Smakrik lunch med inspiration från Sicilien

Nu börjar solen lysa alltmer och sommaren närmar sig sakta. I samband med att det ekologiska vinet Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon lanseras nu i dagarna bjöds jag in till en mycket trevlig siciliansk lunch för att provsmaka vinet. Trots att det den dagen var lite kallt i luften kom sommarkänslan sakta smygandes. Lunchen ägde rum på en väldigt fin italiensk yacht som låg vid Strandvägskajen. Golvet på båten var av trä och blänkte av lack. Vi var tvungna att kontrollera så att inga småstenar hade fastnat i skosulorna innan vi klev på.

IMG_5496

Det var det här ekologiska vinet “Raccolto Nero d’Avola Cabarnet Sauvignon” som lunchens meny hade anpassats efter. Det är ett vin från Västra Sicilien (området Palermo) som är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon och Nero d’Avola. Vinet presenterades under lunchen och vi fick veta att förra året var en extremt bra årgång för vinet då solen på Sicilien hade gjort ett fint jobb.
Efter att ha smakat kan jag inte avgöra om det är specifikt solens förtjänst, processens eller druvornas – men vinet smakade helt fantastiskt. Bland de godaste jag druckit på länge. Det passar till kryddig pasta, kyckling, fläsk, nöt och goda ostar. Men det var ett vin som jag gärna hade druckit även utan någon mat till. Så gott med smakerna av mörka bär och solmogen frukt. Det finns också toner av lakrits och viol. Mycket bra eftersmak och ett välbalanserat vin.

Vinet lanseras precis nu i dagarna, en box kostar 239 kr, väldigt prisvärt för denna kvalitet. Ungefär hälften av alla Systembolag har tagit in vinet.

IMG_5484

Kocken Fredrik Jonsson (var med i Sveriges Mästerkock 2015) står och grillar på bryggan, det luktar sagolikt gott.

IMG_5515

Köttrulladen på grillen tillsammans med citron och röd paprika. Man kan verkligen föreställa sig hur saftigt köttet kommer att bli.

IMG_5557

I båten är det fint dukat och vinet står upphällt, luftat och färdigt att smakas.

IMG_5527

Lite chark och oliver får inleda den sicilianska lunchen, tillsammans med några klunkar av det röda vinet.

IMG_5589

Första rätten är en Pasta alla Norma på skållade tomater och med färsk mynta. Det är en mycket vanlig pastarätt på Sicilien. Receptet hittar du snart i bloggen.

IMG_5592

Näst på tur är Köttrulladen från grillen. Den blev väldigt god och saftig, serverades tillsammans med en gudomligt god auberginegratäng. Alla vid bordet lät Mmmm mhmmm ommnomnom… Vi försökte få receptet men Fredrik sa att det tyvärr är ett hemligt familjerecept, likaså fyllningen i köttrulladen. Attans. Det var både gott och matchade så bra till vinet.

IMG_5649

I slutet tittade även solen fram och värmde på ordentligt. Vi avnjöt ett slags italienska dessertrullar med lite kaffe samtidigt som vi kisade mot solen. Det blev så varmt att vi nästan kände för att hoppa i vattnet och svalka oss. Åh vad jag längtar efter sommaren!

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck