Bläckfiskvinet Crudo

Vita viner med toner av fläder är något som jag är väldigt svag för. Nu har jag hittat ett riktigt härligt nytt vin, det är ekologiskt dessutom. Här pratar vi inte om några små toner av fläder, utan det vinet smakar nästan som saft gjord på frukt och fläder. Och vilken doft! Vinet heter Crudo Catarratto Zibibbo, ett vitt vin från Sicilien.

Vinet ingår i den nya Crudo-serien som består dels av det vita vinet, dels ett rosévin och en prosecco. Alla vinerna är ekologiska. Proseccon är också en höjdare, medan rosévinet smakade “bara ok”.

På flaskornas etiketter slingrar sig en bläckfisk. Crudo betyder “rå” på italienska och vinerna passar bra till fisk och skaldjur.

IMG_4436

Crudo Prosecco

Proseccon var väldigt god, härligt fruktig och jag älskade bubblorna! Små små kittlande bubblor i vinet som lyfter hela smakupplevelsen. Vinet kommer från regionen Treviso i Veneto i nordöstra Italien. Crudo Prosecco, görs av den lokala druvan i Treviso, Glera. Vinet har en torr, frisk och fruktig smak med färska aromer av päron, gröna äpplen, mandarin och mineraler. Behaglig eftersmak.

Nr: 76580 Pris: 79 kr Alkoholhalt: 11,5% Ursprung: Treviso, Italien Lanseras: 4/7 i beställningssortimentet

IMG_4390

Crudo Negroamaro Rosato 2015

Rosévinet i serien heter Crudo Negroamaro Rosato och kommer från Apulien i södra Italien. Jag tycker att smaken var helt ok, men inget som jag längtar efter. Vinet har en frisk, fruktig och aromatisk smak med inslag av mogna röda bär, rosa grapefrukt och vinbär. Vinet görs på den inhemska druvan i Apulien, Negroamaro, som nästan uteslutande odlas här. Traditionellt används Negroamaro till kraftiga och rustika röda viner med mycket färg men som rosé ger den lätta, eleganta viner med aromatisk och frisk profil.

Nr: 72335 Pris: 79 kr Alkoholhalt: 12,5% Ursprung: Apulien, Italien Lanseras: 9/6 i beställningssortimentet.

IMG_4380

Crudo Catarratto Zibibbo

Det här vita vinet (längst till vänster i bilden ovan) var min definitiva favorit smakmässigt. Fantastisk smak av både frukt och fläder. I vanliga fall brukar jag känna toner av olika smaker, men det här vinet gav nästan en tydlig känsla av frukt- och flädersaft – och vilken magisk doft!

Crudo Catarratto Zibibbo kommer från Sicilien och är friskt, torrt och aromatiskt med aningens sötma. Vinet görs av de klassiska sicilianska druvorna Catarratto och Zibibbo. Zibibbo ger aromatiska blommiga toner som ananas och fläder och Catarratto ger vinet fräscha citrustoner. Crudo Catarratto Zibibbo finns i det ordinarie sortiment på Systembolaget.

Nr: 4993 Pris: 79 kr Alkoholhalt: 12% Ursprung: Sicilien, Italien

IMG_4455

Under provsamakningen av de tre nya vinerna serverades vi en buffé med bläckfisk som tillagats på sju olika sätt. Dagen kunde knappast ha bjudit på bättre väder. Det blev en helt underbar lunchupplevelse i solen med goda viner, spännande mat och sprudlande matglada människor.

IMG_4488

Så här såg de sju bläckfiskrätterna ut:
Bläckfisk med vitlök och citron, Små fyllda bläckfiskar med tonfiskröra (överst till vänster, ser lite ut som ägghalva), Carpaccio på bläckfisk (längst bak, bättre bild längre ner i inlägget), grillade små bläckfiskar fyllda med ströbröd, peperoncino och vitlök (i mitten till vänster om citronen), bläckfiskragu på tomat, vitlök och persilja, svart pastasallad med sås på bläckfisk samt bläckfiskringar.

Matlagningen stod Den gamle och havet för. En italiensk restaurang i Stockholm som jag också varmt rekommenderar. De serverar bland annat fantastiskt god hemmagjord pasta och en av stans godaste bruschettor.

IMG_4446

På bläckfiskbuffén blev bläckfiskpastan med bläckfiskringar, gröna ärtor, gul lök och körsbärstomater min stora favorit. Perfekt kombo och så klart perfekt tuggmotstånd. Supergott!

IMG_4475

Carpaccio gjord på bläckfisk. De här rund skivorna har precis sekunderna innan varit ett högt torn av bläckfisk. För att få denna form har man kokat bläckfisken en bra stund och sedan pressat ihop bitarna i ett rör i två dagar. Då får man ett häftigt bläckfisktorn som man sedan kan skära upp i såna här fina runda skivor.

IMG_4384

Tänk på att vinerna ska serveras väl kylda, 8-10°C. De är som absolut godast då. Ett tips är att lägga dem i frysen strax innan servering och att sedan ställa en ishink med is och vinet i på bordet. Tar man med sig vinet till picknicken kan man lägga tillbaka vinet i kylväskan med kylklamparna.

Alla vinerna kostar 79 kr. För den ekologiska proseccon och det vita vinet är det rena kapet!

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck