Nytestat – Rödvin till pangpris för sin kvalitet

Sällan hittar jag ett så pass gott rödvin så att jag lägger namnet på minnet. Denna Riserva tog mig däremot med storm. Kanske för att vinet har lagrats så länge?
Jag gillar att få känslan av att det är just detta vin som jag har letat efter så länge. Som att vinet har hittat hem. Det vin som jag pratar om heter Morellino di Scansano Riserva och lanserades på Systembolaget i december förra året. Vinet kommer från Toscana och har lagrats på franska ekfat i ett år. Det är ett rödvin till pangpris för sin kvalitet.

italienskt rödvin till pangpris

Morellino di Scansano Riserva – Rödvin till pangpris

Morellino di Scansano Riserva D.O.C.G. 2013 lanserades på Systembolaget alldeles nyligen. Det som sägs vara succén bakom vinet är en lång lagringstid (enligt familjen som tillverkar vinet). I och med att vinet är en Riserva så ska det ha lagrats i två år, varav minst ett år på ekfat.

Vinet produceras i DOCG Morellino di Scansano som ligger nära kusten i sydvästra Toscana.

 

Druvor

Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon. Sangiovese är dessutom Italiens viktigaste druva och odlas på cirka 71 000 hektar. Namnet Sangiovese kommer från latinets “Sangius Jovis” som betyder Jupiters blod. I Scansano kallar man druvan för Morellino som betyder litet björnbär.

 

Smak

Väl utvecklad smak med fatkaraktär. Toner av choklad, kaffe, kanel och nougat. Bra eftersmak. Serveras bäst vid cirka 18°C och till rätter av mörkt kött.

 

Personlig bedömning

Ett mycket gott vin med bra eftersmak. Vi var tre personer som smakade vinet under samma middag och alla tyckte att det var väldigt gott.

Rödvinet finns i det ordinarie sortimentet på Systembolaget. Artikelnr 2029, 149 kr. Alkoholhalt 14%.

IMG_1934

Andra lanseringar

Under december har bland annat två nya cavor lanserats på Systembolaget. Båda är värda att nämna.

 

Cava Aurelia Gran Reserva – Biodynamisk cava

Bakom Cava Aurelia Gran Reserva 2013 står den uppmärksammade spanska biodynamiska producenten Castell d´Age. Där har tre generationer kvinnor haft en avgörande roll för att skapa cavan som är döpt efter farmor Aurélia. Vinet har balanserade toner av flinta, mineral, gröna äpplen och nybakad brioche.

Pris 139 kr, artikelnr. 7923.

 

Philippe Deval Vouvray Brut

Philippe Deval Vouvray Brut från Loiredalen är ett elegant mousserande vin. Vinet görs på druvan Chenin Blanc som växer i de kalkrika jordarna intill Loirefloden nära staden Tours.

Pris 115 kr, artikelnr. 7922.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck