Matlagningskväll med ekologiska viner från Chile

Fredagskvällen blev så där riktigt härlig. Väldigt god mat på fantastiska råvaror, smakrika viner från Cono Sur, härliga människor och en massa värdefull kunskap. Vi fick laga fyra rätter och lära oss en del om naturliga bekämpningsmetoder som används på vingårdarna för att kunna ekologiskt vin. Det var minst sagt riktigt intressant!

IMG_9062
Vi blev tjugo personer runt det dukade bordet.

Cono Sur 2
Vinet på bilden, Pinot Noir Ocio, är ett fottrampat vin. För en fotfobiker som jag var det inte lätt att ta första klunken. Men det var gott. Riktigt gott!

IMG_9100

Julius Wallmo, som är köksansvarig på Restaurangakademien, guidade oss under matlagningen av fyra rätter.

Cono Sur matlagning

Det var så otroligt roliga ingredienser som vi fick använda i maten. Svart tryffel, kantareller, Tapiocapärlor och ostronblad. Tapiocapärlorna kokades och fick marineras i soja. De här pärlorna är väldigt vanliga som ingrediens i Bubble tea annars. Ostronblad är så coola! Tar man ett halvt blad så smakar det som tio ostron.

IMG_9097

Mousserat från Cono Sur.

IMG_9146

Till förrätten hade Tapiocapärlorna hittat.

IMG_9187

Palsternackspurén var helt fantastiskt god! Så god att den har blivit min nya favorit bland puréer till och med. Hoppas att vi får receptet, då kommer det här i bloggen 🙂

Vi fick berättat för oss om hur man jobbar med olika naturliga bekämpningsmetoder. Istället för att bespruta plantorna bekämpar man skadedjur med hjälp av andra djur. Visste ni att man till exempel planterar ut speciella vita spindlar för att de ska äta de röda spindlarna som äter bladen? Man har en spindelansvarig som ägnar sig åt just detta hos Cono Sur. Man spänner också vitlöksband runt rotstockarna, vilket gör att skadliga baggar klättrar ner och äts upp av en massa frigående gäss i plantagen.

2 Comments
Senaste
Äldre Flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Emmy
8 År sen

Det var kul att ses i verkligheten! Det blev en mycket trevlig kväll.

Kinnas blogg - mormors mat

Tack för jättefint blogginlägg och underbara bilder! Verkligen kul att du var med!

Inom - Mat och dryck