Nya alkoholfria viner från Jacob’s Creek

Jag har gått och väntat lite på att Jacob’s Creek ska lansera sina alkoholfria viner. Det finns alldeles för få såna alternativ på marknaden. Det häftiga är att Sverige har drivit på detta och är också första landet som de alkoholfria vinerna lanseras i. Rätt coolt med tanke på att vinerna tillverkas i Australien. Vinerna heter UnVINED och finns både som vitt (Riesling) och rött vin (Shiraz) på Systembolaget. Jag gillade båda vinerna, särskilt det vita som smakmässigt påminner om ett vanligt vin. Det är inte en helt enkel process att tillverka alkoholfria viner fick vi lära oss under lunchen med Jacob’s Creek.

UnVINED JC drink

Välkomstdrinken som gjorts på grönt te och UnVINED Riesling var riktigt god och fräsch.

Susan Mickan är vinmakare på Jacob’s Creek i Australien och var väldigt rolig att lyssna på. Extra kul med en kvinna som vinmakare då det inte är särskilt vanligt i branschen. Hon sprudlade av energi och entusiasm för sitt jobb. Lite humoristiskt berättade hon om hur jobbigt det kändes när de fick frågan om Jacob’s Creek kunde satsa på att göra ett alkoholfritt vin. Det är tydligen väldigt svårt att framställa goda alkoholfria viner. Först tar man ett vanligt vin med alkohol och avalkoholiserar det. Sedan måste man tillsätta lite nya smaker för att balansera upp det på nytt. I normala fall är det själva alkoholen i sig som hjälper till att balansera ett vins smaker. En dubbelt så svår utmaning med andra ord. Nu säljs de både på Systembolaget och ICA.

 

Maten som serverades till vinerna var fenomenalt matchad med vinets smaker. Allting var så himla gott! Kockarna bakom menyn är Conny Johansson (gift med dessertdrottningen Elisabeth Johansson) och Anders Karlsson som kom till semifinal i Årets Kock 2013. På bilderna ovan är det gös som har bakats i ett bananblad med red curry pasta, citrongräs, chili och ingefära. Papayasallad med rostade sesamfrön och lime gör knytet sällskap. Även en grillad langouster med lakrits & koriander samt en citronmarinerad fänkålssallad.

IMG_0529

Lyxigaste plankan bjöd på lammstek rubbad med kakaobönor & korianderfrön. Samt en sticky asian bbq short ribs med kim slaw (coleslaw gjord på kimchi) och sötpotatis-fries.

IMG_0531

Pommes-frites gjorda av sötpotatis var makalöst gott. Måste testa hemma. Det kan väl inte vara så svårt?

UnVINED Jacobs creek dessert

Grilad citronsockerkaka med karamelliserad ananas som ligger på en bädd av chili- och vaniljsemifreddo.
Citrongräs-brûlée, alldeles ljuvliga smaker som avslutade denna lyxiga lunch.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck