Lavendelfälten i Provence inspiration till årets BLOSSA

Årets glögg från Blossa har smaksatts med soltorkad lavendel från Provence. Även färgen på flaskan är inspirerad av den väldoftande blomman. På blomsterspråk betyder lavendel lycka, vilket jag tycker passar denna underbara blomma ypperligt. Flaskan och glöggen inspirerade mig till att göra eget lavendelsocker. Det både doftar gott och ser vackert ut i glasburkar.

IMG_0994

Hela 992 kilo lavendel från Provence har använts för att framställa BLOSSA 14. Glöggen smakar friskt och blommigt. Lavendelglöggen ska passa fint till lagrade ostar.

Blossa 14 är gjord på ett franskt torrt vin med hög syra som blandats med ett modernt Muscatvin från Spanien. Blandningen har lagrats i drygt en månad och sedan kryddats med glöggsprit och lavendelsprit. Glöggen är sötad med socker och akaciahonung. Glöggen finns på Systembolaget från oktober, kostar 97 kr.

IMG_1012

Lavendeln på balkongen hemma hade redan börjat torka, en bra tajming att göra lavendelsocker. Sockret är sedan perfekt att använda i både kakor, skorpor, müsli eller i glasyr. Det är så himla läckert med lavendelfärgad glasyr, lyfter en hel kaka. Kanske blir årets hit – mjuk pepparkaka med lavendelglasyr och lite varm lavendelglögg till det?

Lavendelsocker – enkelt recept

0,5 dl torkad lavendel
1 dl socker

Gör så här:
Blanda den torkade lavendeln med sockret. Om det finns lite fukt kvar i lavendelblommorna kan du låta blandningen stå framme på ett fat i några dagar (tills det torkar). Sedan är det bara att lägga sockret i glasburkar. Pryder kökshyllorna finfint och doftar ännu ljuvligare.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck