Ljummen sallad med fetaost och vitlökssås – matigt och omtyckt

En matig ljummen sallad med bulgur och vitlökssås som inte lämnar någon besviken. Det är en mix av smarriga ugnsrostade rotfrukter, krispiga råa grönsaker, oliver och fetaost. Toppat med vitlökssås blir salladen supergod. Rätten är matigare än man tror!

Ljummen sallad med bulgur och fetaost

Ljummen sallad med fetaost och vitlökssås

4 portioner 

 

Ingredienser sallad:
4 portioner bulgur (eller annat gryn)
4 morötter
300 g polkabetor
300 g palsternacka
4 msk olivolja
2,5 tsk timjan
1 romansallad
1 gurka
1-2 rödlökar
1 grön paprika
2 tomater
250 g svarta oliver
300 g fetaost
1 msk vitvinsvinäger
1 msk oregano
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

 

Ingredienser sås: 
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar

 

Vitlökssås – gör så här:

Blanda yoghurt, pressad vitlöksklyfta, oregano, honung, salt och svartpeppar i en skål. Låt stå till servering.

 

Sallad – gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader och förbered en ugnsform, ca 20×30 cm.

Skala och skär morötter, palsternacka och polkabetor i 1 cm breda stavar och bitar. Blanda grönsakerna med 2 msk olivolja, timjan, salt och svartpeppar i formen. Rosta i mitten av ugnen i 25 minuter.

Koka bulgurn.

Strimla romansalladen. Skär gurkan och rödlöken i tunna halvmånar. Tärna paprikan och tomaterna. Lägg de kalla grönsakerna och oliverna på ett fat. Lägg på bulgur och de ugnsrostade grönsakerna.

Blanda 1 msk oregano,  2 msk olivolja och 1 msk vitvinsvinäger. Häll blandningen över salladen och rör om försiktigt. Toppa salladen med smulad fetaost och servera med vitlökssåsen.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Kalkonpanna med dijonsenap och dragon

Köttfärslimpa med timjan, sås och potatis

Stuvad potatis med dill och purjolök

Grön currygryta med lax, koriander och sesamfrön

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm