Guiden för mat och dryck på dop eller namnceremoni

Mat och dryck på dop är något som många funderar på. Det är ganska vanligt att bjuda på smörgåstårta och kaka eller tårta till kaffet. Jag kan själv tycka att det blir lite tråkigt, såvida det inte är en helt enastående smörgåstårta. Dessutom är det sällan en smörgåstårta eller tårta passar alla olika dieter och allergier.

Dop och namncermoni blir så mycket roligare om man serverar god mat och dryck!

Här kommer nio tips på mat och dryck på dop, när du vill bjuda på variation för smaklökar och dieter. Vi bjöd själva på allt detta på sonens dop och gästerna åt med god aptit. Det mesta kunde vi förbereda dagen innan.

Mat och dryck på dop

1. Röror

Röror brukar ofta gå hem. Vi gjorde två röror. En rödbetshummus och en ärtröra. Rödbetshummus görs som vanlig hummus, men man tillsätter 2-4 kokta rödbetor för att få lite sötare smak och finare färg. Ärtröran är väldigt enkel att gör, receptet hittar du här. Vi serverade också brynt vispat smör med citron. Varje gång jag ställer fram det smöret så går det åt på nolltid. Det är också lätt att göra: bryn smöret, låt det svalna (gärna i kyl), ta ut och vispa med elvisp direkt i kastrullen. Häll ner citronzest medan du vispar.

 

2. Sallad & dressing

Lättast är att köpa färdig sallad på påse och bara hiva ner i en skål. Servera dressingen vid sidan om så att den inte förstör salladen. På sonens dop hade vi rosépeppardressing. Jag brukar ofta göra den hemma och den blir alltid väldigt uppskattad. Ta tre delar olivolja, två delar balsamvinäger och smaksätt sedan med mortlad rosépeppar och havssalt. Rör om eller skaka dressingen ordentligt.

 

3. Kyckling

Kyckling gillar oftast både barn och vuxna. Köp färdiggrillade kycklingar för att göra det enkelt. Du kan servera kycklingen i delar eller att du plockar loss köttet och strimlar det smått. Fördelen med att bara bryta loss ben och vingar, och skära bröstfiléerna i mindre bitar är att du får mindre jobb. Det kommer dock att kunna bli lite meckigare och kladdigare för gästerna att äta. Vi plockade av allt kött och strimlade det. Sedan blandade vi kycklingköttet med röd pesto och ställde fram i en skål. Det blev väldigt uppskattat och barn och vuxna åt med god aptit.

 

4. Ost & Chark

Några goda ostar och smarriga charkuterier kommer man långt med. Väldigt långt. Välj en hård ost och en mjukare ost. Eventuellt lite vindruvor till, någon marmelad och några ostkex. Brie är en ost som går hem hos många, likaså Manchego. En annan god hårdost som lanserades för något år sedan är Van Kaas. Den är sagolikt god med sina nötiga smak. Mer info om Van Kaas hittar du här. När det kommer till charkuterier bjöd vi på 3-4 olika varianter. Det som var mest uppskattat var fänkålssalami och serranoskinka.

 

5. Bröd & kex

Inget slår känslan av ett nybakat bröd. Jag älskar själv Levain, som dessutom är ett veganskt bröd. Det finns dock bagerier som tillsätter honung. Bra att kolla detta innan. Servera gärna några olika sorters bröd så att alla kan hitta en favorit. Fundera på om någon önskar glutenfritt. Vi bjöd på glutenfritt knäckebröd med rosmarin. Jag tycker att det numera finns mycket gott i butikernas glutenfria avdelning. Hat du inte ett bageri nära dig kanske du hinner baka själv? Satsa på kalljästa frallor som är väldigt smidiga att göra. Då sätter du degen kvällen innan, på morgonen formar du bara frallor och skjutsar in dem i ugnen i några minuter. Kan du baka dem i samma lokal där ni ska hålla mottagningen får ni en fantastisk doft. Här är ett recept på några av mina favoriter, kalljästa grova frallor med linfrön. Roliga kex på buffén uppskattas av barnen.

Mat och dryck på dop

6. Desserter och kakor

Tårta är klassiskt att bjuda på, men vilka godsaker som helst kommer att gå hem! Orkar du inte baka kan du köpa goda wienerbröd, eller göra pannacotta i glas dagen innan. Annars är det praktiskt att baka ett fång bullar. Här hittar du ett superrecept på saftiga bullar.
Något som uppskattas av de flesta är en härlig kladdkaka. Baka i en stor långpanna så räcker det till många. Jag gjorde en riktigt smarrig kladdkaka med smak av mjuk pepparkaka och med clementinganache på toppen. Gästerna älskade den! Vi döpte vår son i december, så smakerna var perfekt kring jul. Annars kan du ersätta pepparkakskryddorna med lite mer kakao. Här är receptet på kladdig mjuk pepparkaka i långpanna.
Våra glutenallergiska gäster bjöd vi på veganska småkakor med sylt. De är väldigt lätta att göra, receptet på de glutenfria och veganska kakorna hittar du här.

hyra en barista

7. Kaffe

Kaffe är en självklarhet. Jag som älskar gott kaffe kände att jag ville göra något extra. Vi hyrde in en barista. Oj, så poppis det blev! Det var uppskattat både av barn och vuxna. Jag tror att gästerna snittade på tre koppar kaffe var. Barnen hängde gärna runt Tobias och tittade på hur han skapade olika mönster i kaffet.
Du kan läsa mer om Tobias här och hans kontaktuppgifter hittar du här.

Alternativet är att bjuda på gott bryggkaffe som också kan serveras ur termosar. Det är bara att placera ut flera mindre termosar på borden, så blir det väldigt praktiskt. Brygg då gärna kaffet så nära tidpunkten för servering som möjligt. Kaffe som har stått för länge i termos är ingen hit.

 

8. Te

Ordna gärna en mindre tebuffé med några överraskande tesorter. Det gör att de tedrickande gästerna blir extra glada. Som tedrickare blir jag själv väldigt besviken när det bara finns två sorters påste, typ en Lipton och en Twinings. Satsa på kvalitetste på påse så gör du det enkelt för dig som bjuder och samtidigt roligt för gästerna. Några av mina tefavoriter på påse är Joe’s tea. De har flera roliga smaker och håller riktigt bra kvalitet. Du kan hitta återförsäljare av teerna här.

 

9. Dryck till maten och att skåla med

Det finns inget “måste” att servera alkohol på dop. Tvärtom! Dop är en tillställning för barnen och vi såg ingen anledning att servera alkohol då. Möjligtvis hade vi kunnat överväga att ha lite bubbel med alkohol som välkomstskål. Men när det finns så mycket god dryck och bubbel utan alkohol så valde vi att gå helt på det alkoholfria. Här är några alkoholfria favoritdrycker:

1. En supergod päroncider med bubblor är Jus de Poires som uppskattades av alla på sonens dop. Ett fruktigt alkoholfritt päronbubbel som inte är för söt.

2. Syskonbubblet med smak av äpple, Jus de Pommes Artisanal Pétillant, även det är fantastiskt gott och uppskattas av väldigt många. Vi serverade båda varianterna som välkomstbubbel.

3. Rudenstams mousserande Vitavinbär. En pärlande torrare dryck med smak av vita vinbär, helt underbart god! Finns även på 65 cl flaska. (Denna dryck serveras också på vissa bättre restauranger, exempelvis Bobergs Matsal där Björn Frantzén är ansvarig).

 

Alla tre dryckerna är fantastiskt goda. Rekommenderas starkt. Vi bjöd också på smaksatt vatten och Julmust eftersom att dopet hölls i december. Vattnet hade vi i en stor glasburk med kran och smaksatte med mynta, jordgubbar och blåbär. Det ser både trevligt ut och smakar gott.

 

 

Hoppas att denna guide gett dig lite inspiration för mat och dryck på dop! 

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck