Bjudning med tapas i vårens tecken

-Det här inlägget är gjort i samarbete med Rioja Sverige-

Nu när dagarna blir allt ljusare dras jag automatiskt extra mycket till starka och glada färger. Jag äter dessutom ännu mer grönt så här års. Det märktes tydligt när jag bjöd in till en vårinspirerad tapasbuffé i helgen. Inget kött. Bara några räkor och resten av rätterna var vegetariska.

När jag skulle välja vin till buffén föll valet på den mest våriga flaskan som jag har sett. Ett vitt vin från Rioja som fullständigt osar vår med sin färgstarka etikett och bilden av ett fruktbärande träd. Kika längre ner så förstår ni vad jag menar.

vårinspirerad tapasbuffé

Rioja ligger i norra Spanien. Nu, i mitten på mars, är det runt 15 grader där och en hel del sol. Det är nu grönskan kommer fram ordentligt och det börjar frodas. En illgrön gazpacho kändes därför självklar på en vårinspirerad tapasbuffé, som en välkomnande hälsning till våren.

grön gazpacho med örter och gurka

Grön gazpacho kan vara en riktig fröjd för ögat. Jag gjorde en variant med mycket färska örter och en gnutta lakrits för att addera lite sötma. Den blev fantastiskt god och matchade suveränt med vinet. Ärtskotten fick symbolisera alla nya plantor som bryter sig igenom marken som värmts upp av vårsolen.

Soppan gjorde jag dagen innan. Gazpachon blir absolut godast när den får stå till sig minst över en natt. Här hittar du receptet på Grön gazpacho med färska örter.

tapasbuffé med mycket vegetariskt

Jag älskar konceptet kring tapas. Mat som är enkel att laga och som serveras i mindre portioner. Rätter att dela i trevligt sällskap och njuta av länge.

Nivei Blanco

Vårigt vin

Nivei Blanco heter det våriga vinet med fin etikett. Det har hög syra och smakar bäst när det är runt 8-10 grader. Det passar bra till fisk, skaldjur och vegetariska rätter. Smaken är ungdomlig och frisk med fruktiga toner. Systembolaget beskriver smakerna som “inslag av gröna äpplen, örter, krusbär och citrus“. Druvorna, Tempranillo blanco och viura, som vinet görs på kommer från vingårdarna La Nevera och Valdecabos. De ligger i nordlig exponering på 800 meters höjd över havet. Systembolaget har Nivei Blanco i sitt fasta sortiment. Priset är 69 kr.

pintxos med guacamole

I den spanska regionen Baskien kallar man tapas för pintxos. Det är ofta en bit bröd med något gott pålägg. Vanligt är också att en tandpetare får hålla ihop hela härligheten. Som en vink till den delen av Spanien serverade jag skivor av nybakad surdegsbaguette med avokadoröra, gul och röd paprika, räkor, cocktailtomater och spenat.

ugnsbakade champinjoner i balsamicosås med timjan

Denna tapas med champinjoner passade fint med vinet. Champinjonerna har bakats i ugn i en balsamvinägersås med mycket smak av timjan. Såsen är så god att det inte blir något kvar om man har bröd att doppa i såsen. Riktigt gott! Här hittar du receptet på dessa ugnsbakade champinjoner.

pimientos de padron och snackspaprika

Några av mina favoriter på det spanska tapasbordet är oljefrästa pimientos de padron. Jag är helt galen i dessa! Våren till ära fräste jag även på lite snackspaprika i glada färger. Det blev urgott! Söta små paprikor tillsammans med pimentos som är mindre söta var en riktigt bra kombo. Allt toppades med gott havssalt.

vegetariska tapas

Pankopanerad och ugnsbakad avokado med chipotlemajo.

glas med Nivei Blanco

mango hallon och vegansk maräng

Lättfixad dessert till tapasbuffén

Desserten bestod av tärnad solmogen mango och söta röda hallon som toppats med vegansk maräng med intensiv blåbärssmak. Recept på vegansk maräng kommer snart i bloggen. Det blev ett gott och fräscht avslut (i spanska flaggans färger) på en vårinspirerad tapasbuffé.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck