Smarriga nyheter från Lönneberga – perfekt för grillen

Lönneberga som är kända för sina smörgåspålägg har tagit klivet och lanserat färsk kyckling och korv. Modigt kan jag tycka, att gå in på en marknad där det redan finns ett stort utbud av goda produkter. Det gäller att ha något unikt att komma med, något som smakmässigt och kvalitetsmässigt sticker ut. Efter att ha provat både kycklingen och korven, så tror jag inget annat än att Lönneberga kommer att lyckas med sina nyheter.

Lönneberga kycklingspett Lönneberga korvarKorvnyheter från Lönneberga

Korvarna

I butikerna finns nu Lönnebergas fem korvar i olika smaker och storlekar. Det är två tjocka klassiker: grillkorv och chorizo, samt tre nya smala Lönnebergare. Kycklingkorven har en bra konsistens och behaglig smak. Den går väldigt bra hem även hos treåringar kan jag intyga. Korven med smak av Cheddar & Jalapeno håller faktiskt vad namnet lovar, den är het och smakrik. All korv är gjord på svenskt kött.

 

Färska kycklingnyheter

Bland kycklingnyheterna finns det två färdigmarinerade grillspett som är gjord på färsk kycklingfilé, en minutfilé, en lårfilésteak och vingar i form av drumetter och vingetter. Det är alltså små snacksbitar som passar perfekt för mingel eller enklare bjudning.

Kycklingen är svensk och Lönneberga har tagit fram goda smaksättningar. Den är till stor del kryddad med fräscha örter, vilket sticker ut från de kycklingar som ofta smaksätts med så kallad klassisk grillkrydda. Minutfilén är exempelvis kryddad med basilika, citron & vitlök. Kycklingspetten kommer i två varianter. Det ena är smaksatt med koriander, lime & chili, medan det andra kommer i smaken paprika & örter.

Kycklingspetten är generöst kryddade. De är färdiggrillade på bilderna ovan, och det syns att det är rikligt med örter. En riktigt smidig produkt, bara att lägga på grillen direkt och servera med någon god sås. Här hittar du ett recept på tomatpesto som är god att servera till.

Du kan läsa mer om alla produktnyheterna på Lönnebergas sajt.

Tomatpesto på soltorkade tomater – bra att ha hemma

Tomatpesto kan rädda vilken måltid som helst. Lägg peston på fisk eller kyckling innan du tillagar den i ugn. Du kan också servera peston som tillbehör till korv, eller bara blanda den med färsk pasta. Rör du ut tomatpeston med lite gräddfil funkar det gott som dip till chipsen. Perfekt att alltid ha en burk med tomatpesto hemma i kylen.

tomatpesto på soltorkade tomater

Tomatpesto på soltorkade tomater

Ingredienser: 
65 g soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
50 g parmesanost
3/4 dl olivolja
50 g pinjenötter
2 msk hackad basilika
salt

 

Gör så här:

Hacka soltorkade tomater och vitlök och lägg i en skål. Riv osten och häll ner den i skålen tillsammans med övriga ingredienser, utom saltet. Mixa till en grynig röra. Häll i mer olivolja om du vill ha röran mer slät. Smaka av med salt.

Förvara tomatpeston i en burk med tättslutande lock i kylen.

Kycklingsteak Tryffel – knaprig nyhet att lägga på grillen

Kronfågel lanserar i vanlig ordning en mängd produktnyheter inför grillsäsongen. Bland årets nya produkter finns Kycklingsteak Tryffel som smakar just tryffel. En god detalj som blir saftig och smakrik. Det går jättebra att steka kycklingsteaken hårt, med skinnsidan nedåt, och sedan tillaga klart den i ugnen. Den blir absolut godast när skinnet blir riktigt knaprigt. Bra tillagningstips finns här Kycklingsteak.

kycklingsteak tryffel

Kronfågel har tagit fram en rapport som visar att konsumtionen av kyckling gick ner förra året, medan konsumtionen av svensk kyckling faktiskt gick upp! Det betyder att konsumtionen av utländsk kyckling har gått ner, till förmån för våra svenska kycklinguppfödare. Så vi äter mer svensk kyckling i Sverige nu, hurra! Det är också alltfler som köper smaksatt färsk kyckling i butik. Kyckling som är färdigmarinerad och som vi bara kan slänga på grillen eller i pannan. Bekvämt och snabblagat är populärt för tillfället.

Köttfärslimpa Tex-Mex med paprikasås

Köttfärslimpa Tex-Mex funkar kanonbra till fredagsmyset, om du vill ha lite variation till tacos. Annars funkar den ju lika bra alla andra dagar i veckan också. Den blir saftig, smakrik och är enkel att göra. Bättre kan det inte bli.

Vill du istället göra en mer klassisk köttfärslimpa så hittar du ett toppenrecept här Köttfärslimpa med timjan.

köttfärslimpa tex-mex med paprikasås

köttfärslimpa tex-mex

Köttfärslimpa Tex-Mex med paprikasås

4 portioner

Ingredienser köttfärslimpa:
400 g blandfärs
1 gul lök
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 dl vatten
1 msk paprikapulver
1/2 msk spiskummin
2 krm cayennepeppar
1 tsk salt

 

Ingredienser paprikasås: 
2,5 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk paprikapulver
1 tsk honung
2 krm salt

 

Till servering: 
Bulgur för fyra personer

 

Köttfärslimpa – gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ägg, ströbröd, vatten , paprikapulver, spiskummin, salt och cayennepeppar i en större bunke. Finhacka lök. Vänd ner lök och blandfärs i bunken och blanda allt väl.

Forma färsen till två limpor och lägg i en ugnsform.

Stek i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.

 

Paprikasås – gör så här:

Pressa vitlöken och blanda med yoghurt, paprikapulver, honung och salt i en skål. Låt stå kallt till servering.

 

Servering:

Skiva upp köttfärslimpan och servera med bulgur och paprikasås.

 

Ingefärsketchup – recept på egen smarrig ketchup

Till burgare eller korv är en god ketchup given. Det här receptet på ingefärsketchup är en riktigt höjdare. Wow, vilken härlig smak och god variation från en klassisk sötsliskig köpeketchup. Lovar att denna kommer att imponera. Gör gärna en trippel sats på en gång, ketchupen går åt. Den går även att förvara i en tättslutande glasburk i kylen.

Ketchup med ingefära passar väldigt bra till en fläskburgare. Burgaren på bilden är en pork burger med citrongräs. Recept på burgaren finns här fläskburgare med citrongräs.

ingefärsketchup recept

ketchup med ingefära

Ingefärsketchup

Ingredienser: 
2 msk flytande honung
2 msk vatten
3 msk tomatpuré
2 msk japansk soja
2 krm mald ingefära
1/2 tsk sambal oelek
2 krm spiskummin

 

Ingefärsketchup – Gör så här:

Häll alla ingredienser i en skål. Blanda ordentligt. Klart.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm