Hallontosca – saftig kaka med knaprigt toscatäcke 

Denna härliga hallontosca bakade jag ihop med några andra foodies och det blev en succé! Kakan blev saftig och riktigt god tillsammans med sitt knäckiga täcke. Receptet kommer från Nick’s, som ordnade en baktävling för foodies. Vårt team vann tävlingen. Kakan röstades fram som den godaste, och den finast dekorerade.

Hallontoscan är enkel att baka. Skulle du inte ha Nick’s Use like sugar hemma kan du alltid ersätta det med samma mängd strösocker. Nick’s sötningsmix är dock ett mer hälsosamt sötningsalternativ till vanligt socker. Mixen består av bland annat stevia, söta fibrer från majs, björksocker (xylitol) och sötman från plommon och päron (erytritol). Mer info om sötningsmedlet och Nick’s hittar du här.

hallontosca med bärtoscakaka utan sockertoscakaka med bärtoscakaka med hallon

Hallontosca – toscakaka med hallon

 

Ingredienser kaka:
2 ägg
2 dl Nick’s use like sugar (kan ersättas med strösocker)
100 g smör
2 msk mjölk
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g frysta hallon

Ingredienser toscatäcke: 
75 g smör
3/4 dl Nick’s use like sugar (kan ersättas med strösocker)
2 msk mjöl
2 msk mjölk
75 g mandelspån

 

Till dekoration:
Färska bär och blommor

 

Gör så här – kaka

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form (ca 23 cm i diameter), gärna med mandelmjöl.

Vispa ägg och Use like sugar (alt. strösocker) i några minuter tills det blir vitt och fluffigt.
Bryn smöret, ta av kastrullen från värmen och häll i mjölken. Häll det smälta smöret i skålen med vispade ägg. Blanda.

Sikta ner mjöl och bakpulver i smeten och vänd runt ordentligt. Fördela degen i formen och tryck ner de frysta hallonen.

Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 25-30 minuter. Den ska få en lätt gyllene färg på ytan.

 

Gör så här – toscasmet

Höj temperaturen på ugnen till 200 grader.

Rosta mandelspån i en torr och upphettad stekpanna tills de får fin gyllene färg.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt rostade mandelspån, mjöl, mjölk och Use like sugar (alt. strösocker). Låt blandningen få ett hastigt uppkok. Fördela toscasmeten över den varma kakan. Grädda kakan i ca 10 minuter, tills täcket får en fin gyllene färg.

Låt kakan svalna ordentligt i formen. Dekorera gärna kakan med färska bär.

 

Sega chokladsnittar – knapriga och sega på samma gång

Chokladsnittar med kolasmak är ena riktiga favoritkakor. Så härligt knapriga och sega på samma gång. Storleken går att anpassa efter humör. Gör färre men större kakor, eller fler men mindre. Tänk på att små kakor behöver något kortare gräddningstid.

För att få så goda chokladsnittar som möjligt är det viktigt att använda kvalitetskakao. Smakskillnaden blir stor. För att inte tala om doften.

knäckiga chokladsnittarsega och knäckiga chokladsnittar
Kakaon kommer från Marou och finns att köpa hos Beriksson. Smaken och kvaliteten är tipptopp! Mmmm vilken doft kakorna efterlämnar när man bakar på denna kakao.  Jag är ett fan av Marous choklad och blev riktigt glad över att de även gör kakaopulver. Det är 100% kakao och är helt naturligt framställt.

kolasnittar med choklad

Sega & knäckiga chokladsnittar

Ingredienser: 
150 g smör
1,5 dl strösocker
3 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
3,5 msk kakao
3/4  tsk bikarbonat

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Låt smöret bli rumsvarmt. Blanda smör socker och sirap till en slät massa. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke och häll ner i smörsmeten. Knåda ihop allt till en deg.

Ta upp degen ur skålen och lägg på ett bakbord. Dela degen i fyra delar. Rulla varje bit till en längd och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till längderna så att de blir några millimeter tjocka.

Grädda mitt i ugnen i 10-11 minuter.

Ta ut plåten och skär längderna på snedden. Använd gärna en pizzaskärare, det blir väldigt smidigt utan att degen fastnar. Låt längderna svalna på plåten innan du försöker vicka loss varje kakbit. Det är lätt att bitarna går itu om du försöker lossa dem innan de svalnat.

Smarriga nyheter från Lönneberga – perfekt för grillen

Lönneberga som är kända för sina smörgåspålägg har tagit klivet och lanserat färsk kyckling och korv. Modigt kan jag tycka, att gå in på en marknad där det redan finns ett stort utbud av goda produkter. Det gäller att ha något unikt att komma med, något som smakmässigt och kvalitetsmässigt sticker ut. Efter att ha provat både kycklingen och korven, så tror jag inget annat än att Lönneberga kommer att lyckas med sina nyheter.

Lönneberga kycklingspett Lönneberga korvarKorvnyheter från Lönneberga

Korvarna

I butikerna finns nu Lönnebergas fem korvar i olika smaker och storlekar. Det är två tjocka klassiker: grillkorv och chorizo, samt tre nya smala Lönnebergare. Kycklingkorven har en bra konsistens och behaglig smak. Den går väldigt bra hem även hos treåringar kan jag intyga. Korven med smak av Cheddar & Jalapeno håller faktiskt vad namnet lovar, den är het och smakrik. All korv är gjord på svenskt kött.

 

Färska kycklingnyheter

Bland kycklingnyheterna finns det två färdigmarinerade grillspett som är gjord på färsk kycklingfilé, en minutfilé, en lårfilésteak och vingar i form av drumetter och vingetter. Det är alltså små snacksbitar som passar perfekt för mingel eller enklare bjudning.

Kycklingen är svensk och Lönneberga har tagit fram goda smaksättningar. Den är till stor del kryddad med fräscha örter, vilket sticker ut från de kycklingar som ofta smaksätts med så kallad klassisk grillkrydda. Minutfilén är exempelvis kryddad med basilika, citron & vitlök. Kycklingspetten kommer i två varianter. Det ena är smaksatt med koriander, lime & chili, medan det andra kommer i smaken paprika & örter.

Kycklingspetten är generöst kryddade. De är färdiggrillade på bilderna ovan, och det syns att det är rikligt med örter. En riktigt smidig produkt, bara att lägga på grillen direkt och servera med någon god sås. Här hittar du ett recept på tomatpesto som är god att servera till.

Du kan läsa mer om alla produktnyheterna på Lönnebergas sajt.

Tomatpesto på soltorkade tomater – bra att ha hemma

Tomatpesto kan rädda vilken måltid som helst. Lägg peston på fisk eller kyckling innan du tillagar den i ugn. Du kan också servera peston som tillbehör till korv, eller bara blanda den med färsk pasta. Rör du ut tomatpeston med lite gräddfil funkar det gott som dip till chipsen. Perfekt att alltid ha en burk med tomatpesto hemma i kylen.

tomatpesto på soltorkade tomater

Tomatpesto på soltorkade tomater

Ingredienser: 
65 g soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
50 g parmesanost
3/4 dl olivolja
50 g pinjenötter
2 msk hackad basilika
salt

 

Gör så här:

Hacka soltorkade tomater och vitlök och lägg i en skål. Riv osten och häll ner den i skålen tillsammans med övriga ingredienser, utom saltet. Mixa till en grynig röra. Häll i mer olivolja om du vill ha röran mer slät. Smaka av med salt.

Förvara tomatpeston i en burk med tättslutande lock i kylen.

Kycklingsteak Tryffel – knaprig nyhet att lägga på grillen

Kronfågel lanserar i vanlig ordning en mängd produktnyheter inför grillsäsongen. Bland årets nya produkter finns Kycklingsteak Tryffel som smakar just tryffel. En god detalj som blir saftig och smakrik. Det går jättebra att steka kycklingsteaken hårt, med skinnsidan nedåt, och sedan tillaga klart den i ugnen. Den blir absolut godast när skinnet blir riktigt knaprigt. Bra tillagningstips finns här Kycklingsteak.

kycklingsteak tryffel

Kronfågel har tagit fram en rapport som visar att konsumtionen av kyckling gick ner förra året, medan konsumtionen av svensk kyckling faktiskt gick upp! Det betyder att konsumtionen av utländsk kyckling har gått ner, till förmån för våra svenska kycklinguppfödare. Så vi äter mer svensk kyckling i Sverige nu, hurra! Det är också alltfler som köper smaksatt färsk kyckling i butik. Kyckling som är färdigmarinerad och som vi bara kan slänga på grillen eller i pannan. Bekvämt och snabblagat är populärt för tillfället.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm