Crunchig kyckling med kiwisalsa och böncrème

Syrlig kiwisalsa med hetta är så gott att servera till kyckling. Eller servera den direkt till nachos. Fantastiskt gott!

Under kiwisäsongen brukar det vara billigt att köpa en korg fylld med kiwi i livsmedelsbutikerna. Många gånger hinner jag knappt äta hälften innan frukten börjar bli lite för mjuk. Då är det perfekt att göra en kiwisalsa till fredagsmyset eller till finmiddagen med kyckling. Mumma!

kyckling med kiwisalsa och böncreme

Gott vin till kyckling med kiwisalsa är Las Moras Reserve Chardonnay. Ett ekologiskt vin med fruktig smak. Tonerna av exotisk frukt och lime får vinet att smälta ihop riktigt fint med maten.

crunchig kyckling med kiwisalsa

Crunchig kyckling med kiwisalsa och böncrème

4 portioner

 

Ingredienser böncrème: 
230 g svarta bönor (avrunnen vikt)
1 vitlöksklyfta
2 msk vatten
3/4 tsk spiskummin
3 krm salt
1 lime

 

Ingredienser kiwisalsa: 
4 kiwi
1 rödlök
1 kruka koriander
4 krm chiliflakes
1/2 lime, saften

 

Ingredienser crunchig kyckling: 
600 g Minutfilé från Kronfågel
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl corn flakes
1 tsk salt
2 krm chiliflakes
Olivolja till stekning

 

Övriga ingredienser: 
1 påse majschips
8 tortillabröd

 

Crunchig kyckling – gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Mortla corn flakes fint och lägg på ett fat. Lägg mjöl på ett annat fat och vispa upp ägg i en skål. Krydda kycklingen med salt och chiliflakes runtom. Vänd sedan kycklingfiléerna först i vetemjöl, sedan i ägg och därefter i krossade corn flakes.

Stek kycklingen krispig och gyllenbrun i olivolja i en stekpanna, ca 1-2 minuter per sida. Lägg över kycklingen i en ugnsform och tillaga klart i ugnen. Det tar ca 8-9 minuter. Kycklingen ska bli helt genomstekt och ha en innertemperatur på 72 grader.

 

Böncrème – Gör så här:

Skölj bönorna och låt rinna av i en sil. Lägg dem i en bunke. Pressa ner vitlöken och häll i vattnet. Lägg i spiskummin och salt, finrivet skal från 1 lime och pressad saft från halva limen.

 

Kiwisalsa – Gör så här:

Skala och tärna kiwi fint. Finhacka rödlök och koriander. Lägg allt i en skål. Krydda med chiliflakes och häll över pressad saft från den använda limen (som du rivit skalet av till böncrèmen)

 

Servering:

Servera crunchig kyckling med kiwisalsa, svart böncrème, varma tortillabröd och majschips.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Currykyckling med ugnsrostad broccoli - barnvänligt och gott

Fransk potatissallad med majrova och friterad kapris

Krämig kycklinglasagne med timjan och zucchini

Krämig potatissallad med färskpotatis och dragonsås

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm