, sås och potatis

En klassisk och saftig köttfärslimpa med timjansås är ju så gott! Den gräddiga såsen och svartvinbärsgelén fulländar hela upplevelsen. En riktig favoritmiddag till vardags här hemma.

saftig köttfärslimpa med timjanklassisk köttfärslimpa med timjanköttfärslimpa med timjansås

Saftig köttfärslimpa med timjansås

4 portioner 

Ingredienser köttfärslimpa:
500 g blandfärs
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
50 g gul lök (1/2-1 lök)
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk tomatpuré
2 tsk timjan
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar från kvarn

 

Ingredienser timjansås: 
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk buljongpulver eller 1/3 tärning
2 tsk kinesisk soja
1,5 tsk timjan
ev. 1 tsk svartvinbärsgelé
2 krm salt
2 krm svartpeppar

 

Ingredienser till servering: 
ca 900 g fast potatis
Svartvinbärsgelé

 

Köttfärslimpa – Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda mjölk, ägg, pressade vitlöksklyftor, tomatpuré. timjan, salt och svartpeppar i en stor bunke. Blanda ner strödbrödet.
Hacka löken och vänd ner den i bunken tillsammans med blandfärsen. Blanda ordentligt.

Smörj en ugnsform (ca 20×30 cm) med lite smör. Forma färssmeten till två limpor och lägg i formen. Grädda högt upp i ugnen i ca 20-25 minuter. Passa limpan så att den inte gräddas för länge och blir torr. Den ska få fin färg och en fast yta

Koka potatisen och gör såsen under tiden.

 

Timjansås – Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienserna till såsen i en liten kastrull. Om du använder buljongtärning är det bra att dela den i mindre bitar först. Låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.

 

Servering – Gör så här:

Servera den kokta potatisen med skivad köttfärslimpa, timjansås och svartvinbärsgelé.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Kalkonpanna med dijonsenap och dragon

Stuvad potatis med dill och purjolök

Grön currygryta med lax, koriander och sesamfrön

Torsk i ostsås och fänkålssallad - Rekordsnabb vardagsmiddag

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm