DIY – lock med hål får kvistarna att stå stabilt i vasen

Jag blev trött på att körsbärs- och videkvistarna ständigt föll mot vasens kanter och lämnade ett tomt gap i mitten. Skissade på en kravspec på en stödmojäng av trä och lämnade till sambon. Vips kom det tillbaka ett fint snickrat lock med hål i. Nu är det bara att sticka ner de små grenarna i lockets hål. Kvistarna står stadigt även när man pyntar dem med lite tyngre grejer.

Problemet med spretande kvistar har jag haft med just körsbär och vide. Vanligt björkris och persikokvistar brukar kunna få bra stöd av sig självt.

IMG_0188

IMG_0201

Till locket användes en bit valnötsträ. Jag tycker att det blev riktigt bra och jag kommer att kunna använda locket även för längre snittblommor.

Så här gjorde vi:
Locket gjordes ur ett stycke limträskiva av valnöt som blev över från något tidigare projekt. För att få en perfekt cirkel borrades ett hål i mitten sen sågades kanterna grovt till en cirkelform. Här underlättar det att ha ett fräsbord då biten sattes fast i centrumhålet på en jigg och sen frästes kanten till en perfekt cirkelform. För att göra det till ett lock sänktes fräsen och en mindre cirkel frästes ut. En cirkelformad fräs användes för att fasa av kanterna mjukt. Man skulle kunna ta två skivor och limma ihop ifall man inte råkar ha ett fräsbord (se alternativ 2 nedan). Sedan borrades resten av hålen ut. Kanterna frästes runda med en liten dremmel.  Locket oljades in ett flertal gånger tills den kändes mättad, man bör nog olja in den regelbundet om den ska användas med växter och vatten

 

Alternativ 2, så här kan man också göra:
Såga ut två cirkelformade bitar ur valfritt träslag. Den ena ska vara lika stor som vasens öppning inklusive kantens tjocklek. Den andra delen ska ha samma diameter som vasens insida vid öppningen. Limma sedan ihop de två cirklarna. Rita ut var hålen ska borras ut. Efter borrningen bör kanterna slipas så att de blir lätt rundade, både på locket och de små utborrade hålen. Sedan är det bara att olja in locket två gånger.

 

Comments are closed.

Inom - Bra produkter