Grillad kyckling och grönsaker med smak av fläder

Genom Cono Sur vineyards & winery  blev jag inbjuden att delta i en recepttävling. De tävlande är matbloggare från fyra länder. Uppdraget har varit att ta fram ett matrecept som passar till ett av deras två utvalda viner: det vita Bicicleta Gewürztraminer eller det röda vinet Organic Cabernet Sauvignon Carmenere. Jag bestämde mig snabbt för att tävla med det vita vinet som jag tyckte väldigt mycket om. Det som jag föll för var vinets blommighet och tonerna av fläder. Det var just dessa toner i vinet som jag ville skulle lyftas fram i kombination med maten.

IMG_7972


Inbjudan till tävlingen kom i början av sommaren. Ungefär samma period då det rådde högsäsong för fläder. Eftersom att jag verkligen älskar fläder hade jag dessutom gjort en hel del flädersaft. Vi testade rätter både med fisk och med kyckling. Med fläder, med chili och med andra kryddor. Ganska snabbt konstaterade vi att chili inte lyfte fram vinets blommighet, utan fick vinet att smaka lite mer stickigt. Vi gjorde några tillägg av ingredienser och vi drog ifrån. Till slut föll valet på en enkel rätt där både blommigheten och fruktigheten i vinet kom fram på ett behagligt sätt.

IMG_8154

Recept – Grillad kyckling och grönsaker med smak av fläder

Kyckling och marinad:
400 gram kycklinglårfilé (gärna svensk kyckling)
3 msk citronhonung
1 citron, pressad
½ lime, pressad
2 msk koncentrerad flädersaft
flingsalt & svartpeppar från kvarn

 

Grönsaker:  
1 röd paprika
1 gul paprika
100 g sockerärtor
1 liten zucchini
1 liten aubergine (eller ½ om den är stor)
salt

 

Fläderdressing: 
7 msk koncentrerad flädersaft
2,5 msk vitvinsvinäger
3 msk äppelcidervinäger
5 msk mild olivolja
4 msk citron, pressad
3 st vitlöksklyftor
2 st schalottenlökar
flingsalt & svartpeppar från kvarn

 

Gör så här: 
1. Rör ihop marinaden till kycklingen. Blanda honung, pressad lime & citron, flädersaft och olja i en skål. Smaksätt med salt och peppar.
2. Lägg kyklinglåriléerna i skålen och klappa in marinaden i kycklingen. Ställ in skålen i kylen och låt kycklingen dra i marinaden ett tag.
3. Skiva aubergine, lägg skivorna på ett fat och salta. Låt detta ligga så i cirka 20-30 minuter. Klappa sedan skivorna torra med lite hushållspapper.
4. Skiva resten av grönsakerna.
5. Rör ihop fläderdressingen: skala och hacka eller skiva löken och vitlöken och lägg i en bunke. Häll över vitvinsvinäger, äppelcidervinäger, citronsaft, olivolja och salt. Låt stå och dra. Precis innan servering silas löken bort och dressingen smaksätts med eventuellt mer salt och peppar.
6. Klappa kycklingen torr med hushållspapper. Grilla kyckling och grönsaker i gjutjärnspanna eller på grill. Grillar du kycklingen i gjutjärnspanna kan du välja att göra klart kycklingen i ugnen. Grilla i så fall kycklingen på hög värme i pannan för att ge en snygg yta. Lägg sedan över den på en plåt och ställ in i ugnen på cirka 180 grader (cirka 8-15 minuter, beroende på hur hårt den har stekts). Innertemperaturen bör vara runt 70-72 grader.
7. Varva grillade kycklinglårfiléer med grönsaker på ett fat. Häll upp fläderdressing i en liten kanna vid sidan av och ringla sedan såsen över grönsakerna.

Servera med ett glas Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer.

Smaklig måltid!

 

Här hittar ni länkar till andra bloggar som också är med och tävlar med Cono Sur:

Chili con Karin
In the Kitchen
Kardemummagumman
Din vinguide
Landleys kök
Spisat
Vinotinto
Mat-ro
Glimten i grytan
Lanners köksblandning
Matlagerskan
Pappa kock
Remsans bistro
Sandras matkrypin
Michael Krantz
Mårtenssons kök

 

Share on FacebookPin on Pinterest

2 on "Grillad kyckling och grönsaker med smak av fläder"

Notifiera mig
avatar

Sortera efter:   Senaste | Äldre | Flest röster
Madeleine Landley
Gäst
3 År 3 månader sen

Ser verkligen supersmarrigt ut. Jag gillar kombinationen kyckling och fläder.

Kinnas blogg - mormors mat
Gäst
3 År 3 månader sen

Mycket tanke och omtanke låter det som. Otippad kombo att flädern fick krydda kyckling. Det känns verkligen nyskapande och innovativt! Tack för ditt fina bidrag! =)

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Rödbetstartar med pepparrotskräm och krasseolja

Nyhet: rökta laxskivor för smörgåsen

Auberginepizza - himmelska glutenfria minipizzor

Friterade kycklingkroketter - smart om du har kyckling över

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm