Stuvad potatis med dill och purjolök

Stuvad potatis med dill och purjolök fick alla att fråga efter receptet. Såväl mannen som annars ogillar stuvade saker, som sonen. Nåja, sonen som är två år kanske inte frågade efter receptet, men han skuffade gladeligen i sig två och en halv portion. Den stuvade potatisen passar väldigt bra till ugnsbakad lax.

stuvad potatis med dill och purjolök

dillstuvad potatis

Stuvad potatis med dill och purjolök

 

Ingredienser:
900 g potatis
1/2 purjolök
2 msk + 1 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
20 g färsk dill

 

Gör så här:

Skala potatisen och skär den i ca 2-3 cm stora bitar. Koka potatisen i lättsaltat vatten i 10-15 minuter, eller tills den är mjuk.

Skölj och finstrimla purjolöken (vit eller grön del spelar ingen roll). Smält 2 msk smör i en kastrull och fräs purjolöken på medelhög värme i 2 minuter. Rör ner 1 msk smör och vetemjöl. Vispa sedan ner 5 dl mjölk. Låt det hela koka upp.
Rör om då och då så att såsen inte bränner i botten. Häll i vitvinsvinäger, salt och svartpeppar. Dra ner värmen till lägsta.
Hacka dillen och blanda i den i såsen.

Lägg den kokta potatisen i såsen och blanda runt. Du kan låta potatisen stå en liten stund på lägsta värmen tills servering.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Köttfärslimpa med timjan, sås och potatis

Grön currygryta med lax, koriander och sesamfrön

Torsk i ostsås och fänkålssallad - Rekordsnabb vardagsmiddag

Crunchig kyckling med kiwisalsa och böncrème

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm