Pepparkaksgriljering till julskinkan

Idag är det den 9:e december och pepparkakans dag. Det finns uppgifter som visar att vi ätit pepparkakor i Sverige sedan 1300-talet. Då hade man även peppar i degen och pepparkakorna åts ofta i medicinskt syfte, året runt. Idag finns det inte mycket som förknippas så mycket med jul som pepparkaka, förutom julskinka. Varför inte kombinera de två och göra en spännande och julig kombination? Det här receptet på pepparkaksgriljering fick jag från Scan. Jag har inte hunnit prova det än, men kommer prova att smaksätta min julskinka på detta sätt i år.

Pepparkaksgriljering

Du behöver en färdig julskinka, gärna av rapsgris. Kokt eller ugnsbakad spelar ingen roll.

Ingredienser
3 msk skånsk grovkornig senap
1 msk fransk senap
2 tsk malen ingefära
1 ägg
1 dl pepparkakssmulor
kryddnejlikor

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220 grader
2. Blanda senap, ingefära och ägg i en skål. Bred blandningen på skinkan.
3. Strö över smulade pepparkakor.
4. Ställ skinkan i ugnen tills griljeringen fått fin färg, ca 10-15 minuter.
5. Sätt i nejlikorna när skinkan är kall.

Skär upp i tunna skivor och gör en god skinkmacka med den godaste senapen.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Äppelchutney med chili och stjärnanis - gott till skinkan

Grönkålssallad med granatäpple - gott och juligt

Klassisk griljering av julskinka - så gör du

Kycklingpastej - krämig och lyxig

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm