Fransyskans dag

Den 8 april är det Fransyskans dag. Jag firade den för första gången i fredags då Svenskt Kött även bjöd in till en inspirerande träff kring denna styckningsdetalj.

Fransyskan hade dittills inte riktigt fångat mitt intresse, det var ingen köttdel som jag specifikt frågade efter i butiken. Jag tror att det har att göra med att jag någon gång har fått en riktigt seg fransyskastek som knappt gick att tugga. Men precis som med vilket kött och styckningsdetalj som helst så handlar det om tre saker för att lyckas: att stycka, tillaga och skära upp köttet på rätt sätt.

IMG_9173

Jag är verkligen glad att jag fick möjlighet att delta på denna pressträff. Fredrik Eriksson berättade om fransyska och matlagning generellt. Sedan tog köttgesällen Eric Persson vid och visade hur man styckar en fransyska anatomiskt i tre delar:

1. Lilla fransyskan är delen mellan rostbiffen och bakpartiet.

2. Stora fransyskan sitter mellan lilla fransyskan och bakpartiet.

3. Platta fransyskan omsluter rörbenet.

Styckar man anatomiskt får man fram bra delar och köttet blir också mört vid rätt tillagning.

IMG_9195

Här har Eric styckat och putsat klart hela köttstycket på flera kilo. På träskivan ligger högen som ska slängas, själva senorna med lite kött som följde med vid rensningen. Dessa delar kan användas till att koka buljong på. I filmen nedan ser du hur Eric styckar en fransyska.

Det såg ganska enkelt ut när Eric visade live, men som vanligt är det betydligt svårare att lyckas lika bra själv hemma för första gången. Kan säga att instruktionsfilmen gjorde styckningen betydligt lättare hemma. Resultatet blev inte lika fint som Erics, men jag kände mig ändå riktigt nöjd! Köttstycket längst till höger i bilden har ännu inte putsats från senor. När du styckar kött hemma är det viktigt att du har en riktigt vass kniv och gärna en skyddshandske.

IMG_9229

Vi lagade till en fantastiskt god lunch (recept på länken) på en av delarna och bjöd in föräldrarna. De var helt lyriska. Köttet blev gott och mört.

På pressträffen serverades vi en tartar på fransyska och sedan en retrostek, titta bara hur gott det ser ut. Maten är signerad Fredrik Eriksson.

IMG_9185

Tartar på fransyska.

IMG_9216

Retrostek gjord på fransyska, med tillbehör som småpotatis, morötter, lök, pressad gurka, gelé och brunsås. Fantastiskt gott.

Efter att nu ha ätit flera goda måltider med fransyska kan jag säga att denna detalj är välkommen i mitt hem i fortsättningen. Det är roligt att lyckas med kött, och ännu roligare att lära sig hur man ska utnyttja de olika delarna på djuret.

Comments are closed.