Kryddigt ris med räkor och ingefära

En maträtt som jag lagade i helgen och som verkligen gick hem var detta kryddiga ris med räkor och koriander. Vi åt det till lunch och blev riktigt förtjusta i smakerna. Riset smaksätts bland annat med ett rökigt paprikapulver som ger den där kryddiga känslan. Bakom receptet står Tina Nordström, i samarbete med Tefal.

Jag är ett fan av Tina och provar gärna hennes recept. De brukar vara lätta att följa och hittills har allt blivit väldigt gott. Jag följde receptet och gjorde bara någon mindre förändring: bytte ut cayenpeppar till torkad chili istället.

IMG_9230

Den här rätten tillagas bäst i en traktörpanna. De höga kanterna gör att man både kan steka och koka maten under en och samma tillagning. Jag har använt en traktörpanna från Tefal. Jag är väldigt förtjust i deras pannor med värmeindikator och har flera stycken hemma. Det är aldrig någon mat som har bränt fast och pannorna är lätta att rengöra. Traktörpannan kan även användas i ugnen, upp till 175 grader, väldigt smidigt!

IMG_9199

Riset blir väldigt kryddigt. Tycker man att det blir för stark smak kan man servera lite gräddfil till.

 

Kryddigt ris med räkor

4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk hel kummin
2 tsk rökt paprika (pulver)
2 krm torkad chili
2 msk brun farinsocker
3 cm skalad färsk ingefära
3 dl jasminris
5,75 dl vatten
4 dl skalade räkor
2-3 stjälkar bladselleri
färsk koriander till servering
färsk lime

 

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Skala och skiva vitlöken tunt.
Finhacka den torkade chilin.
Häll olivolja i pannan.
Lägg i lök, vitlök, kummin, paprika och torkad chili.
Bryn det gyllenbrunt (svårt att se på färgen i och med att löken blir röd av paprikapulvret, men låt den inte stekas hårt, utan medel). Häll i farinsockret och låt det fräsa med ett par minuter.
Skölj riset i kallt vatten och låt rinna av.
Häll i riset och ingefäran i pannan. Låt det svettas med ett par minuter.
Häll på hälften av vattnet och låt det koka in.
Häll sedan i resten av vattnet och låt riset koka färdigt. Använd gärna glaslock och låt det koka på svag värme.
Ta pannan från värmen. I med den tunt strimlade sellerin, koriandern och räkorna (spara några räkor till toppingen).

Toppa med koriander, räkor och en limeklyfta. Pressa limesaft över riset strax innan servering.

Smaklig måltid!

Share on FacebookPin on Pinterest

Bli först med att kommentera

Notifiera mig
avatar

wpDiscuz

Du kanske också vill läsa

Friterade kycklingkroketter - smart om du har kyckling över

Festlig smörgåstårta med avokado och sockerärtor

Bananpannkaka för barn och vuxna

Säsongskalender - Så äter du frukt och grönsaker i säsong

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm