Blir det en elcykel i vår?

Först tänkte jag “varför?”. Elcykel lät som något av det lataste jag hört om på länge. Sen slogs jag av tanken “varför inte?”. Vad är det som gör att jag kan tänka mig att använda en vanlig cykel eller skaffa elmoppe, men att just elcykel inte skulle vara lika lätt att acceptera? Men det var innan jag förstod det genialiska kring hur den fungerar och hur man kan använda den.
Elcykel off course
Jag ser inte elcykeln som ett alternativ till bilen eller elmoppen, utan mer som ett substitut till den vanliga cykeln. Man trampar som vanligt och får sin motion. Vill man få den vanliga dosen av sin cykelmotion är det bara att stänga av motorn och trampa på istället. Elcykeln väger några kilo mer än en vanlig cykel, vilket är bra att tänka på om man behöver bära den någon gång.  För min del är alternativet att kunna sätta på och stänga av motorn väldigt intressant. Just i motvind eller tunga uppförsbackar är det perfekt att kunna välja. Fördelen är att man slipper komma fram helt slutkörd och svettig till jobbet på morgonen.
IMG_0620
Pedalerna är vikningsbara. Det innebär att man fäller in dem mot cykelramen så att de inte är i vägen. Passar bra om man till exempel vill transportera cykeln på ett ställ bak på en bil. Eller om man har ett tajt cykelrum och inte vill att pedalerna ska fastna i andra cyklars pedaler. Klassiker.

IMG_0622
På LCD-displayen kan man se hastighet, körsträcka, motoreffekt och batteristatus.
Batteri elcykel

Det uppladdningsbara batteriet är avtagbart, vilket är bra när man vill ladda upp det inomhus. Ett fulladdat batteri räcker för en körsträcka på upp till 50 kilometer. Batteriet är ganska stöldbegärligt, så det är bra att ta av och ta med sig det när man parkerar cykeln.

Elcykeln Off Course som jag har tittat närmare på säljs nu även på Clas Ohlson.

3 Comments
Senaste
Äldre Flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Franzen
Martin Franzen
8 År sen

Hej,

Vid normala väderförhållande och en mix av backig terräng och plan mark kör man lätt 50km på en laddning, ofta längre faktiskt.
Viktiga faktorer att ta in i beräkningarna är temperatur, terräng och hur mycket motoreffekt man kör på, dvs hur mycket man låter motorn arbeta helt utan att man tillför någon egen kraft.
Hälsningar, Off Course

Rebecca
Rebecca
8 År sen

Hur upplevde du prestandan? Känns det som att 50km stämmer?