Glöggmys med Lucia choklad och Håkan Johansson

Igår kväll var det lite glöggmys och bakning med Håkan Johansson. För mig är Håkan en stor bagarfavorit, som jag även tidigare skrivit om, inför hans deltagande i bagar-VM 2014 (och som han ‘så klart’ vann).

IMG_0372

Vi var ett gäng skribenter som fick baka med Håkan på bageri Brillo Box. Det blev allt från saffransskorpor till pepparkakor och lussebullar. Ett riktigt stort julbak helt enkelt.

IMG_0448

Det var inga små degar det handlade om. Istället för bakverktyg som man kör med hemma används målerverktyg, små och stora spackelspadar. Det här var den mysigaste saffransdegen jag känt på. Den hade konsistensen av en behaglig och väldoftande stressboll. Det blev beroendeframkallande att ta på den.

IMG_0497

Under tiden som vi bakade mös vi med Lucia chokladglögg. Det stod hela tiden en kastrull med varm glögg på spisen, så man kunde gå och fylla på sitt glas när man ville. Bakningen blev roligare och roligare ju mer tiden gick. Glöggen smakar gott, mild smak av mörk choklad och inte så söt. Den finns dock bara i beställningssortimentet på Systembolaget, så tänk på att beställa minst 5 dagar innan ni vill dricka glöggen. Priset är 71 kr/flaska på 500 ml.

IMG_0482
Håkan är ansvarig för bakningen på bageriet BrilloBox. Där bakas det bröd och sötebröd till flera restauranger i Stockholm, som Taverna Brillo, Stockholms Matmarknad, Teaterbaren, Riche och Luzette. Här står han med sin saffransskorpsdeg som vi sedan formade och bakade klart i ugn. Degen innehåller även choklad och hasselnötter, den var löjligt god.

IMG_0477

Vi tar en närtitt på degen. Gudomligt god, vilket märks på alla plockade kanter.

IMG_0471

Pepparkaksdegen innehöll glöggen Lucia choklad. Den smakade så gott!

IMG_0509

Även pralinerna innehöll glöggen. Verkligen gott. Jag kommer vilja testa att baka med Lucia choklad hemma.

Med jämna mellanrum bakar Brillo Box även de godsaker som Håkan tävlade med i VM 2014.
Men nu är det fullt fokus på högtid ett tag framöver. Dofterna av jul sprider sig just nu en bit utanför bageriet.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck