Myggmedel utan DEET – sommarens naturliga val

Jag vet inte vad som är värst, myggbett på foten eller en fästing i nacken? Jag hatar båda delarna. Men har du tänkt på att många myggmedel dessutom innehåller det hälsofarliga ämnet DEET? Ingrediensen kan vara skadlig för huden och giftig för barns nervsystem. DEET är ett ämne som brukar kunna förekomma i myggmedel, till och med Apoteket säljer produkter som innehåller DEET.  Vill du satsa på ett mer naturligt och samtidigt effektivt medel kan jag tipsa om produkterna från Sjö & Hav. Jag har provat dessa, dock ännu inte under en mygganstormning. Så här långt kan jag säga att de varken klibbar eller luktar illa.

IMG_7006

Den aktiva substansen i medlet är Citriodiol, en olja som utvinns ur Citroneukalyptusträdet. Ämnet är helt naturligt och skyddar mot både bitande och blodsugande insekter. Citriodiol sägs skydda lika effektivt mot mygg som DEET. Jag har dock själv inte hunnit testa produkten bland attackerande mygg. Men både kräftskivor och kompisars bröllop väntar denna sommar, då kommer medlen att användas flitigt.

IMG_7009

Sprayen funkar prima att använda i håret och på kläderna. 

Under alla somrar har jag fått smeta på mig massa myggmedel, myggen älskar nämligen mig. Genom åren har det hunnit bli test av både det ena och det andra medlet. Mest effektivt var en spray som jag köpte i Malaysia. Det var också det äckligaste medlet. Så starkt att stanken av det (för det luktade verkligen inte gott) gick igenom hela byrån. Oavsett vilken låda som man öppnade hade lukten av gift trängt sig igenom, trots att korken på flaskan satt hårt på. Lukten fanns också kvar i kläderna en lång tid efteråt. Ett sådant medel vill jag aldrig mer komma i närheten av.

Den här sommaren startar vi med naturliga medel 🙂

Comments are closed.