Krämig vegetarisk paella – färgrikt och supergott

Det här är en av de godaste paellor som jag har smakat. Den blir härligt krämig och smakrik. Många ingredienser blandas i en panna utan att någon smak tar över. Paellan är enkel att göra och blir väldigt vacker och färgrik på tallriken. Precis som en vegetarisk paella ska vara.

paella med paprika, sparris, kronärtskocka och fänkål

Receptet är framtaget för Gastrofy av Mikaela Hedenskog som blev finalist i Sveriges Mästerkockock 2016. Jag har gjort några mindre justeringar som att lägga till sparris och byta ut bondbönor till sojabönor. Se recept längre ner. Kolla in Gastrofy om ni inte redan har gjort det. De har väldigt mycket bra recept och ger möjlighet att köpa alla ingredienser till alla sina receptet. Ingredienserna till de recept som man väljer läggs i en matkasse och levereras hem. Så smart idé!

krämig vegeteraisk paella

Härligt smakrik vegetarisk paella

Jag använder gärna ett smaksatt salt i paellan, det lyfter smakerna. Just nu är jag helförtjust i flingsaltet med smak av ramslök (wild garlic) från Falksalt. Jag tycker att det passar väldigt bra till grönsaksrätter.

 

Vegetarisk paella med paprika och sparris

2 rejäla portioner
Ingredienser:
3 msk olivolja
2 st paprika
2 st grön sparris
1 st fänkål
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
0,5 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk gurkmeja
2 st lagerblad
150 g avorioris
0,5 dl vitt vin
0,5 dl sherryvinäger
1 paket saffran
5 dl grönsaksbuljong
200 g sojabönor (frysta)
1 burk kronärtskockor
10 st cocktailtomater
1 dl oliver
1 kruka färsk persilja
1 st citron

 

Gör så här:

Tina sojabönorna.

Strimla paprika. Finhacka fänkål, vitlök och lök. Skär sparrisen i 1 cm bitar, lägg knopparna åt sidan. Halvera cocktailtomaterna.
Hetta upp oljan på medelvärme i en paellapanna eller en vanlig stor stekpanna. Lägg i löken och stek några minuter, addera sedan vitlök, sparris (ej knopparna), paprika och fänkål och stek tills grönsakerna börjar mjukna något.

Tillsätt paprikapulver, gurkmeja, cayennepeppar samt lagerbladen och rör runt. Addera sedan riset och rör i några minuter. Lägg sedan i saffran, vitt vin och vinäger och låt det koka ihop någon minut.
Häll över grönsaksbuljongen, lite salt och peppar och sänk sedan värmen på spisen något. Låt sjuda i cirka 20 minuter tills riset sugit upp det mesta av vätskan. Viktigt att pannan ej är täckt och att du inte rör runt i pannan.

 

Stek sojabönorna på låg värme i olja. Salta och rör runt. Använd gärna ett gott smaksatt flingsalt. Bönorna ska bli varma men ej få någon knaprig yta. Låt svalna något. Om något skal har lossnat kan du bara ta bort och slänga det.
Lyft pannan från värmen om vattnet har kokat in i riset, annars får det småputtra i några minuter till. Smaka av och salta mer om det behövs men rör så lite i paellan som det bara går. Fördela ut tomater, kronärtskockor, sparrisknopparna och bönorna och täck riset med folie. Låt stå och vila i 10 minuter.
Ta av folien. Strö oliverna över paellan och toppa med hackad persilja.
Servera med citronklyftor.

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Ljummen sallad med fetaost och vitlökssås - matigt och omtyckt

Pot Roast - traditionell gryta med kött och vintergrönsaker

Ärtguacamole - fräsch röra på gröna ärtor, avokado och citron

Kikärtspannkakor med avokadoröra - snabbfixat, smarrigt och matigt

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm