Sju tips som kan förbättra ditt smaksinne

Har du funderat över hur mycket fokus som krävs för att kunna identifiera smaker och dofter på ett tydligt sätt? Att förbättra ditt smaksinne är något som du faktiskt kan öva upp. I grunden handlar det om att ha tålamod och att vara öppen för olika sorters intryck. Längre ner hittar du sju värdefulla tips på hur du kan utveckla ditt lukt- och smaksinne.

förbättra ditt smaksinne

Det var via konceptet “Nuet by Zacapa” som jag mer fick möjlighet att gå in på djupet och lära mig mer kring smak och doft. Konceptet bygger på att låta gästerna prova tre olika rätter med matchande drinkar samtidigt som man måste vara helt i nuet. Alla fråntas sina mobiler. Mer om Nuet som koncept kan ni läsa om i bloggen här.

 

Så kan du förbättra ditt smaksinne

Att kunna känna doft och smak handlar om fokus. Att kunna koncentrera sig och vara här och nu och känna efter. Är du dessutom medveten om hur olika delar kan påverka dina intryck blir det mycket lättare att identifiera smak och lukt. Du får även en förståelse för varför dina upplevelser kan variera från gång till gång. Här kommer sju tips på hur du blir bättre på att identifiera smaker:

 

1. Dagsform

Hur känner du dig? Om du är stressad eller förkyld kommer detta att ha stor inverkan på din förmåga att känna smaker. Har du sovit dåligt är det inte heller så bra. Sömnbrist gör att du blir sämre på att uppfatta smaker. Se till att vara utvilad, avslappnad och frisk när du ska öva på din förmåga att uppfatta doft och smak. Det kommer definitivt att vara en bra start till att förbättra ditt smaksinne!

 

2. Känslor

Vi uppfattar aromer, texturer och temperaturer  genom mun och näsa. En annan del som spelar in är även våra känslor.Vår upplevelse av doft och smak går rakt in i amygdala (reptilhjärnan) utan att passera vårt intellekt. I amygdala sitter vårt känslominne som triggas igång av dofter och smaker. Hur många gånger har du inte blivit slängd tillbaka till barndomen när du känt doften av hallonsaft eller nygräddade bullar? Eller kanske det är någon annan maträtt som du har extra mycket minnen kring. Bra eller dåliga. Risken är stor att din smakupplevelse påverkas om du blir serverad något som påminner dig om en tidigare händelse och känslor som du hade då.

 

3. Sitt ostört

Andra människor runtomkring oss har en förmåga att påverka oss. Hör man bordsgrannen gapa om att “det smakar lite som bränt krusbär” så är risken stor att du bara sitter och söker efter just den smaken eller doften. Försök att sitta i lugn och ro när du övar. Om du sitter i en grupp är det bra om även du håller din upplevelse för dig själv till en början. Då får de andra också en möjlighet att bättre reflektera över sina egna sinnesintryck.

 

4. Musik

Ljud och musik har en effekt på vår smakupplevelse. Både tempo och tonläge påverkar vår känslighet för sötma, beska, umami och syrlighet. Ett exempel är att musik med låg frekvens gör att maten upplevs smaka mer beskt. För flera år sedan ordnade jag ett bloggevent där gästerna fick prova ett rödvin till olika sorters musikstilar. Alla deltagare tyckte att vinet smakade olika beroende på vilken musik som de lyssnade på samtidigt! Du hittar mer om det experimentet här.

 

5. Färg och form

Både vår smakupplevelse och aptit påverkas väldigt mycket av olika färger. Väljer du att äta mat från en blå tallrik kommer du med stor sannolikhet att äta mindre. Även färg och form på det som vi dricker ur gör skillnad på smaken. Serverar du kaffe ur en vit kopp så kommer troligtvis kaffet att smaka mer intensivt. Det är viktigt att vara medveten om att dessa olika delar kan påverka oss så mycket. En rätt som du äter idag kan alltså smaka annorlunda nästa gång som du äter den, även om tillagning och recept är exakt samma. Ett bra verktyg är därför att sluta ögonen när du provar. Blunda och smaka, våga verkligen känna efter de olika nyanserna.

 

6. Kombinationer

Alla grundsmakerna påverkas av varandra. Kombinationen av sött, salt, surt, beskt och umami gör att maten smakar på olika sätt. Ett exempel är om du dricker en dryck med hög sötma till middagen så förstärks upplevelsen av friskhet i maten.

 

7. Tålamod

Att lära sig att uppleva doft och smak är en konst. Det är ett hantverk som tar mycket tid och kräver övning. Ju mer du tränar desto mer kommer du att kunna förbättra ditt smaksinne. Allt som krävs är en stor portion tålamod.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck