Mackmyras Vinterdröm sätter svensk whisky på kartan

Jag har inte varit så förtjust i Mackmyras whisky tidigare, men Vinterdröm fångade verkligen mitt intresse för svensk whisky. Det är nu det börjar.

img_2454

Vinterdröm är en single malt whisky som slutlagrats på romfat i sex månader. Lagringen har bidragit till en spännande smakkaraktär som fick mig på fall. Jag hade aldrig kunnat gissa att det var svensk whisky i glaset.

Det är första whiskyn som Mackmyra lagrat på detta sätt och det ska bli spännande att följa utvecklingen framöver.

Bakgrunden till idén om romfatslagring

Idén med lagring på romfat började för två år sedan då Mackmyra och romproducenten Plantation Rum kom i kontakt med varandra. Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio och Plantation Rums grundare och källarmästare Alexandre Gabriel började experimentera med olika whisky- och romfat och skickade dem fram och tillbaka för att hitta de rätta faten och smakerna.
Ett långsiktigt samarbete hade inletts. De två romfaten som slutligen valdes ut ger Mackmyra Vinterdröm det bästa av
två världar – fruktighet och fräschör från Jamaica-rom samt kokos och vanilj från Barbados-rom. Faten som Mackmyra använt är 20 år gamla konjaksfat som
lagrat Jamaica-rom och Barbados-rom i mer än tio år.

img_2464

Mackmyra Vinterdröm smak och doftbeskrivning

Resultatet av lagringen på romfat har gett whiskyn toner av vanilj, arrak, apelsin och russin. Doften är fruktig och oljig med toner av torkad frukt och melass. Man kan även känna en lätt doft av ek.
Texturen är lätt oljig och medelfyllig. Eftersmaken är mjuk och kryddig med söta toner av melass.

Mackmyras säsongswhisky kommer att säljas på Systembolaget från den 2 december i år. Whiskyn finns bara i en begränsad upplaga.

img_2443

Även romtillverkarna är nöjda med de nya smakupplevelserna. Whiskyfaten tillför toner av malt och maltsocker som ger rommen en extra touch.
Plantation Rum kommer under nästa år att lansera två sorters rom som slutlagrats på
Mackmyras svenska ekfat.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck