Rätt korkad

Senaste veckan har jag fallit pladask för en glaskork till en vinflaska och provat helt oväntade smakkombinationer. Bland annat har jag upptäckt att vin kan passa mycket bra till sill, eller ägg! Jag hade möjligheten att få vara med på en spännande vinprovning där temat var “tyska viner möter nordiska smaker”.

Jag måste börja med att visa den snygga korken! Flaskan har alltså en glaskork istället för vanlig kork. Det fina är att denna kork även går att försluta flaskan med om man skulle ha lite vin kvar som man vill spara. Den sluter tätt tack vare att den har en silikonplatta. Tyvärr är det lite dyrare att producera dessa korkar, så det är inte så många vinflaskor som har en sådan. Detta vin finns på Systembolaget och heter Schloss Vollrads, 119 kr. Det var ett gott och fräscht vin, något som jag skulle bjuda på som mingelvin tillsammans med små löjromssnittar.

20130529-225058.jpg

Vinet med den fina korken, Schloss Vollrads, överraskade också genom att det passade till pocherat ägg. Supergott var det till Kalixlöjrom och vit sparris.

20130529-224810.jpg

Kvällens kanske mest oväntade och goda kombination var inlagd sill och vitt vin. Sillen hade gjorts lite extra söt och serverades med råmarinerade vårgrönsaker, rågsmulor och ramslöksmajonnäs. Det vin som passade allra bäst till sillen var Dr Loosen (artikelnr 74103, 139 kr). Inslag av fläder och låg alkoholhalt (7,5%). Sötman hade kunnat bli kladdig om det inte varit för den höga syran i vinet. Lite sötare sillsorter (inga krämiga) är verkligen att rekommendera till denna!

20130529-224932.jpg

En löjligt god dessert som avslut. Vit choklad- och getostkaka med hjortron. Jag tycker att den söta och feta chokladen gjorde sig väldigt bra med den sträva getosten. Hjortronen förhöjde hela upplevelsen med sin friskhet.

20130529-224902.jpg

Till desserten drack vi ett riktigt gott dessertvin, Eiswein. Ruppertsberger Linsenbusch Riesling Eiswein (artikelnr 6107, 219 kr). Vinet passade fantastiskt bra till den söta vita chokladen och syran i getosten. Vinets smak och doft påminde en aning om honung och äpple. Det här är ett vin som jag skulle köpa till speciella tillfällen då jag inte skulle vilja riskera ett halvdant resultat. Systembolaget rekommenderar att servera vinet till desserter med frukt. Jag hade nog självt valt hjortron, även det valet känns som ett säkert kort 😉

20130529-224920.jpg

Det var kocken Mattias Larsson som komponerade ihop denna intressanta meny. Spännande och oväntade matchningar rakt igenom! Under kvällen fick vi smaka fler viner och rätter. De som jag nämnt ovan är de som jag starkt rekommenderar 🙂

20130529-224848.jpg

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck