Kallbryggt kaffe på flaska – nyhet från Löfbergs

Cold Brew har varit på tapeten ett tag och en del medvetna caféer har kunnat erbjda det på sin meny. Löfbergs tar ett steg till och lanserar ekologiskt kallbryggt kaffe på flaska.

Cold Brew innebär att kaffet bryggs med kallt vatten under lång tid. I Löfbergs fall innebär det 16 timmar. Kaffet som de använder i sina kallbrygder är deras egen ekologiska och Fairtradecertifierade ‘Ethiopian Sidamo’.

Fördelen med kallbryggning är att kaffet knappt får någon besk smak alls och eftersmaken blir väldigt behaglig. Det smakar också lite annorlunda mot när man brygger kaffet varmt, det beror på att smakerna hinner komma fram på ett annat sätt.

IMG_5201

Löfbergs Cold Brew finns nu i två smaker: naturell/original och lakrits. Båda sorterna är helt fria från tillsatser. De innehåller ekologiskt kaffe och kallt vatten. Lakritskaffet är smaksatt med ekologisk lakritsrot som tillsätts under bryggningen. Flaskorna kan förvaras i rumstemperatur och håller i 18 månader, men när man öppnat dem håller de bara en vecka i kylen. Kaffet finns att köpa på Löfbergs caféer och även andra caféer som har Löfbergs kaffe i sitt sortiment.

IMG_5176

Hur dricker man kallbryggt kaffe?

Här är några förslag:
* Som det är, direkt ur flaskan.
* I ett högt glas med mycket isbitar
* Med kall mjölk: Fyll ett glas till hälften med is och kallbryggt kaffe, fyll upp glaset med kall mjölk.
* Med krossad is och mynta (här passar bara originalkaffet)
* Använd till olika kaffedrinkar, se förslag på recept nedan.

 

Recept – Cold brew vanilla rum

Kaffedrink gjord på kallbryggt kaffe och mörk rom.

Ingredienser:
3,5 cl mörk rom
1,5 cl Kahlua
10 cl grädde (2 cl i drinken och 8 cl vispas till toppen)
5 cl Löfbergs Cold Brew Original
1,5 cl vaniljsockerlag (socker, vaniljstänger och vatten)
Kardemumma och kanel, en nypa vardera

Gör så här:
Börja med vaniljsockerlagen genom att hetta upp 4 dl vatten, 6 dl socker och 2 vaniljstänger (skrapa ur fröna ur stängerna först, lägg sedan i både frön och stänger i vattnet). Ta kastrullen från värmen när sockret har löst sig och vätskan blivit klar i färgen. Låt sockerlagen kallna och plocka bort stängerna.
Skaka alla ingredienser i en shaker. Servera i ett lågt glas.
Toppa med vispad grädde och njut.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck