Fruktigt Rooibos-iste med smak av rosmarin

Fruktigt och läskande är detta iste. Rosmarin adderar en oväntad och vuxen touch på isteet och gör att det smakar väldigt gott. All frukt och bär gör att isteet dessutom får en härlig fruktig smak och att det ser väldigt vackert ut. Rooibos iste passar bra under de varma dagarna när man vill ha något svalt och smakrikt att svalka sig med.

Rooibos innehåller inget koffein och utvecklar inget ämne som gör drycken besk. Det innebär att Rooibosbladen kan dra länge och att isteet kan stå ett bra tag utan att det utvecklas några bittra toner. Perfekt för långa soliga dagar och ljumma sommarkvällar.

Rooibos iste

Rooibos kommer inte från den vanliga tebusken och är därför inget te. Bladen kommer från Rooibosbusken som heter Aspalathus linearis på latin. Busken växer endast i ett begränsat område i västra Kapprovinsen i Sydafrika. Vill du veta mer om Rooibos finns det en jättebra sida med mer information här.

Rooibos isdryck med frukt

Det blir väldigt fint med alla bär och frukter och rosmarin. Jag låter skalet sitta kvar på citronskivorna och melonbitarna.

Rött iste med frukt och bär

Läskande Rooibos iste med frukt och rosmarin

Rooiboste, 4 påsar eller ca 2-3 msk i lösvikt
3 l vatten
2 dl socker
2 kvistar färsk rosmarin
istärningar
1/2 citron, ekologisk
Vattenmelon
Jordgubbar

 

Gör så här:
Koka upp vatten och Rooibos. Om du har tepåsar så klipper du sönder dem och häller rooibosen direkt i kastrullen så att inte drycken får smak av tepåsen. Häll i socker och rör om. Lägg i rosmarinkvistarna och låt drycken dra i cirka tre timmar. Ju längre rooibosen får dra i vattnet desto mer smak blir det. Sila av rooibosbladen och smaka av. Söta lite till om du vill ha drycken sötare. Häll drycken i en behållare eller karaff och lägg i skivad melon och hela jordgubbar. Ta bara bort det gröna på jordgubbarna innan du läggar i dem. Låt gärna rosmarinkvistarna ligga kvar. Ställ drycken i kylen i några timmar. Strax innan servering lägger du i citronskivorna och is.

Tips: Isbitarna får gärna vara frusen hemmagjord jordgubbssaft eller rooiboste som du tidigare har frusit in. På så sätt blir inte teet urvattnat.

 

Comments are closed.

Inom - Recept