Ljuvligt krämig risoni är en fuskvariant av risotto, men så mycket lättare att laga, och det blir så gott. Konsistensen och utseendet är snarlikt risotto. Tillsammans med saftig kyckling, en smakrik gremolata och balsamico-lök är det en fantastisk vardagsmiddag. Den tar ca 40-45 min att laga, men smakar som om man lagt ner mycket mer tid.
Kycklingfilé med krämig risoni, gremolata och lök i balsamicosky
4 portioner
Ingredienser kycklingfilé i ugn:
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
Smör och olivolja till stekning
Ingredienser Krämig risoni:
50 g fint riven parmesan
1 knippe bladpersilja
125 g schalottenlök (ca 5-6 lökar)
3 dl risoni (250 g)
3 msk vitvinsvinäger
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl matyoghurt
Olivolja till stekning
Salt
Ingredienser Lök i balsamicosky:
125 g schalottenlök (ca 5-6 lökar)
1 msk socker
1,5 tsk torkad timjan
2 krm salt
1 tsk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 1/2 dl vatten
Ingredienser Gremolata:
en knippe bladpersilja
1 citron, zesten
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 krm salt
Kycklingfilé – Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Krydda kycklingfiléerna med salt och nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja och smör i en stekpanna. Bryn kycklingen runtom i 1-2 minuter, tills den får fin färg. Lägg över den brynta kycklingen i en ugnsform och laga klart i mitten av ugnen , i ca 10-12 minuter. Ta ut kycklingen vid 69 grader och låt den ligga till sig en stund på plåten.
Spara stekpannan, utan att torka ur den.
Risoni – Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlök. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs lök och risoni i 2-3 minuter. Häll på vitvinsvinäger, vatten och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda i 8-10 min.
Grovhacka persilja. Rör ner persiljehack, matyoghurt och parmesan i den kokta risoni. Smaka av med lite salt.
Gremolata – Gör så här:
Finhacka persilja och lägg i en skål. Häll i olivolja, salt och pressade vitlöksklyftor. Riv ner zesten i och blanda ordentligt.
Balsamicosky – Gör så här:
Skala löken och dela den på längden.
Hetta upp stekpannan efter kycklingen. Stek löken med snittytan nedåt på hög värme i 3-4 minuter. Sänk därefter till medelväre och tillsätt vatten, socker, balsamvinäger, torkad timjan, olivolja och salt. Låt sjuda i 3-4 minuter.
Skär kycklingfiléerna i skivor, toppa med gremolata och servera med krämig risoni och lök i balsamicosky.