Potatisgratäng på riven potatis – supergott och smakrikt

Potatisgratäng på riven potatis smakar mer än gratäng på skivad potatis. Smakerna blandar sig bättre med all “potatismassa” och det blir supergott. Konsistensen blir annorlunda, så det beror på vad man föredrar. Jag tycker att det här är den godaste potatisgratängen som finns. Den kräver lite mer jobb än vanligt då potatisen ska stekas innan. Men det är värt allt jobb! Potatisgratängen blir riktigt smakrik och krämig.

Finast blir det att servera den i små portionsformar, men du kan använda en stor form om du föredrar det.

godaste potatisgratängen lagas på riven potatis

potatisgratäng i små potrionsformar

Potatisgratäng på riven potatis supergott

julens godaste potatisgratäng

krämig och smakrik potatisgratäng

Potatisgratäng på riven potatis

 

5 portioner, eller fem formar à 0,25 l

Ingredienser:
1 kilo fast potatis (ex sparrispotatis)
5 vitlöksklyftor
Prästost, lagrad, 250 g
Grädde 5 dl
Salt
Peppar
Smör

 

Gör så här:

Skala och riv potatisen grovt. Sprid ut potatisrivet på ett underlag, exempelvis skärbrädor, och salta lätt över potatisen. Låt ligga i cirka 20 minuter för att dra ut vätska.
Under tiden kan du riva osten. Lägg 50-70 gram ost åt sidan för att ha till toppingen.
Pressa vitlöksklyftorna i 3,75 dl grädde och blanda.

 
Kläm potatisrivet mellan händerna över en sil för att få bort så mycket vätska som möjligt.
Smält ca 2 msk smör i en stor stekpanna och lägg i potatisen. Stek på medelvärme i cirka 5 minuter utan att potatisen tar färg. Addera mer smör om det behövs. Gå i med hälften av vitlöksgrädden. Sänk värmen och rör om. Lägg den rivna osten i pannan (ej delen som ska vara till topping). Blanda runt med potatisen och häll i resten av vitlöksgrädden.
Salta ca 0,5-1 tsk, mal ner en gnutta färsk svartpeppar och blanda runt. Det ska bli en kompakt massa. Stek på svag värme i 3 minuter och vänd runt massan samtidigt.

 
Portionera ut potatismassan i formarna, lämna ca 1 cm upp till kanten.
Häll på resterande grädde, ca 3 msk per form. Grädden ska inte täcka potatisen helt. Toppa med resten av osten, men lämna ca 1/2 cm upp till kant så att inte osten bubblar över.

 
Torka av eventuellt kladd på formarnas kanter och utsidor, annars finns risk att det bränns fast. Ställ in formarna (utan lock) i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15-20 minuter. Avsluta med att köra ugnens grillfunktion i 3 minuter.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Äppelchutney med chili och stjärnanis - gott till skinkan

Grönkålssallad med granatäpple - gott och juligt

Klassisk griljering av julskinka - så gör du

Kycklingpastej - krämig och lyxig

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm